Pierwsze auto do max 3 tysi, Poznań

19 Cze 2016, 19:15

Planuję kupić auto do 2,5 tys., maksymalnie do jakichś 3 tys, jeśli dołożenie kilku stówek będzie realnie opłacalne :)

To będzie jedyne auto w rodzinie, zatem użytkowane na jakieś zakupy po mieście (POZNAŃ), sporadyczne wyprawy weekendowe czy dojazd na wakacje. Nie będzie używane na codzienne dojazdy.

Nie mam opcji, aby mieć jakiekolwiek zniżki, mam 20 lat, prawko od grudnia zatem OC mnie oczywiście zrujnuje - stąd szukam takich autek, które ubezpiecza się taniej. Słyszałam, że im pojemność silnika mniejsza, tym oc tańsze. Ważne też, aby mało paliło.

Przeglądałam oferty i chcę Was zapytać o kilka ofert:
1) [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - dosyć drogie jak dla mnie, ale może warto?
2) [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
3) [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
4) [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - taniutka, ale może warto?

5) [link do oferty na Olx wygasł]
6) [link do oferty na Olx wygasł]
7) [link do oferty na Olx wygasł]
8) [link do oferty na Olx wygasł]
9) [link do oferty na Olx wygasł]
emagiedea
Nowicjusz

Prawo jazdy: 04 12 2015
Auto: Nie mam

19 Cze 2016, 19:27

1. Nie warto, bo od handlarza.
2. Niby ładna, ale słabiutki silnik i przód prawdopodobnie po dzwonie (grill Vauxhall)
3. Nieźle wygląda, choć w przeszłości lewa strona była malowana. No ale to auto za 1.5k, więc nie ma się co spodziewać cudów...
4. Prawy próg na wstępie do roboty. Coś kiedyś było z przodem. IMO trochę tani
5. Handlarz
6. Handlarz
7. Handlarz. Ponad 2k wyświetleń i nikt nie kupił?
8. Dobry silnik i pierwsza łapa. Ja bym obejrzał
9. Handlarz
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

19 Cze 2016, 20:07

2) Przyznam, że ta Corsa bardzo mi się podoba. Nie do końca wiem z czym wiąże się "słaby silnik" - raczej nie mam zamiaru szaleć z prędkościami czy ogólnie zajeżdżać na maxa auto. Czyli nie polecasz?

3) Ja nie widzę tego, że mogłaby być malowana - na jednym zdjęciu światło tak pada, że faktycznie można tak pomyśleć, ale przecież ono pada także na połowę przedniej szyby... Mnie osobiście również całkiem się podoba autko (jedno z bardziej upatrzonych w tym zestawie).

4) Czyli za te pieniądze z automatu odrzucać? Jaki średnio koszt wiąże się z wymianą progów?

8) Pierwszy właściciel faktycznie jest atrakcyjny. Ale osobiście preferowałabym Corsę czy Matizka, albo nawet tę Micrę od tego autka. Jeśli jednak mówisz, że warto sprawdzić, to może faktycznie lepiej tego Fiacika - jeśli ma mi to oszczędzić następnych opłat i nerwów,

Czy ktoś byłby w stanie polecić mi coś jeszcze?
emagiedea
Nowicjusz

19 Cze 2016, 20:21

Może coś z tych?
[link do oferty na Olx wygasł]
[link do oferty na Olx wygasł] - długi przegląd i OC.
[link do oferty na Olx wygasł] - trochę ostatnio porobione,ciekawy opis i długie opłaty. Tylne nadkola do porobienia.
[link do oferty na Olx wygasł] - OC do przyszłego roku.
[link do oferty na Olx wygasł] - jest nawet klima.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2012

19 Cze 2016, 20:29

Miałem Corsę B 1.2 16v i była tragiczna... A co dopiero 1.0 50KM. Wg mnie lepiej jeździ CC 900
Jeśli chodzi o Matiza to przypatrz się fotkom nr 2,3 i tym ukazującym boki, zwłaszcza prawy. Nie chce mi się odliczać zdjęć, ale mam nadzieję, że ogarniasz.
Niby zmieścisz się w budżecie, ale cena nie byłaby tak niską ze wzgledu tylko na jeden próg. Jest gdzieniegdzie ruda, ale to tylko estetyka. Próg zrobisz tanio, ale obstawiam, że właściciel wie o czymś, czym nie pochwalił się w ogłoszeniu, czyli np dziurawa podłoga co w Micrach jet niemal standardem, łatanie jej to walka z wiatrakami
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2004

19 Cze 2016, 21:15

Ok, rozumiem mike. Dzięki za zwrócenie na to uwagi :)

Przyznam, że nie przekonują mnie za bardzo te autka Barol. Fiesta wygląda super, ale niestety trochę za daleko. Renault całkiem przyjemny. Uno czy Astra raczej nie za bardzo. Może Felicia - nie najgorzej się prezentuje.

Tak myślę, że ze względu na moją sytuację (mówię o tym nieszczęsnym oc, za które z tego co wiem zapłacę ponad 2 koła, jak nie 2,5) chyba muszę się skupić na takim malutkim, mało palącym, tanim w naprawie i z małą pojemnością silnika. Z tych wszystkich Matizów, Twinge, Cinquacento czy Seiceinto chyba najbardziej wizualnie przekonana jestem do Matiza. Ewentualnie Seicento (ale Matiz przewyższa go choćby tym, że jest możliwość znalezienia go z 5 drzwiami).

Co myślicie o tych Matizach:
1. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - to ten, co już wcześniej wklejałam
2. [link do oferty na Olx wygasł] - chyba niewiele można wywnioskować, brak wyraźnych zdjęć, poprosiłam o dosłanie
3. [link do oferty na Olx wygasł] - ma długie opłaty na plus, kolor na minus (ale chyba nie będę się tym kryterium kierować)
4. [link do oferty na Olx wygasł]
5. [link do oferty na Olx wygasł]
6. [link do oferty na Olx wygasł] - malutki przebieg

No bo tak na przysłowiowy "zdrowy rozum" to chyba całkiem rozsądnie będzie kupić z takim budżetem i wymaganiami właśnie Matizka?
emagiedea
Nowicjusz

20 Cze 2016, 16:17

Chciałbym przypomnieć że masz 3000zł a nie 30000zł żeby wybrzydzać co się podoba a co nie..
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2012

20 Cze 2016, 17:49

A coś takiego? Dużo nie pali, japońska konstrukcja, fajne duże autko, klima i 1 właściciel.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra