Pierwsze auto do ~8k

28 Gru 2020, 13:34

Serwus,

od niedawna coraz bardziej myślę o swoim pierwszym aucie (ba, jestem pewien, że czegoś mi potrzeba). Budżet jaki sobie założyłem to wspomniane w tytule ok. 8k, chociaż jak uda wyrwać się coś taniej i odłożyć trochę mamony to będzie oczywiście super, bo to w końcu 1 auto.

Bardziej będę sobie cenił przyzwoity w miarę oszczędny pod kątem spalania czy napraw samochód, w którym być może zrobię coś czasami sam i załapię bakcyla niż 150 konną budę, w której będę płakać przy każdej wizycie na stacji ;)

Auto używane przede wszystkim w mieście, na dojazdy do pracy, sklepu czy treningi. Trochę rzadziej "trasy" do kilkudziesięciu km, a bardzo sporadycznie może gdzieś dalej (w kraju).

Póki co na autach nie znam się praktycznie wcale. Wyjeździłem już trochę km w życiu, ale nigdy nie miałem nic swojego i nie interesowałem się motoryzacją. Nie wiem czy nastawiać się i szukać czegoś z Polski z łatwiejszą do zweryfikowania przeszłością czy może niekoniecznie?
Nie wiem gdzie, ale gdzieś znalazłem "głosy za" Fiatem Grande Punto. Autko wydaje się wystarczające na moje potrzeby - 1,4 8v 77hp. Co myślicie? I tu też pytanie, jak wygląda kwestia cen? Takie Fiaty z 2005/06 roku stoją za 8 tys. i więcej, ale idzie też dostać za 5-6. Z ogłoszenia laikowi ciężko coś znaleźć. Jak wielkie są szanse, że takie egzemplarze tańsze od większości nie są przysłowiowym ulepem? Szukam auta, nie trumny :)

Może Peugeot 307? A może warto iść z coś z grupy VAG? Na pewno bardziej popularne i też nie wiem czy to dobrze. Golf IV, Fabia? A może Opel i Astra G?

Póki co jestem otwarty na propozycje, na pewno jeszcze chwila minie zanim zdecyduję się na cokolwiek, chyba, że uda się "ustrzelić" jakąś okazję :)

Dziękuję Wam z góry za poświęcony czas i pomoc!
lynics
Nowicjusz

Miejscowość: Poznań

28 Gru 2020, 14:51

Ja bym na Twoim miejscu nastawił się na benzynę samochód w wersji max kompaktowej z prostym silnikiem bez doładowania typu turbo.

Dobrze by tu było wybrać kilka modeli które Ci się podobają choć w tym budżecie to raczej szukałbym czegoś w jak najlepszym stanie a wygląd przesunął na drugi, trzeci plan.

Ja bym tu się przyjrzał np. Ford Focus 1.6 (ten model bardzo fajnie się prowadzi), Fiat Grande Punto (to będzie jedno z młodszych aut w tym budżecie), Toyota Corolla 1.4 (tu będzie ciężko znaleźć coś dobrego ale jak by się ładna trafiła to warto się zastanowić), Golf IV, Fabia i Astra to również samochody które powinieneś tu wziąć pod uwagę przyjmując zasadę kupna samochodu w jak najlepszym stanie :)
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

29 Gru 2020, 12:58

Ja bym mimo wszystko szukał leciwego Golfa IV w dobrym stanie. Oczywiście tylko 1,6 i z 5 drzwiami. Dlaczego? Jak będzie w dobrym stanie ,to łatwo się odsprzeda za rok czy dwa.
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

29 Gru 2020, 14:59

Ja bym dorzucił z 3 tys i spróbował poszukać golfa V, Focusa 2 itd to jednak już inny poziom motoryzacji.
a jeśli nie to Astra G spoko, Fabia, Polo jakieś, Golf IV za 8k to przesada, chyba że 1,8T (tylko znajdź coś zdrowego..), poza tym ciasna płyta, taki raczej 2-osobowy jak ma być wygodnie.
demirbiras
Zaawansowany

Prawo jazdy: 14 08 2009
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Astra H
Silnik: 1,8
Paliwo: Benzyna

30 Gru 2020, 12:30

@Rokiko, dzięki za podpowiedzi! Na pewno nie nastawiam się na jakiś 1 konkretny egzemplarz, więc Twój plan brzmi ok.
Jeśli o stan egzemplarzy chodzi, jeśli z pozoru wszystko jest ok, brak rudej i generalnie opis + zdjęcia wydają się bardzo spoko to czy sprawne oko jest w ogóle w stanie wychwycić jakieś mankamenty? Czy po prostu szukać coś w miarę blisko miejsca zamieszkania i jeździć, oglądać? Wtedy na pewno wezmę ze sobą kogoś bardziej obeznanego, a póki można samemu przeglądać oferty to wiadomo, że zrobię to sam.

@artur73, no to jest faktycznie coś o czym nie pomyślałem wcześniej. Takim Golfem miałem nawet przyjemność kiedyś gdzieś jechać i to faktycznie może być też dobry pomysł.

@demirbiras, i to jest właśnie to z czego sobie zdaję sprawę. Dorzucić trochę grosza i auto zupełnie z innej półki. Tylko, że docelowo póki co auto będzie wozić co najwyżej 2 tyłki (nie liczę tu kursu w 4 po mieście, żeby podrzucić ekipę na trening) i będzie jeździć stosunkowo mało, na pewno nie będą to tysiące miesięcznie. I może korzystniej właśnie pójść w 2 stronę, kupić coś za np. 5k, odłożone odłożyć i już się robi jakiś budżet na za rok czy dwa.
lynics
Nowicjusz

30 Gru 2020, 13:20

lynics napisał(a):@demirbiras, i to jest właśnie to z czego sobie zdaję sprawę. Dorzucić trochę grosza i auto zupełnie z innej półki. Tylko, że docelowo póki co auto będzie wozić co najwyżej 2 tyłki (nie liczę tu kursu w 4 po mieście, żeby podrzucić ekipę na trening) i będzie jeździć stosunkowo mało, na pewno nie będą to tysiące miesięcznie. I może korzystniej właśnie pójść w 2 stronę, kupić coś za np. 5k, odłożone odłożyć i już się robi jakiś budżet na za rok czy dwa.

No ok tylko w takim przypadku zastanów się czy nie będzie lepszym wyborem segment B, młodszy i w teoretycznie lepszym stanie.
Albo coś pomiędzy czyli np Astra G, bo Golf IV będzie 20 letni, a za tę kasę Astra np 11 letnia. Poza tym masz 8k niewiele dołożysz i kupujesz coś nowszego a G IV nawiązuje bardziej do Golfa III czyli klasyka lat 90, niż czegoś nowożytnego. Inna płyta, inny rozstaw osi, inne wygłuszenie, inne prowadzenie, przestrzeń itd.
demirbiras
Zaawansowany

Prawo jazdy: 14 08 2009
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Astra H
Silnik: 1,8

30 Gru 2020, 15:13

lynics...Widzę że zapewne jesteśmy sąsiadami (choć ja już się wyniosłem pod miasto). Jakby co to w Mosinie jest gość co sprowadza tylko Golfy IV i ma ich zawsze kilka.
https://www.olx.pl/oferty/uzytkownik/1aZir/
Oczywiście jak nie znajdziesz żadnej innej swojej drogi i alternatywy.
Jeśli zaś nie chcesz nic oklepanego jak Golf IV ,to może zostać przy mechanice VW z tamtych lat ale w innym opakowaniu??
Nie myślałeś o Toledo /Leonie (!) albo nawet Octavii 1-ce???
artur73
Awatar użytkownika

30 Gru 2020, 18:11

lynics napisał(a): Czy po prostu szukać coś w miarę blisko miejsca zamieszkania i jeździć, oglądać?
tym zdaniem można zakończyć cały temat :ok:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

30 Gru 2020, 23:37

Tak też będzie trzeba zrobić i w styczniu ruszyć na "łowy".

artur73, w sumie nie wiem dlaczego, ale Seacie nie pomyślałem wcale. Dzięki!
A co do Golfów z olx...Bardziej kojarzysz gościa z okolicy czy znasz i wiesz chociażby tyle, że to żadna mina? Oczywiście nie pytam tu o żadne szczegóły czy gwarancje, bo nawet facet może nie znać przeszłości auta.

Dziękuje Wam Panowie za pomoc. Wiem mniej więcej na czym stoję, jakie mam opcje i przemyślę to na spokojnie wraz z nowym rokiem ;)
lynics
Nowicjusz

31 Gru 2020, 16:58

Niestety nie znam gościa ale człowiek przewala dużo tych Golfów IV i nadal funkcjonuje więc raczej go ludzie widłami nie przebili... :)
artur73
Awatar użytkownika

02 Sty 2021, 13:51

Ok, dzięki wielkie Panowie za pomoc.
Nie wiem jeszcze w co konkretnie będę uderzać, ale wiem jakie mam opcje i jak działać.
A propos wspominanego w wątku Golfa V...
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Nie za tanio? Można znaleźć jakieś egzemplarze w okolicach 8 tysięcy, które na 1 rzut oka nie wyglądają źle. Tu akurat coś z Wielkopolski, przytarte, widać, że nie nówka i ma trochę nakulane, ale to nie auto z salonu przecież.
Pytam, ponieważ muszę się chyba trochę nauczyć jak selekcjonować ogłoszenia ;)

edit.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Albo taka IV. Wygląda dobrze, tu akurat silnik 1.4. Zarejestrowany w PL, ale świeżo sprowadzony. Dlaczego? To się opłaca? Czy to może jakaś "sztuczka" i takie auta lepiej się sprzedają?
lynics
Nowicjusz

02 Sty 2021, 14:16

Po pierwsze w tym golfie 5 masz śmieciowy silnik a po drugie można się kłócić czy ten przód "nie wygląda źle"
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

02 Sty 2021, 18:47

IV to ktoś chyba za darmo wyrwał..
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Rok produkcji: 2012

05 Sty 2021, 14:33

https://autoplac.pl/oferta/fiat/grande-punto/gZnA
Co sądzicie o takim Punciaku? Znalazłem całkowicie przypadkowo.
I jak to z tymi komisami jest? Może zdecydowanie lepiej omijać i szukać czegoś prywatnie? Opinie chodzą różne, tu gość ma nawet jakieś recenzje na Google, ale kto go wie.
lynics
Nowicjusz

05 Sty 2021, 18:24

"Auto z gwarancją GetHelp!
Gwarancja obejmuje:
Usunięcie usterek elektrycznych, hydraulicznych i mechanicznych,
Całodobowy Assistance, oraz pokrycie kosztów napraw do 15 000 pln!
Dla Naszych Klientów aplikacja iHelp - umożliwiająca obsługę gwarancji 24
godziny na dobę i 365 dni w roku - GRATIS !!!"

Taa czytaj na umowie małym druczkiem.. do bramy a póżniej się nie znamy..
Opis wszystko ohh ahh a cena jedna z niższych..
Już było kilka tematów na forum o GP do 9-10k i za te pieniądze było ciężko a co dopiero za 7-8k i to jeszcze handlarz..
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Rok produkcji: 2012