Pierwsze auto do 8tys

15 Wrz 2010, 21:36

Też tak sądzę tylko nie wie która lepsza ... ;/ trudno jest wybrać pierwszy samochód
icey
Nowicjusz

Miejscowość: Białystok

15 Wrz 2010, 21:49

Jeśli jesteś praktycznie zdecydowany to ja bym brał madzie ewentualnie możesz jeszcze pomyśleć nad Fiacikiem Brava.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

16 Wrz 2010, 14:53

Fiat jakoś mi nie pasuje nie wiem dlaczego ;/

Ten model mazdy juz dawno mnie zaciekawił. Ten pierwszy jest idealny gdyż ma dobry silnik oraz ma już instalacje lpg. Drugi zaś ma lepsze wyposażenie, jest większy oraz ale tego nie jestem pewny ekonomiczniejszy silnik. Jak na razie jestem w kropce i nie wiem którego wybrać.

Po długim namyśle lepszym rozwiązaniem dla mnie bd mazda z gazem. Ponieważ jak bym kupił tą drugą musiał bym dołożyć pieniądze na jej zagazowanie a ten koszt za bardzo mi nie odpowiada.

Chyba że macie jakieś inne ciekawe propozycje. Chciałbym aby auto służyło mi na kilka dobrych lat im więcej tym lepiej ;D
icey
Nowicjusz

16 Wrz 2010, 15:01

zobacz jeszcze te:
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

16 Wrz 2010, 16:01

nie jestem zbytnio przekonany do tych propozycji, chyba że jednak postarasz sie zmeinić moje zdanie.
icey
Nowicjusz

16 Wrz 2010, 16:04

icey napisał(a):nie jestem zbytnio przekonany do tych propozycji, chyba że jednak postarasz sie zmeinić moje zdanie.

xantia to jeden z najmniej awaryjnych aut francuskiej produkcji jakie jeżdżą po tym świecie. Szybko traci na wartości, bo "Francuz" i ludzie boją się niesamowicie wygodnego hydropneumatycznego zawieszenia (auto "płynie" po naszych dziurawych drogach). Fakt- jak coś w zawieszeniu pieprznie to trudno znaleźć nieautoryzowany serwis (czyt. tańszy), który sobie z tym poradzi, ale prawidłowa konserwacja powoduje, że zawieszenie naprawdę jest bardzo trwałe. Nawet na naszych drogach. Do 8 tysięcy znajdziesz egzemplarz po liftingu. Polecam, dużo drobnych niedociągnięć naprawionych, lepsze zabezpieczenie przed korozją (które nawet przed liftingiem było dobre!) i ładniejsza sylwetka + parę zmian we wnętrzu.

Laguna, ogólne niezłe auto. Wygodne, o prostej konstrukcji. Miewa notoryczne problemy z elektryką (jak Ci się jakaś kontrolka przypadkowo zapali, to się nie przejmuj=norma. To samo z elektrycznymi szybami, działają jak im się chce). Oczywiście nie w każdym egzemplarzu :wink: . Autko z ogłoszenia nie jest zbyt ciekawe. W tej cenie możesz mieć o wiele ładniejszą Laguną z poduszkami powietrznymi (aż mnie dziwi, że ta ich nie posiada).

Co do Nubiry nie mam przekonania. Jest dość awaryjna, ale łatwo ją naprawić... Ogólnie typowe auto "budżetowe", czyli marna jakość wykonania (wnętrze) opakowane w miarę ładnej budzie i trwałych, prostych silnikach.
fragman_91
Początkujący

Miejscowość: Wrocław
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Raport: Fakty i Mity rynku samochodów używanych
    Rynek samochodów używanych w Polsce od lat cieszy się ogromnym zainteresowaniem. W 2024 roku zanotował znaczące ożywienie, osiągając najwyższy poziom aktywności od 2021 i wzrost o 31% w porównaniu do 2023. Wybór ...
    MOTO Session 2013 / relacja
    Moto Session 2013 to wielkie lubelskie święto motoryzacji, na którym zaprezentowały się aż 22 marki. Najnowsze modele wielu marek samochodów kusiły wielbicieli nowinek motoryzacyjnych. Dzięki motocyklom i samochodom ...

16 Wrz 2010, 16:24

Nawet nie musiałem pisać hehe :smile: co do Nubiry to nie przesadzajmy ale aż tak awaryjna to ona nie jest.
Barol
Awatar użytkownika

16 Wrz 2010, 16:47

a waszym zdaniem które z tych aut jest najlepsze ??

Zastanawiałem się także nad jakimś oplem bo podoba mi się ich wygląd ale słyszałem że kochają rdze a to mnie przeraża ..
icey
Nowicjusz

16 Wrz 2010, 16:54

Passat B4 i chyba nic lepszego nie znajdziesz pod względem koszty utrzymania/przestrzenność, a jak kombi to już w ogóle.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

16 Wrz 2010, 16:57

icey napisał(a):a waszym zdaniem które z tych aut jest najlepsze ??

Zastanawiałem się także nad jakimś oplem bo podoba mi się ich wygląd ale słyszałem że kochają rdze a to mnie przeraża ..

W tej cenie dostaniesz Omegę po liftingu w 97 roku. Usunięto usterki z którymi borykała się starsza wersja (było ich trochę...), poprawiono wykończenie wnętrza i zabezpieczenie antykorozyjne. Samochód ten nie rdzewieje już tak jak stare Ople, ale ciągle nie jest to ocynk... Jak znajdziesz zadbane auto, to rdzy się nie musisz obawiać. Raz w roku na konserwację 100-200 złotych wydasz i możesz być pewien, że nic Ci nie wyskoczy. Gorzej, jak auto było powypadkowe. Wtedy rdza wychodzi bardzo szybko... Mimo wszystko więcej problemów z rdzą niż Omega ma Vectra B. Jeśli znajdziesz porządny egzemplarz Vectry po liftingu z 98 roku, kiedy to dodatkowo zabezpieczyli nadwozie przed rdzą (ciągle nie ocynk!) to możesz być pewien, że jakoś próbę czasu zniesie. Problem w tym, że za 8 tysięcy może być trudno takową znaleźć... Chyba, że kombi. No i Vectra jest o klasę niżej niż Omega. Będzie mniej wygodna. Ma też mniej trwałe zawieszenie (z tyłu wielowahaczowe). Uważaj na Omegę jeśli jesteś początkującym kierowcą. Duża średnica zawracania, ogólnie auto to typowa limuzyna dłuższa kilkanaście cm od Vectry, która też mała nie jest. No i napęd na tył... Zimą takim autkiem jeździ się dość trudno.
fragman_91
Początkujący

Miejscowość: Wrocław

16 Wrz 2010, 18:17

No i omcią fajnie sie lata bokiem :mrgreen: szczególnie własnie w zimie.
Barol
Awatar użytkownika

17 Wrz 2010, 12:09

jak na razie to "zakochałem" się w tej mazdzie 323f ;D dzięki za informacje związane z oplem.
icey
Nowicjusz

17 Wrz 2010, 12:21

No to bierz i sie nie zastanawiaj :mrgreen:
Barol
Awatar użytkownika

17 Wrz 2010, 12:50

najpierw zadzwonie ale nie wiem o co mam go konkretnie pytac ;/
icey
Nowicjusz

17 Wrz 2010, 13:11

W zimie to każde RWD lata bokiem jak kierowca jest odpowiednio ogarnięty.
Mazda jest ok choć rdza ją lubi, padła propozycja Xantii i moim zdaniem to najlepszy samochód z wymienionych w tym temacie.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2000