Pierwsze auto - max 5 tys

08 Paź 2016, 00:32

Witam, mam na imię Justyna i zerową wiedzę na temat samochodów. Doradców stos, ale każdy z odmiennymi poglądami. To będzie moje pierwsze auto. jestem z Tarnowa, woj. małopolskie i raczej w tych okolicach chciałabym coś kupić. Nie mam wymagań co do koloru i marki. Zastanawiam się nad gazem, bądź tylko benzyną, bynajmniej byle było coś ekonomicznego. Ogólnie zamierzam jeździć po mieście. Sporadycznie gdzieś wybyć poza miasto 8) na dzień dzisiejszy dysponuje około 5 tys zł budżetu. Mam dziecko 6 - letnie dlatego myślałam o samochodzie 5-cio drzwiowym. I dobrze byłoby gdyby autko było "małe" , brak doświadczenia jako kierowca i wizja braku miejsca parkingowego mnie przeraża.

Bardzo proszę o pomoc :) bo cały miesiąc myślę i nic...
jusbed
Obserwowany

Prawo jazdy: 31 10 2013
Auto: Nie mam

28 Paź 2016, 13:33

jusbed napisał(a):na dzień dzisiejszy dysponuje około 5 tys zł budżetu. Mam dziecko 6 - letnie dlatego myślałam o samochodzie 5-cio drzwiowym. I dobrze byłoby gdyby autko było "małe"
W twoim przypadku najlepiej poszukać samochodu z założoną już instalacją LPG.

Jeżeli chodzi o małe i pięciodrzwiowe samochody to myślę, że można zaproponować Opla Corsę, Fiata Pandę, Renault Clio...
Jednak proponowałbym zastanowić się nad troszkę większym (nie dużo) samochodem np. Mazdą 323F z okolicy roku 2000 z instalacją LPG, taki samochód powinien być mniej awaryjny bardziej wygodny od tych maluchów wyżej. Trzeba tylko cierpliwości w znalezieniu odpowiedniego egzemplarza.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nissan silniki SR20DE / SR20DET / SR20VET
    Cztery cylindry w układzie rzędowym. Pojemność: 2 litry. Zalety: dobry potencjał do tuningu, dostęp do części zamiennych. Silniki z serii SR20 to jedne z najbardziej uznanych silników Nissana z lat dziewięćdziesiątych ...