Pierwsze Auto na początek do 10 tys zł

17 Gru 2014, 00:17

Fiesta jest bardzo fajnym autem i jeśli kupisz zadbaną to będziesz zadowolony, sam jeździłem 1,4 tdci. Przepłaciłem bo zapłaciłem nie tak dawno temu 12tys. zł za 2002 rok ale nie żałowałem tego bo kupiłem zadbany egzemplarz i auto pozostało w rodzinie. Focus mk1 może?
archi4lo
Początkujący

Miejscowość: PL
Auto: VW Passat B5 FL
Silnik: 1,8T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

17 Gru 2014, 00:56

Powiem szczerze co do awaryjności stilo nie jest ona taka wielka. Jeśli bierzemy pod uwagę francuzów z delikatna instalacja elektryczna to stilo jest bardzo w porządku. Oglądałem takich kilka zanim kupiłem cordobę. Autko bardzo wygodne, cicho chodzi silnik szczególnie JTD jak na diesla. Auto znacznie mniej lubiane przez co przebiegi są niższe a auta mniej katowane. Cordobę trzeba znacznie dokładniej oglądać lecz podałeś fajna z silnikiem benzynowym 1.6 75km - silnik bajecznie prosty a przy masie tego auta spokojnie wystarcza. Jak się skusisz to nawet tanio gaz wsadzisz. Jak zawsze ja zalecę ci motorki TDI (90km - wiem powtarzam się) oraz 1.8 ale ten bez gazu to będzie po kieszeni bij.
Tak jak kolega mówił fokus mk1 (benzyny prawie dowolne i 1.8tddi) oraz fiesta bo spokojnie to bardzo udane autko (benzyny się nie znam, ale z czystym sumieniem polecić mogę 1.4 diesla jest dość prosty i oszczędny)
czemu zalecam diesla jeśli jeździsz po mieście i co jakiś czas trasę? Ja tak robię ze swoim od prawie roku przejechał już ze mną prawie 30 tys km i wiem że jeśli będziesz pamiętał jak się użytkuje diesla to będzie ci działał a do tego tani jest :) przy ostrej jeździe w mieście mam 7.4 (czerwone pole co światła przez pierwsze 2 biegi) a na bardzo ostrej jeździe w trasie mam 5.7-5.9
KleKle
Nowicjusz

Zdjęcia: 3
Miejscowość: bielany wrocławskie
Auto: Seat Cordoba Vario
Silnik: 1.9TDI asv
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2000

17 Gru 2014, 09:42

Sami sobie jeździjcie Fiestą 600km. A polecanie 1.4 TDCI jako dobrego silnika to też brak wiedzy motoryzacyjnej. Może zły nie jest ale do trwałego silnika mu trochę brakuje.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

17 Gru 2014, 11:52

Nie wiem dlaczego wyrażając swoją opinie od razu bez pardonu zarzuca się komuś brak wiedzy, tym bardziej, że mam na co dzień styczność z tym autem oraz pokrewnymi (z tym samym silnikiem 1,4 hdi)

A skoro mówił, że zazwyczaj 15km dziennie a raz na jakiś czas 600km to idąc takim tokiem myślenia może kupić busa bo może kiedyś będzie miał lodówke do przewiezenia i jak ją przewiezie. Autor wątku sam był zainteresowany takim autem więc dostał tylko odpowiedź, że to dobre auto i sugestie opłacalnego silnika
archi4lo
Początkujący

17 Gru 2014, 15:11

Wskaż mi gdzie ten silnik jest dobry to raz.
Wskaż mi dlaczego ma się męczyć autem klasy B w trasie skoro może mieć kompakta który lepiej jedzie i pali tyle samo
Wytłumacz mi swoją logikę.
Koniu
Forumowicz VIP

17 Gru 2014, 21:11

Dzięki wielki za kolejne propozycje i dyskusję, która tutaj powstaje.

600 km liczę weekendowo, w trasie bez przerwy powinno wychodzić coś ponad 300km, więc może coś mniejszego nie będzie doskwierało. Może też na wyrost przyszłościowo patrzę, głównym moim założeniem jest jak na razie to zaklimatyzowanie się za kierownicą.

Spośród tych propozycji zastanawiam się nad :
FF Mk6
FF Mk1 [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Fiat Stilo
Cordoba

Muszę trochę poczytać o nich, zobaczyć na co zwracać uwagę, i najpóźniej w nd wybieram się by kilka modeli zobaczyć. Jeśli nic ciekawego nie znajdę, a auta okażą się klapą będę szukał czegoś dalej, uwzględniając wszystkie podane modele.
Ainagal
Nowicjusz

Auto: Nie mam

17 Gru 2014, 21:15

Koniu napisał(a):Wytłumacz mi swoją logikę.

nie wiem czego nie rozumiesz, może warto od początku przejrzeć temat i zobaczyć, że autor sam sugerował to auto i otrzymał odpowiedź, że to dobre auto. A do czego mu będzie służyło to już on najlepiej wie
archi4lo
Początkujący

17 Gru 2014, 22:10

archi4lo napisał(a):A do czego mu będzie służyło to już on najlepiej wie
Jak widać nie wie i staramy mu się pomóc (prócz Ciebie bo znowu masz jakiś problem ze sobą)
Autorze 300km to i tak dużo więc odpuść tą Fieste i auta z tego segmentu i skup się na Focusie..
Stilo jest kiepskie, wyżej już pisałem ale jak widzę też nie chcesz słuchać..
Koniu
Forumowicz VIP

17 Gru 2014, 22:26

Racją jest to, że dokładnie nie wiem w jakim celu będę użytkował auto. To co teraz pokonuję komunikacją miejską/pkp/innymi środkami zamienić w 80% chcę na samochód - patrząc przede wszystkim na oszczędność czasu.

Wziąłem się za lekturę Stilo i nieco jednak mnie odpycha. Kwestia druga, oferta się skurczyła.

W międzyczasie szukam czegoś o Focusie : [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Ainagal
Nowicjusz

Auto: Nie mam

17 Gru 2014, 22:38

@Koniu - czemu nie raz polecasz francuzów a tak uparcie odradzasz stilo które jest dobrze wykonane. Naprawdę pytałem kilki znanych mi mechaników i mówili że tragedii nie ma, wręcz jak na fiata z tamtych lat bardzo dobre auto. Któryś temat z kolei mówisz ze awaryjne i tyle, nie słyszałem nigdy potwierdzenia tezy. Naprawdę był to mój pionier kiedy wybierałem własne auto wiec starałem się ogarnąć temat.

"Wskaż mi dlaczego ma się męczyć autem klasy B w trasie" - znów się z tobą nie zgodzę. Cordoba to nic innego jak klasa B a takim czymś robię po 550km/7-7.5h i nie mam wcale problemu. Wręcz powiem że auto potrafi mało palić jak jedziesz spokojnie albo naprawdę bardzo ostro jechać. Nie raz ani Q7 ani A6 czy inne cuda na kiju z np 3.0tdi próbowały i tam gdzie ich kierowcy miękli moja cordoba ucierała im nosa, czy to zakręty, ronda, czy zwykłe mijanie. Jeździłem innymi autami i powiem ci ze to jedno najbardziej "prowokuje" do jazdy w ten sposób tak jak by to lubiło. 8)

A wracając do 1.4 HDI co w nim złego? nie jest to żaden legendarny silnik, ale robi 300-350 tyś bez większych problemów przy jeździe miejskiej. W sumie o 1.4 TDi są złe opinie ale kolego pomyśl to silnik na flotach znajoma firma miała takich 10. 7 padło bo 370-420 tys i piły olej w dużych ilościach. Biorąc pod uwagę że napędzały fabię bez wyposażenia i miała każda po 3 kierowców i nikt o nie nie dbał to naprawdę super wynik ! :piwo:
KleKle
Nowicjusz

17 Gru 2014, 22:54

W Stilo jest awaryjna elektronika, bardzo drogie części jak na Fiata. Pierwszy lepszy artykuł weź nawet. Nie mówię o Auto Świecie bo tam to tylko VW i nic więcej.
KleKle napisał(a):znów się z tobą nie zgodzę. Cordoba to nic innego jak klasa B a takim czymś robię po 550km/7-7.5h i nie mam wcale problemu.
Ile masz tą Cordobe to raz? Masz porównanie do innego samochodu? Pewnie nie bo to Twój pierwszy.. Prawdą jest to że auata klasy B to auat miejskie więc gdzie powinny jeździć? :sly:
KleKle napisał(a):naprawdę bardzo ostro jechać. Nie raz ani Q7 ani A6 czy inne cuda na kiju z np 3.0tdi próbowały i tam gdzie ich kierowcy miękli moja cordoba ucierała im nosa,
Tego nawet nie skomentuje bo jak 1.9 TDI (chyba masz 110KM o ile dobrze pamiętam) ma się do 3.0 TDI..
KleKle napisał(a):A wracając do 1.4 HDI co w nim złego?
Nie wytrzymuje próby czasu, wtryski, głowica itd.. Silnik kiepski, głośny, duzo pali, brak dynamiki..
Koniu
Forumowicz VIP

17 Gru 2014, 23:12

KleKle napisał(a):Nie raz ani Q7 ani A6 czy inne cuda na kiju z np 3.0tdi próbowały i tam gdzie ich kierowcy miękli moja cordoba ucierała im nosa, czy to zakręty, ronda, czy zwykłe mijanie.

:shock: Rozwiń tą wypowiedź
Potrzebujesz jakiejś informacji o Peugeocie 307 lub mondeo mk4? Napisz na priv a postaram się pomóc :)
tomek70
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Łódź
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Ford Mondeo mk4
Silnik: 2.3 161
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2008

17 Gru 2014, 23:13

Co to wgl za dyskusja - bo Polo, Fiesty jeżdżą we flotach to trasa 600km żaden problem :shock: co z tego, że kierowcy aut flotowych są traktowani jak niewolnicy albo i gorzej, bo dochodzi jeszcze "jak nie zrobisz x wyniku w tym m-cu to cośtam"
Nie ma się co oszukiwać, miejsce takich aut jak sama nazwa wskazuje jest w mieście, a diesle (kiepskie) stworzone z myślą o flotach. Niezależnie od tego, czy chłopak będzie robić trasę 600km dwa razy w m-cu, raz na kwartał czy rok - poleganie mu takich małych g.ien jest nierozsądne i świadczy raczej o braku wiedzy i w.w rozsądku oraz logicznego myślenia :yes: już sama myśl "długie trasy" eliminuje auta segmentu b
Porównań Cordoby do Q7 nie skomentuję :roll:
koniec offtop. Posty dotyczące aut miejskich będą od tej pory usuwane.
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Rok produkcji: 2004

17 Gru 2014, 23:29

Powiem tylko że zapraszam dowolnym autem w trasę. Ruszam 20 o godzinie 5 rano z Bielan wrocławskich w tereny za elblągiem. Jeśli dojedziesz pierwszy masz skrzynkę piwa. Przez ostatnie 12 przejazdów mineły mnie na całej trasie tylko 3-4 auta:
-1 bmw przypominające serie 3 z lat ok 90 ale kratka w środku i przelotowy tłumik + mijanie na 3.
-2 i 3 coś co przeleciało na obwodnicy wrocławia obok mnie ok 250-270
A tak nie ma nikogo. Mondeo, pasaty, A6 wszytko to może sobie popatrzeć. Nie uwierzysz mi? a wiesz ile mnie twoja wiara? zapraszam się sprawdzić. 7.5h jazdy nie potrzeba ani przerw ani zwalniania nic. Po prostu przed siebie kiedy tylko można (bez mijania na 3 czy w mieście)
Porównanie mam do wielu wielu aut to że mam prawko od dość niedawna to nie znaczy że nie mam prawie 100tyś przejechanych. Cordoba to pierwsze MOJE auto reszta rodziców rodziny.

Mniejsze trasy? co tydzień mniej więcej (np dziś) bielany sobótka również nawet nadgorliwi kierowcy z mocnymi silnikami nie dają rady.
PS myślałem długo nad videorejestratorem i chyba dla takich jak ty kupię. Na co koni kupa jak kierowca d..a - znasz to? :wink:
KleKle
Nowicjusz

17 Gru 2014, 23:41

Tyle, że wszyscy mają w głębokim powiązaniu ile aut Cię wyprzedziło bo tu chodzi o coś zupełnie innego :yes:
Mianowicie o komfort a właściwie jego brak. Auto pokroju 206 czy Fiesty może mieć i 300KM ALE TO NADAL AUTO MIEJSKIE, czyli słabe wyciszenie, niewygodne fotele, mało miejsca, beznadziejne i męczące resorowanie i wieele wieele innych

KONIEC OT
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Rok produkcji: 2004