Pierwsze Auto na początek do 10 tys zł

17 Gru 2014, 23:58

ja na tą chwilę osobiście również wybrałbym focusa bo na pewno jest to bardziej komfortowe auto, ale co do fiesty powtarzał się nie będę :D
Ostatnio edytowany przez archi4lo, 18 Gru 2014, 00:59, edytowano w sumie 1 raz
archi4lo
Początkujący

Miejscowość: PL
Auto: VW Passat B5 FL
Silnik: 1,8T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

18 Gru 2014, 00:10

To poprostu świadczy o tym że zapieprzasz jak głupi na trasie bo każde z
KleKle napisał(a):Mondeo, pasaty, A6 wszytko to może sobie popatrzeć
tych dotknięciem gazu minie 1.9 tdi tylko nikt nie jeździ jak głupi by się ścigać
Potrzebujesz jakiejś informacji o Peugeocie 307 lub mondeo mk4? Napisz na priv a postaram się pomóc :)
tomek70
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Łódź
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Ford Mondeo mk4
Silnik: 2.3 161
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2008

18 Gru 2014, 00:12

KleKle napisał(a):KleKle

Przemilczałem Twoje nowości co do starego diesla którego używasz za nim się rozgrzeje co jest dla Ciebie super.
Przemilczałem Twoje "nijusy" jak to beznzynowe silniki się rozkraczają oraz mniej przejadą kilosów niż diesle hmmm i tak sobie myślałem jakie auto Cię skrzywdziło że takie głupoty piszesz... :lol:

Ale z mówieniem o stilo że nie jest bardzo źle jest już chyba zemstą osobistą ...na motoryzacji :shock: i sprowokowaniem mnie do tego postu.

KleKle napisał(a):Cordobę trzeba znacznie dokładniej oglądać lecz podałeś fajna z silnikiem benzynowym 1.6 75km - silnik bajecznie prosty a przy masie tego auta spokojnie wystarcza. Jak się skusisz to nawet tanio gaz wsadzisz. Jak zawsze ja zalecę ci motorki TDI (90km - wiem powtarzam się) oraz 1.8 ale ten bez gazu to będzie po kieszeni bij

Hmmm a co Ci się tak bardzo spodobało w cordobie i w jej silniku?? Może postawmy flaszke konstruktorom wieśwagena że ich silnik jedzie, pali i nie jest na parę :mrgreen:
A ja to widzę w inny sposób stary knot pod maską nowocześnie wyglądającego auta, badziwnie jedzie dużo pali i tak naprawdę tyle z jego zalet. Wiem teraz podniecimy się że jest stary i znany jak konstrukcja cepa dla chłopa małorolnego :D ale na stacji benzynowej nie ma to znaczenia.

Jak Ci się tak podobają benzyniaki z lat 70tych proponuje zakup Żukiety albo Nysoli wtedy uciecha każdorazowym odpaleniem auta będzie spotęgowana jego wyjątkowością drogową. :twisted:
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

18 Gru 2014, 00:18

Witam
Sorki ale wtrącę jeszcze swoje 3 grosze do tematu :)
Do kolegi KleKle auta klasy B nie nadają się na długie trasy liczące po 600 km. Uwierz mi wiem o czym mówię, gdyż sam mam VW Polo i robiąc trasę większą liczącą ok. 200 km nie jest w nim zbyt ekstra komfortowo. Za to po mieście jeździ się nim całkiem fajnie (bo w końcu jest do tego stworzony). Na dłuższe trasy to kupuje się minimum kompakta albo klasę średnią z silnikami najlepiej powyżej 100 koni (im więcej tym lepiej :wink: ), bo takim autem można spokojnie wyprzedzać, choć polówką też się wyprzedza.
Mike masz absolutną rację mówiąc o tym, że jak handlowcy jeżdżą takimi autami długie trasy to nie znaczy, że się do tego nadają, choć z tego co widzę to Polo rzadko jeździ na flotach, częściej jeżdżą fabie (przynajmniej w mojej okolicy).
Jeszcze raz sorki za off-a. :ok:
Nowe Fotki Mojego Auta są w tym temacie
fiat-seicento-900-krzycha-vt94145.htm
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Auto: VW POLO 6R
Silnik: 1.2 TDI CR 75 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2010

18 Gru 2014, 00:46

. Założyciel tematu też lepiej żeby miał proste auto, tanie w naprawach a jeśli to cordoba która przy okazji naprawdę świetnie radzi sobie w trasie to w czym masz problem?

A tak przy okazji jak długie robisz te trasy tą cordobą?
Jak już mówiłem wcześniej najlepiej kupić jakiegoś kompakta jak chce dłuższe trasy robić a nie auto miejskie.
Nowe Fotki Mojego Auta są w tym temacie
fiat-seicento-900-krzycha-vt94145.htm
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Auto: VW POLO 6R
Silnik: 1.2 TDI CR 75 KM
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2010

18 Gru 2014, 00:54

Już ostatni post mój na ten temat żeby nie zaśmiecać tak jak wspomniał kolega. Popatrzyłem i... nadal wiem tyle że zanim twoje 1.9 tdi rozpędzie się od 120 do 160 to 3.0 tdi zdąży Ci usiąść dawno na zderzaku a nawet go zgnieść jeśli będzie chciało. Bo powtarzam wyprzedzanie kogoś kto ma zamiar jechać 120 nie świadczy że ty mając zamiar jechać 150 masz szybsze auto. I uwierz mi że jęsli jadąc 130 oboje byśmy wcisneli gaz do dechy to mógłbyś wąchać...benzynę :D Nie wspominając że ja przy 7000 obrotów mógłbym mieć uśmiech na ustach, a ty przy 4500 jedynie klekot w uszach. I za to i za bezpieczeństwo w dużym aucie i komfort jestem w stanie płacić jakieś 20 zł więcej od Ciebie za 100 kilometrów jazdy. Miesięcznie 200 zł. W porównaniu do komfortu jakie daje duże auto i fajna benzyna to to 200 złoty to prawie nic
Potrzebujesz jakiejś informacji o Peugeocie 307 lub mondeo mk4? Napisz na priv a postaram się pomóc :)
tomek70
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Łódź
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Ford Mondeo mk4
Silnik: 2.3 161
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2008
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Baryłka ropy naftowej i jednostka objętości
    Baryłka ropy naftowej to standardowa jednostka miary stosowana w przemyśle naftowym do określania ilości ropy naftowej. Jedna baryłka odpowiada 42 galonom amerykańskim lub około 159 litrom. 1 bbl (baryłka ropy naftowej) = ...

18 Gru 2014, 02:30

klekle - to, że Ty ryzykujesz życiem i jesteś masochistą to nie znaczy, że innym to odpowiada. Życzę Ci byś nie trafił na czołówkę swoim "szybkim" cordobem, bo będzie dla Ciebie grobem... Zwłaszcza jak trafisz na auto jakkolwiek dostosowane do trasy, cięższe, kompakta lub wyżej.

Co do Twoich porównań z autami z wyższej półki to masz jakieś kompleksy. Uwierz mi, że nie każdy liczy każdy litr spalania. A jakbyś chciał tutaj z kimś poważnym startować to oprócz skrzynki piwa radzę przygotować parę tysięcy za fatygę, parę stówek za paliwo i do tego dodać piwo.

Podniecasz się jakimś silnikiem do pompy strażackiej z mercedesa sprzed 50 lat konstrukcja... ogarnij się, te czasy dawno umarły i nikt dzisiaj nie liczy na miliony km tylko chce normalnie komfortowo dojechać do celu, a silnik takiej mocy tego nie zapewnia. Kropka.

Ogólnie to zbanujcie go, bo to jest poniżej krytyki co ten człowiek wypisuje...
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

18 Gru 2014, 10:16

Kolego KleKle- z całym szacunkiem do Twojej Cordoby to manewry jakie wykonujesz tym samochodem na drodze i chwaląc się ile to samochodów Cię wyprzedziło świadczy tylko o Twojej kulturze jazdy i faktycznie podniecaniem się kto dojedzie szybciej,przez co stwarzasz zagrożenie dla innych kierowców i rodzin jadących z dziećmi. Bardzo Cię proszę również o to abyś nie straszył innych Użytkowników w tym głownie jiGsawa na forum bo to delikatnie mówiąc "nie wypada". Ode mnie propozycja Vectry B mimo wszystko,komfortowe i wygodne auto z silnikiem 1.8 plus lpg nic dodać nic ująć.
Ludwa10
Aktywny
Awatar użytkownika

Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Fiat Punto, Seat Toledo II
Silnik: 1.9 TDI 110km
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2004

18 Gru 2014, 11:15

KleKle napisał(a):po 1 ile tych stilo miałeś? wydaje mi się ze jak juz to jakies stilo pokrzywdzilo ciebie np najezdzajac na cb i dlatego tak piszesz. Ale ja wiem dla cb jest awaryjne szczególnie jak sie ufa niektorym pro niemieckim testą

W poważaniu mam testy pismaków z DE bazuje na koledze (o którym wspominałem 10razy) robiącym audyty ASO Fiata... więc proszę nie pisz mi o stilo... które holowałem kilka razy no i dla Twojej wiadomości posiadam (druga połowa) nowego Fiata a poprzednim zrobiłem (scudo 1,6 hdi) 80tyś.km. oczywiście Fiaciki załatwia kolega ...

KleKle napisał(a):Jak sobie radzi 1.8 wtedy ? nie wiem mi 1.6 paliło po 12.-14 l 2.0 16-18l 1.4 11-15 wiec .... (mowa o mieście)

I wszystko się wyjaśniło czemu masz uraz do benzyniaków... to tak Ci wyjaśnię na przyszłość stary dobry klekot nie jest zły :D ale wieśwagenowe benzyniaki są badziewne i zakrzywiają prawdę o silnikach benzynowych więc jak korzystałbyś z prawdziwego 16V to trochę byś zmienił zdanie przede wszystkim co do kosztów jazdy i trwałości...

P.S.

Podane przez Ciebie wartości spalanie są dosyć kosmiczne...przypominają mi jakieś fajne 600KM :D
KleKle napisał(a):chcesz poczytać co się dzieje ze wspaniałą nową technologia po 200 tyś? nawet po 150 jak tylko gwarancja się kończy. takie auto wolisz?

I proszę Cię nie w mawiaj mi ze jestem za nowa technologią ... szczególnie dieslową,
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

31 Mar 2015, 21:59

po długiej przerwie powraca dla mnie temat zakupu auta. Powyższe dyskusje, które prowadziliście postawiły przede mną sprawę jasno: jeśli planuję trasy dłuższe niż 250km to nie ma sensu pakować się w auto klasy B - czyli wszystkie mniejsze odpadają.Poniżej wklejam kilka linków do aut, które mnie zainteresowały, bardzo proszę o ocenę i uwagi na co zwracać uwagę.

Zmiany jakie nastąpiły:
budżet: do około 15k ( chciałbym się w tym zmieścić razem z "pakietem startowym" ale zakładam możliwość przebicia tej kwoty o 10-15%)

użytkowanie: tak jak wcześniej, raz-dwa razy w miesiącu trasa 100-400 km w jedną stronę, codziennie około 15km.

eksploatacja: jak każdy sprzęt, auto się psuje, z różnych względów. Nie chciałbym aby kupione używane auto pochłaniało mnóstwo pieniędzy na nagłe usterki, ale też nie zakładam, że wszystko będzie sprawne w 100%, więc dobrze by było żeby części były tanie.

kwestia zakupu: oględziny na żywo, jeśli się uda, prowadzić będę z pomocą znajomego mechanika, jednakże w miarę możliwości jako laik sam będę starał samochód obejrzeć.

obszar: śląsk, Gliwice +30-50km,

Zastanawiałem się nad kwestią zakupu w komisie czy od osoby prywatnej. Zakładając z góry, że sprzedawca w komisie chce jak najdrożej sprzedać gorsze auto, czy to po naprawach, czy "podrasowaniu" auta na sprzedaż czy warto poświęcać czas?

A teraz pora na moje typy. Zastanawiam się nad pięcioma modelami: R. Megane II 1.6 benzyna, Mazda 3, Focus Mk II, Peugeot 307 1.6 benzyna, Citroen C4. Opcjonalnie Astra III, Fiat Stilo ( mam na uwadze wasze uwagi dotyczące awaryjności elektroniki).

R. Megane:
[link do oferty na Olx wygasł]
[link do oferty na Olx wygasł] -problem z programi,
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Mazda 3:

Ford Focus Mk II: