Pierwsze auto - które najlepsze?

25 Sty 2009, 00:39

Witam.

Przeglądam to forum już od dłuższego czasu i w końcu przyszła pora na rozpoczęcie tego tematu.

Otóż zamierzam kupić w niedalekiej przyszłości swój pierwszy samochód. Jednak wybór jest tak szeroki, że naprawdę ciężko się na coś zdecydować.

Moje wymagania:
- cena: najlepiej jak najtaniej, a w ostateczności do 20 tys. zł razem z wszystkimi opłatami,
- w miarę ekonomiczne (najlepszy stosunek cena/jakość),
- estetyczny wygląd,
- hatchback,
- składane tylne fotele,
- bagażnik odpowiednio wielki, aby po złożeniu tylnych foteli zmieścił się rower po odpięciu przedniego koła (rower ma niską ramę i jest bez siodełka),
- jak najmniej awaryjne,
- z rozsądną mocą (żeby było czuć, że auto jedzie),
- benzyna lub diesel (muszę mieć miejsce w bagażniku).

Jak na razie, rzuciły mi się w oczy następujące samochody:
- Honda Civic, V generacja,
- Audi A3 (1996-2003),
- VW Golf IV,
- VW Polo III,
- Seat Ibiza II.

Zdaję sobie sprawę z tego, że przedział cenowy w/w aut jest spory. I tutaj właśnie nasuwa mi się kolejne pytanie. Czy warto na początek ładować tyle pieniędzy w droższy samochód typu Audi A3, Golf IV czy może lepiej kupić taką Hondę Civic, Ibizę lub Polo, które są o wiele tańsze? Jak to się przekłada na komfort jazdy, awaryjność etc.? Z drugiej strony nie chciałbym po zakupie mieć zbyt wielu nieprzyjemności związanych z wizytami w warsztatach. Ciągle odnoszę wrażenie, że po zakupie np. Civica, będę musiał ciągle coś naprawiać (ma już swoje lata).

Jaki Waszym zdaniem będzie najlepszy wybór? Może macie jeszcze inne propozycje samochodów poza wymienionymi przeze mnie? Jestem otwarty na wszelkie propozycje.

Mam jeszcze bardziej szczegółowe pytania, ale najpierw chciałbym zacząć tak bardziej ogólnie.

Z góry dzięki za pomoc.

Pozdrawiam.
echobike
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Katowice

25 Sty 2009, 01:43

Offtop:

Bo z ciekawości, trenujesz trial? :>
<b>don't stop tryin'
one day you
you will flyin'
qki007
Stały forumowicz

Zdjęcia: 9
Miejscowość: Zamość

25 Sty 2009, 07:48

Fakt temat jest gdzieś chyba niżej no ale cóż każdy ma inne podejście i ma prawo założyć swój. Skoro piszesz, że to pierwszy samochód to znaczy, że nie jesteś jeszcze wprawionym kierowcą, chociaż często Ci młodzi jeżdżą sprawniej niż taksówkarze z 30 letnim stażem, ale do rzeczy. Piszesz, że masz na to 20 tys zł. Hmmm to góra kasy, jasne jak chcesz możesz kupić sobie wypasione A3 ale przy zarysowaniu na parkingu będziesz płakał przez cała noc jak małe dziecko. Może lepiej kup coś za 8-10 tys. a resztę wsadź do banku i co miesiąc wkładaj tam jakąś część wypłaty, kieszonkowego czy czego tam chcesz. Więc chyba najlepiej zrobisz tak jak sam napisałeś, kupisz np Polo z lat 97-99.

O takie np:
[link do oferty na Allegro wygasł]

10 czy 11 letni zadbany samochód nie powinien nastarczać Ci zmartwień, a jest naprawdę dobrze wykonany i przez taki rok pojeździsz, wprawisz się i kupisz coś lepszego. Ja jestem w tej samej sytuacji, tyle że nie miałem takiej kasy jak Ty, lecz 10 tys zł. I kupiłem Tico za niecałe 3 tys, a resztę odłożyłem, spokojnie sobie jeżdżę a kasa na koncie rośnie i zapewne na wakacje kupię coś dużo lepszego. No ale to tylko moje wywody, a to przecież Twoja kasa i możesz robić co chcesz. Pozdrawiam
Sebastianos
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
Auto: Peugeot 508 SW
Silnik: 1.6 THP
Paliwo: Benzyna
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2012

25 Sty 2009, 11:35

Skoro chcesz wydac na pierwsze auto aż tyle,to Twoja sprawa ale rację ma mój przedmówca.Na twoim miejscu najpierw bym się trochę "otrzaskał" w jeżdzie (może ale niedajboże dosłownie).Za 10k też kupisz auto do jeżdzenia! Proponuję właśnie Ibizę 1,4 lub Polo 1,4-wdzięczne,trwałe i ekonomiczne oraz tanie w naprawach i częściach.
Można także kupic praktycznie bezawaryjną Almerę.
pozdro.
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback

25 Sty 2009, 15:34

Dziękuję za wypowiedzi. Chyba już powoli przekonuję się do tych tańszych aut. Właśnie dlatego chcę kupić coś za rozsądną cenę, żeby potem zbytnio nie żałować, jak się coś niespodziewanego wydarzy (odpukać). Z samochodami miałem styczność tylko na kursach i egzaminach, więc tymbardziej lepiej nie przesadzać na początku.

Audi A3 i Golf IV już odrzuciłem. Są zdecydowanie za drogie. Jeszcze przyjdzie na nie odpowiednia pora. :)

Widzę, że propozycje padają na VW Polo lub Ibizę. A co powiecie na Hondę Civic? Porównywałem parametry techniczne i moim zdaniem Honda Civic V ma najlepsze osiągi, najmniejsze spalanie i jest chyba najtańsza z tych trzech propozycji. Może naprawy są o wiele droższe? Słyszałem, że w tym modelu Civica akurat nie trudno dostać tanie części. Jak to wygląda w praktyce?

Dla przykładu podam kilka parametrów:

Przyspieszenie od 0-100km/h [s]
VW Polo 1.4 60km: 14,9
Civic V 1.3 75km: 11,3 / 1.5 90km: 9,7

Prędkość maksymalna [km/h]:
VW Polo 1.4 60km: 160
Civic V 1.3 75km: 170 / 1.5 90km: 180

Nissan Almera N15 też w sumie ciekawie wygląda. Jeśli chodzi o parametry techniczne, to w zasadzie stoi pomiędzy Polo a Hondą, podczas gdy jego cena to już raczej okrągłe 10 tys zł. Wyczytałem także, że lubi rdzewieć.

I na co się tutaj zdecydować? :)

qki007 - tak, uprawiam trial rowerowy od 8 lat ;)
echobike
Nowicjusz
Awatar użytkownika

25 Sty 2009, 16:40

Echo, to kim Ty jestes, może się znamy, KS Aquilla Stryszów z tej strony:)
Baqś

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak działa napęd AWD-i w hybrydach Toyoty?
    Elektryczny napędem na cztery koła AWD-i całkowicie różni się od tradycyjnych napędów 4x4 pod względem konstrukcji i zasady działania. Wyjaśniamy, jak AWD-i jest zbudowany, jakie daje korzyści i dlaczego pojawia ...

25 Sty 2009, 21:06

Baqś: Wątpię, żebyśmy się znali. :) Ja ten sport uprawiam bardziej amatorsko. Wolę sobie pojeździć po mieście, nakręcić jakiś film, aniżeli startować w zawodach. Co prawda, byłem w swojej trialowej karierze na 5-ciu zawodach w charakterze uczestnika. Nie mniej jednak, nie zająłem jakiejś znaczącej pozycji, żebym się jakoś wyróżniał z tłumu. :) Może jedynie na Kazurach w Warszawie II miejsce za przeskok przez poprzeczkę (105cm na rowerze 26 cali ;) ).

PS. Może mnie rozpoznasz na jakimś filmie. Nakręciłem kilka z niejakim "Pisanką". :)

No i powracając do tematu. Czy ktoś może się wypowiedzieć w kwestii mojego powyższego postu? :) Dzięki.
echobike
Nowicjusz
Awatar użytkownika

26 Sty 2009, 11:30

Zdecyduj się po prostu na zadbany egzemplarz..!
jeśli zawęziłeś pole poszukiwań do kilku modeli i do określonego przedziału cenowego,to teraz szukaj ładnego auta.Jak trafisz ładny,zadbany,niezmęczony i w dobrym stanie technicznym samochód,to go sprawdz w niezależnym warsztacie i ...kup!
Dobry egzemplarz będzie ci służył i przynosił satysfakcję bez względu czy będzie nim polo,almera czy civic.
pozdro
Ostatnio edytowany przez artur73, 26 Sty 2009, 12:25, edytowano w sumie 1 raz
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback

26 Sty 2009, 12:05

Pisałem to juz w innym temacie ale pozwolilem sobie skopiowac i tutaj...

hmm A moze by tak sprobowac z Renault 19?

Bardzo przyjemny wygodny calkiem przestronny samochod z smiesznie tanimi czesciami( odsylam na allegro jest sie z czego posmiac patrzac na te ceny )

Silnikow jest sporo... jednak jezeli chcemy miec przywoite osiagi to nalezy sobie odpuscic 1,4 i 1,6... i skupic sie na silnikach 1,7 i 1,8 badz Dieselku 1,9 (ktory moze byc troszke drozszy przy zakupie)

Najlepszym wyborem silnikowym wydaje sie silnik 1,8 16v na jednym walku rozrzadu, generuje on 95 KM, co przy masie 1t jest naprawde niezlym wynikiem. Silniki 8 zaworowe sprzed Face Lifftingu, nalezy raczej sobie odpsucic.

Jest tez bardzo ciekawi silniczek, 1,8 16v na dwoch walkach rozrzadu generujacy 136 KM, jednak znalezienie takiego egzemplarza bedzie bardzo trudne.

Wedlug mnie 19 po lifcie, prezentuja sie naprawde ladnie i calkiem swiezo, a wsrodku tez nie czujemy sie jak w aucie zaprojektowanym w 92 roku.

Przyjemnosc z jazdy jest naprawde duza, o dziwo czlowiek w tym samochodzie sie nie meczy, i podrozuje sie calkiem przyjemnie.

Elektryczne lusterka, szyby, czy szyberdach nie jest czyms obcym, raczej czyms powszechnym... mozna spotkac za naprawde male pieniadze lepiej wyposarzone egzemplarze, np w klimatyzacje czy skorzana tapicerke.

Auto wystepuje w odmianie 3 dzwiowej, 5 dzwiowej, sedan (charade) i Cabrio (naprawde pieknie wyglada)

R19 spokojnie mozemy zagazowywac bez wiekszych nerwow...

Powinnismy unikac automatow, niestety w 19 siedzi trzybiegowy automat, ktory mowiac krotko nie nadaje sie do jazdy...

I nie powinnismy sie przejmowac rdzewiejaca maska, gdyz to przypadlosc kazdej R19, ktora czesto dotyczy takze Laguny
Bez Gwiazdy Nie Ma Jazdy...
MG
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa

12 Kwi 2009, 11:05

Witam po przerwie.

Pogoda się zrobiła, także już coraz poważniej przygotowuję się do zakupu swojego pierwszego samochodu.

Jeśli chodzi o Renault 19, to nie podoba mi się to auto. Jest z wyglądu zbyt stare - takie kanciaste. Wolałbym bardziej sportowy wygląd.

Jako, że jestem laikiem i nigdy wcześniej z samochodami nie miałem do czynienia, to chciałbym się dowiedzieć od szanownych użytkowników, jakie pytania zadawać podczas umówienia się już z konkretnym sprzedawcą? Na co zwracać szczególną uwagę?

Znalazłem ciekawe ogłoszenie na Allegro:
[link do oferty na Allegro wygasł]

Co o tym sądzicie?

Rocznik 1993, przebieg 220 tys (może jest szansa, że nie jest przekręcony, bo większość sprzedawców na Allegro podaje ok. 160 tys). Nigdzie nie jest napisane, że bezwypadkowy, no i sprzedawca informuje, że do drobnych poprawek lakierniczych. Co to może oznaczać? Czy jest szansa, że ten samochód pożyje jeszcze ze 2 lata?
echobike
Nowicjusz
Awatar użytkownika

12 Kwi 2009, 13:07

Ta Honda jest godna uwagi. Ja bym pojechał ją obejrzeć.
Całkiem dobre wskazówki są na interii: http://motoryzacja.interia.pl/wydarzeni ... -1,1266771,
pozdro
Veyronxd
Nowicjusz