Pierwszy samochód: 2500-3200 zł

19 Cze 2016, 13:14

Witam forumowiczów, potrzebuję samochodu do jazdy na studia z Katowic do Gliwic. (Rejon kupna to Katowice i okolice).

Zastanawiałem się nad kupnem już wcześniej, lecz teraz mam nieco większy budżet.

Oto oferty które sam przejrzałem - oceńcie jeśli możecie, ja się nie znam:

Lanos '99, 200k km, Benzyna+LPG, wspomaganie itp 2900zł
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Renault Laguna '96, 117k km, bez gazu, bogate wyposażenie (podejrzanie tani?) 2400zł
Opel Vectra '98, 214k km, Benzyna+LPG, wspomaganie, ABS, klima itp 2400zł
Megane '97, 162k km, Benzyna+LPG, wspomaganie 2500zł

Ewentualnie czekam na wasze propozycje.
Dzięki!
Felix678
Nowicjusz

Prawo jazdy: 30 09 2015
Przebieg/rok: 5tys. km
Auto: Nie mam

19 Cze 2016, 13:39

Lanos ma problemy z rudą i trochę już wisi na sprzedaż.
Laguna ładna ale własnie tania i jeszcze handlarz to ciekawe ile musiał dać za nią..
Vectra to trup na 99% i przód po dzwonie..
Megane jak i cały ten komis sobie odpuść,szkoda nerwów..

Wogóle niewiem dlaczego szukasz aut z komisu a nie bezpośrednio od własciciela?

Zerknij na te oferty:
[link do oferty na Olx wygasł] - rozmawiałem ze sprzedającym,auto niby ok do jazdy,przegląd do końca roku,OC jeszcze na 2miesiące.
[link do oferty na Olx wygasł] - autentyczny przebieg.
[link do oferty na Olx wygasł] - co prawda kiepski silnik ale auto z 1ręki.
[link do oferty na Olx wygasł] - ma niewielkie ślady rdzy.
[link do oferty na Olx wygasł] - bardzo ładnie utrzymana.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

19 Cze 2016, 13:48

Z twoich linków to tylko lanos nadaje się do użytku :) Laguna szrot od handlarza, megane ten handlarz ma same złomy a vectra szkoda słów :/
[link do oferty na Olx wygasł]
Nowe Fotki Mojego Auta są w tym temacie
fiat-seicento-900-krzycha-vt94145.htm
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Auto: VW POLO 6R
Silnik: 1.2 TDI CR 75 KM
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

19 Cze 2016, 13:52

Z powyższych żaden, bo wszystko od handlarzy, którzy na takich heblach kombinują najwięcej.
[link do oferty na Olx wygasł] dość dobrze wygląda
[link do oferty na Olx wygasł] poproś o lepsze fotki
To tak na szybko
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2004

19 Cze 2016, 14:00

To Clio kiedyś wrzucałem na forum [link do oferty na Olx wygasł] tak jak pisałem trochę znałem jego historię ale jak widać niewiedziałem wszystkiego ponieważ auto przechodzi z rąk do rąk,auto zostało sprzedane i zostało na mieście na początku czyli u mnie na Jaworznie ale nowy nabywca pojeżdził nim może 2-3tygodnie i auto wystawił na olx,ogłoszenie dość długo wisiało aż wkońcu znikło no ale widać że kupił go ktoś za miedzy jednak też się długo nim nie nacieszył skoro znowu jest na sprzedaż no ale reasumując coś musi być nie tak skoro w ciągu 2miesięcy ma drugiego nabywcę i jest dalej do wzięcia..
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

19 Cze 2016, 14:04

jezeli moglbym cos doradzic to dołoz troszke i kup Wolkswagena Polo w sedanie cos w tym stylu [link do oferty na Allegro wygasł]
a nie pozalujesz , mialem takie auto z 1998 r i dobrze sluzylo rzadko cos sie psulo a jesli to czesci byly tanie, normalne spalanie , dosyc wygodne, problemem byly w zimie zamarzające zamki jezeli nie byl garazowany ale i to dalo sie przezyc. Jezdzilbym do teraz gdyby nie sltuczka, trzeba tylko trafic na zadbany egzemplarz. Lekko rdzewial ale bierzace podmalowywanie zalatwialo sprawe , prawie nigdy nie zawodzil ale o samochod tez bylo dbane
lukas1991
Nowicjusz

Prawo jazdy: 10 09 2011
Przebieg/rok: 7tys. km
Auto: Volkswagen polo
Silnik: 1.6
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1999
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi A1 zwycięzcą w klasie małych samochodów
    Czytelnicy czasopisma "auto motor und sport" (ams) wybrali najlepsze samochody 2013 roku. Audi A1 zwyciężyło w kategorii "mały samochód" i tym samym powtórzyło sukces sprzed roku. Wyróżnienia zostały ...

19 Cze 2016, 14:08

Akurat zamarzające zamki w Polo to norma :wink:
Barol
Awatar użytkownika

19 Cze 2016, 14:14

pewnie tak , pamietam ile czasem bylo z tym przebojów , jak drzwi nie moglem domknąć :D mój jeszcze łykał troche oleju ale to tez dalo sie przezyc, ogólnie bardzo wdzięczne auto bagaznik tez pojemny
lukas1991
Nowicjusz

19 Cze 2016, 14:19

niestety ogolnie ciezko bedzie cos w miare dobrego kupic w granicach 2500-3200.wiekszosc to szroty,
lukas1991
Nowicjusz

19 Cze 2016, 15:05

Dzięki za dużo odpowiedzi i propozycji, jesteście bardzo pomocni.

Barol napisał(a):Wogóle niewiem dlaczego szukasz aut z komisu a nie bezpośrednio od własciciela?.
Nie ustawiałem w wyszukiwarce filtru na typ właściciela, po prostu ustawiłem widełki cenowe, lokalizację i przeglądałem.

Linki które mnie zainteresowały:

Lanos z mojego 1szego postu: [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Wspominacie żeby go nie brać bo jest od handlarza, ale on podoba mi się najbardziej ze względu na wyposażenie, instalację gazową (to dla mnie bardzo ważne - na uczelnię będę miał 32 kilometry w jedną stronę, a to daje jakieś 1280km miesięcznie), osiągi i wygląd. Może jednak warto go sprawdzić osobiście? Sosnowiec mam blisko siebie, a sprzedawca wspomina o możliwości sprawdzenia auta na stacji lub u mechanika. Jeżeli powiedzą że wszystko OK to może warto kupić?

mike napisał(a):[link do oferty na Olx wygasł]
Ten ponownie ze względu na LPG i OK wyposażenie, ale niepokoi mnie duży przebieg i rocznik '91.

Krzychu napisał(a):[link do oferty na Olx wygasł]
LPG, i wyposażenie spoko, tylko ciekaw jestem czy wszystkie części są w tak dobrym stanie. Nie podoba mi się wnętrze i deska rozdzielcza, ale to szczegół. Sprzedawca mówi że mało pali - to prawda? Trochę daleko mam też do Tarnowskich Gór.

Barol napisał(a):[link do oferty na Olx wygasł] - rozmawiałem ze sprzedającym,auto niby ok do jazdy,przegląd do końca roku,OC jeszcze na 2miesiące.
Nie opisał wyposażenia, musiałbym się o to dopytać. Martwi mnie wzmianka o łożysku, "niewbity gaz", i przerejestrowywanie. LPG zawsze na plus. Brzydki kolor ale trudno ;)

Krzychu napisał(a):http://olx.pl/oferta/seat-cordoba-ladny-i-zadbany-CID5-IDgbqpd.html#9ad7e4a754
Krzychu napisał(a):[link do oferty na Olx wygasł] poproś o lepsze fotki
To tak na szybko
Te trzy zostawiłem na koniec przez to że są bez gazu - dałem priorytet autom z LPG.
Felix678
Nowicjusz

19 Cze 2016, 15:47

Chciałbym Ci przypomnieć, że masz ~3k, więc podejście "nie chcę, nie lubię, nie podoba mi się", "słabe wyposażenie", "coś do zrobienia" jest co najmniej nie rozsądne inie na miejscu
mike
Moderator
Awatar użytkownika

19 Cze 2016, 16:03

Nie odniosłem wrażenia że wydźwięk mojego posta to wybrzydzanie "nie chcę tego, tego i tego samochodu, bo mi się nie podoba, ma słabe wyposażenie albo brzydki kolor".

Przeciwnie - zacytowałem te samochody które najbardziej przykuły moją uwagę wg. waszych opisów, i wypisywałem to co najbardziej spodobało mi się w każdym linku. Specjalnie starałem się zaznaczyć że offhandowy komentarz o kolorze albo desce jest niepoważny i nie wpływa na moją decyzję, zdawało mi się że to jasne że wisi mi estetyka. :unsure: Nie jestem tu stałym użytkownikiem, więc nie znam atmosfery.

Macie może więcej komentarzy na temat Lanosa, Citroena ZX, "Kii-i" oraz Polo?
Felix678
Nowicjusz

19 Cze 2016, 16:16

Za to narzekasz na przebieg i rocznik... Wzmianka o kolorze też się pojawiła, ale mniejsza z tym.

P.S nie jedź na stację takim heblem.
Po pierwsze, pewnych rzeczy lepiej nie wiedzieć
Po drugie, jeśli nie kupisz tego Lanosa właśnie ze wzgledu na stan to nie kupisz nic, bo cały budżet na auto przewalisz na stacje.

Jedź z kimś kto się zna i nie baw się w żadne serwisy...
mike
Moderator
Awatar użytkownika

19 Cze 2016, 16:28

Ten Lanos na pewno ma coś na rzeczy skoro się jeszcze nie sprzedał a od maja wisi na pewno w ogłoszeniach.

Tutaj dość fajne ogłoszenie,opisane wszystko co było wymieniane co nie często się zdarza do tego świeży gaz i dynamiczny silniczek.
Jeszcze całkiem niezła Ibiza [link do oferty na Olx wygasł]
TFSI
Stały forumowicz

Auto: Alfa Romeo 156
Silnik: 1.9JTD 115km
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2003

19 Cze 2016, 19:33

Dzięki wam za propozycje. Wygląda na to że Lanos odpada.

Zacząłem rozmawiać z właścicielem tej Ibizy (widzicie w niej może coś podejrzanego?):
TFSI napisał(a):Jeszcze całkiem niezła Ibiza [link do oferty na Olx wygasł]
Okazał się bardzo komunikatywny i chętnie opowiadał o wszelkich problemach i naprawach jakie wykonywał. Jutro spotykam się z nim na oględziny i jazdę próbną - bez zobowiązań, poprzeglądam jeszcze jakieś oferty na które natrafię.
Felix678
Nowicjusz