Pierwsze auto, ekonomiczne, do miasta, +/- 9 tys.

28 Sie 2012, 17:28

Witam!
Na zakup przeznaczam około 9000. Zależy mi na klimatyzacji, małym zużyciu paliwa, wyglądzie, preferuje hatchback . Będę jeździć głównie po mieście, niedużo (chociaż wiem, ze tak się tylko mówi ;) ), więc najodpowiedniejsza będzie chyba benzyna, a jeżeli już gaz, to wolałbym sam założyć.
Z jednej strony zastanawiałem się nad Hondą Civic 1.4, jednak wkurza mnie biedne wyposażenie tych aut, oraz drogie części i znajomy bardziej radzi mi Francuza, bo za tą cenę dostanę auto z wyższej półki i z wypasem. Po za tym ma znajomych mechaników, którzy w razie czego i mi pomogą niedrogo. Mam już kompletna sieczkę w głowie i nie wiem co robić. kilka aut mi sie podoba i nad nimi się zastanawiałem:
Honda Civic VI gen 1998-2001
Fiat Stilo z około 2003 roku
Fiat Bravo
Clio II
Laguna II
Megane I
Toyota Corolla VIII
Auta niemieckie typu golf raczej mnie nie interesują.
Jeżeli macie jeszcze jakieś ciekawe propozycję to proszę napiszcie z góry dzięki.
Łukasz
lukaszz85
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 02 2012

28 Sie 2012, 20:58

Stilo za 9tys jak najbardziej ale 2001r.
Lagune II bym sobie darował.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

28 Sie 2012, 22:56

Megane, Clio z miejsca odradzam. Corolla jest jednym z najbardziej niezawodnych samochodów, polecam.
kamil638
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wrocław
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Mercedes w210
Silnik: 2.9 td
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Rok produkcji: 1999

29 Sie 2012, 02:56

Dlaczego Megane i Clio nie?
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

29 Sie 2012, 09:04

Ja bym się skupił na szukaniu civica albo corolli to naprawdę dobre i niezawodne auta. Lagune to odradzam bardzo awaryjna.
barabaszpp
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 02 09 2008
Auto: BMW e39 523i, Renault Master

29 Sie 2012, 10:51

Proszę więc jeszcze o kilka wskazówek, a poszukiwania zawęźmy do trzech aut:
Honda CIVIC VI gen (chciałbym dość nowy tzn 99-2002, z klimą, jakie pieniądze będą rozsądne?)
Fiat Stilo (słyszałem, że 2003 to najlepszy rocznik tych aut ile ewentualnie powinien kosztować z roku 2003?, czym się kierować przy wyborze tego auta?)
Toyota corolla (najmniej podoba mi się nadwozie, ale słyszałem o niezawodności tego auta, ile powinien kosztować powiedzmy z 2000 roku lub młodszy?)
Które z tych aut wybrać najlepiej i dlaczego? Które pali najmniej? Jakie silniki najlepsze (chciałbym tak maks 1.6 w benzynie)? Czy rzeczywiście opcja benzyny jest dla mnie najlepsza (10 km mam do pracy, ale czasem będę jeździć metrem, a tak to jakieś przejażdżki itp.)?
Z góry dziękuję za pomoc.
Łukasz
lukaszz85
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Zasada pokonywania zakrętów
    Zasada pokonywania zakrętów mówi, że w zakręt można wjechać z każdą prędkością, ale nie z każdą wyjechać z niego bezpiecznie. Pokonywanie zakrętów stanowi wyzwanie dla początkujących, ale i doświadczonych ...
    Toyota 86 GR Sport - kolejny model coupe
    Nowa seria usportowionych modeli Toyoty firmowanych przez Gazoo Racing wzbogaciła się o kolejny model – coupe GT86 w wersji GR Sport. We wrześniu 2017 roku Toyota zaprezentowała nową serię GR, opracowaną na japoński ...

29 Sie 2012, 14:23

Ja z kolei słyszałem i widziałem w rankingach niezawodności, że Stilo jakiekolwiek by ono nie było zawsze okupuje ostatnie miejsca.

Na Megane zaś złego słowa nie mogę powiedzieć, szczególnie z benzynowym silnikiem 1.6 16V.
Los_Dawidos
Aktywny

Prawo jazdy: 05 08 2010
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Opel Astra

29 Sie 2012, 14:26

Za 9000zł dostaniesz Civica z lat 2000-2001.
Stilo z 2003r to wydatek rzędu 12-13tys.zł.
Mówie tylko orientacyjnie bo wiadomo wszystko zależy od danego egzemplarza.
Ja osobiście również polecam Corolle,sąsiad od kilku lat jeżdzi tylko tymi autami i jest mega zadowolony.
Barol
Awatar użytkownika

29 Sie 2012, 14:35

O Los Davidos z Jeleniej Góry mieszkałem tam 10 lat :) Z resztą tam będę rejestrował swój pierwszy samochód. Pozdro!
A jak z ekonomiką w tych autach Civic, Toyota, Megane, Stilo? Mowa o paliwie. Co do Megane 1, lub Toyoty, to w jakiej wersji najlepiej, który rocznik i ile powinny kosztować?
lukaszz85
Nowicjusz

29 Sie 2012, 21:38

Ja na swoją Meganę nie narzekałem. Psuć się nie psuła, silnik fajny, dynamiczny, wydaje mi się też, że jak na benzynę całkiem przyzwoity pod względem zużycia paliwa. Posiadałem wersję 1.6 107KM z 2002 roku i jeżeli Megane byś szukał po raczej tylko wersje po pełnym liftingu czyli '01 i '02. Silnik 1.4 95KM albo 1.6 107KM. 1.6 ma jakieś tam swoje przypadłości w stylu padających cewek Sagema, ale poza tym jest to naprawdę długowieczny silnik i przede wszystkim jest to auto tanie w naprawie, a chyba o to także chodzi.

Co do samego spalania - na trasie można zejść poniżej 6, w mieście trzeba liczyć się z wynikami na poziomie 8-8,5 litrów - tak było w Jeleniej, większe miasto to pewnie i wyższe wartości, bo inna jazda. Auto możesz znaleźć za 7,5-9,5 tys. Zależy który rok, jaka wersja (silnik, wyposażenie), stan techniczny.
Los_Dawidos
Aktywny

Prawo jazdy: 05 08 2010
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Opel Astra