Pierwsze auto na dojazdy do szkoły - świeży kierowca

14 Sie 2021, 19:11

Witam.
Nie interesuje się motoryzacją a samochód ma mi pomóc przemieścić się z miejsca A do miejsca B. Prawo jazdy zdałem nie dawno i potrzebuje auta, którym przez rok będę mógł się przemieszczać do szkoły :) (18 km w jedną stronę). Budżet mam ograniczony 4 k. Coś znajdzie się w tym przedziale ci możecie mi polecić? Za wszystkie odpowiedzi dziękuję.
Bartek032424
Nowicjusz

14 Sie 2021, 21:46

Fiat Punto 1.2 , małe, tanie w utrzymaniu auto które mało pali

Ford Focus 1.6, bardzo dobry samochód jednak najbardziej trzeba uważać na rdzę

Fiat Seicento , najmniejsze auto z możliwych, tanie w utrzymaniu , za 4k można dostać bardzo zadbany egzemplarz

Jest wiele auto które można polecić jednak najlepiej by było byś podał więcej szczegółów. Rodzaj nadwozia jakie ci się najbardziej podoba , rodzaj paliwa ,wielkość silnika itp. wtedy będzie można więcej polecić samochodów
ineedl
Stały forumowicz

Zdjęcia: 88
Prawo jazdy: 01 02 2019
Auto: Opel Vectra B
Silnik: 2.2 DTI 125KM
Paliwo: Diesel
Typ: Liftback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

14 Sie 2021, 23:10

Wszystko tylko nie kombi. Punto właśnie rozpatrywałem. Dwa samochody które najbardziej rozważałem to Punto i golf IV.
Bartek032424
Nowicjusz

15 Sie 2021, 06:11

A rodzaj paliwa?

Jeśli chodzi o Punto to silnik 1.2 benzyna jest bardzo dobry. Możesz też znaleźć egzemplarz z gazem jeśliby cię taki interesował bo często Do niego gaz był zakładany.
ineedl
Stały forumowicz

Zdjęcia: 88
Prawo jazdy: 01 02 2019
Auto: Opel Vectra B
Silnik: 2.2 DTI 125KM
Typ: Liftback
Rok produkcji: 2001

15 Sie 2021, 08:34

Szukaj tego co masz blisko i w jak najlepszym stanie. Marka i model mają drugorzędne znaczenie przy takim budżecie. Ma się trzymać kupy, mieć mozliwie długie opłaty, opony w dobrym stanie (a najlepiej 2 komplety).
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

15 Sie 2021, 09:44

franccc napisał(a):mieć mozliwie długie opłaty

Niestety sporo osób sprzedaje auto jak za miesiąc czy dwa kończy się oc czy przegląd.

franccc napisał(a):opony w dobrym stanie (a najlepiej 2 komplety)

Tutaj kwestia "dobry stan" przy tym budżecie większość opon to szroty które już dawno powinny leżeć na śmietniku ale sprzedający i tak powie Panie przecież dwa sezony jeszcze oblatają.

Bartek032424 skąd jesteś to coś poszukam.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Finał NIGHT POWER 2013 GP w Płocku / relacja
    Ostatnia runda tegorocznego NIGHT POWER Grand Prix zakończona. W Płocku zmierzyło się około 70 zawodników. W całym cyklu na starcie stanęło ponad 200 zawodników. Już wiemy kto jest najlepszy. Zwycięzcą całego ...
    Motor Show Poznań 2016
    Najważniejsza impreza motoryzacyjna tego roku "Motor Show 2016" już wystartowała. Targi motoryzacyjne w Poznaniu potrwają do niedzieli 3 kwietnia. Tegoroczna edycja jest niezwykle ciekawa. Nie tylko za sprawą liderów ...

15 Sie 2021, 09:56

franccc napisał(a):opony w dobrym stanie (a najlepiej 2 komplety).

Niech się skupi na stanie auta, a nie rzeczach typu opony bo tak jak Barol pisze w takim strupku mało kto będzie inwestował w nowe i dobre. Zresztą z oponami w Polsce jest dramat, przejdźcie się po parkingach i zobaczcie jakie fury stoją na zimowych w sierpniu (podpowiem że są nieco droższe niż 4k ).

Opony to sobie kupi choćby i używki w dobrym stanie za kilka miesięcy, grunt żeby silnik był sprawny i było za co podnieść auto lewarkiem. Niech klima będzie sprawna a nie "do nabicia" i tego typu aspekty.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Rok produkcji: 2007

15 Sie 2021, 09:59

Jaja sobie robisz? Komplet opon to lekko licząc 1000 złotych, dwa komplety 2000. Ma nie zwracać na nie uwagi przy kupnie auta za 4k? Nikt się nie spodziewa, że będą z bieżącego rocznika ale jest kosmiczna różnica między autem na 10 letnich oponach a takim na np. 3 letnich
franccc
Stały forumowicz

15 Sie 2021, 10:12

No prośba, dobry wielosezon w takim rozmiarze kupi za 200 zł za sztukę, to nie RWD z 3.0 pod maską. I do końca życia auta mu starczy, po co dwa komplety opon do auta pokroju Punto 1.2... Chyba że mieszka w górach.

Jak zacznie odrzucać auta ze względu na stare opony to nigdy auta nie kupi, bo w KAŻDYM coś będzie NIE TAK.
galakty
Forumowicz VIP

15 Sie 2021, 10:16

I dlatego ma szukać auta w jak najlepszym stanie a opony to jego składowania

Opony za 800 do auta za 4k to 20% wartości. Gdyby miał kasę na dokładnie to nie szukalby samochodu w takim budżecie
Ostatnio edytowany przez franccc, 15 Sie 2021, 10:17, edytowano w sumie 1 raz
franccc
Stały forumowicz

15 Sie 2021, 10:17

Dokładnie, niech patrzy na całokształt ale jak znajdzie dobry egzemplarz i jedynie opony będą stare to głupotą jest nie kupić :ok:

Przecież nie musi kupować opon zaraz po zakupie...

Czemu nie wspomnisz żeby zerknął na tarcze? Komplet na przód z klockami pewnie z 500 zł. To też kupa kasy. A może rozrząd jest już do wymiany? To też kosztuje.
galakty
Forumowicz VIP

15 Sie 2021, 10:25

franccc ile miałeś okazję oglądać aut do tych 4k? Pewnie nic więc sobie pooglądaj na jakich klasykach oponach stoją niektóre auta,ja mam za sobą sporo takich aut (obejrzanych jak i kupionych i w żadnym aucie opona nie była młodsza jak 6-7lat).
W nówki nie ma się co bawić przy tak tanim aucie,ja do swojego SC na wiosnę kupiłem Nexeny z 2019roku za 280zł i nie narzekam.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

15 Sie 2021, 14:42

Tak jak pisze Barol bez przesady, z resztą po co 2 komplety opon? Dębica Navigator całoroczne za 640 zł i sprawa załatwiona
Byle by dziur pod spodem nie było no i silnik coś jeszcze reprezentował.

Ja bym się małych ale droższych napraw obawiał, jakieś czujniczki, rozruszniki, alternatory, liczniki itd.
demirbiras
Zaawansowany

Prawo jazdy: 14 08 2009
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Astra H
Silnik: 1,8

10 Wrz 2021, 19:23

franccc napisał(a):Nikt się nie spodziewa, że będą z bieżącego rocznika ale jest kosmiczna różnica między autem na 10 letnich oponach a takim na np. 3 letnich

Powodzenia w szukaniu auta za 4k z oponami trzyletnimi. :ok: W najlepszym wypadku będą właśnie dziesięcioletnie. Pomijam stan fizyczny i obecność takich samych na każdej z osi.
luke88
Nowicjusz