Pierwsze Auto na początek do 10 tys zł

14 Gru 2014, 22:30

Witajcie,

pomimo kilku lat posiadania prawka, dopiero teraz zdecydowałem się na zakup samochodu. Do tej pory miałem okazji miałem okazję jeździć tylko kilkoma miejskimi samochodami.
Przeglądałem kilka tematów bardzo podobnych i wielki zamęt mam w głowie odnośnie wyboru tego pierwszego auta.

Do czego będzie najczęściej używane - przede wszystkim dojazdy do pracy - ok 15km, + wyjazdy po mieście. Dodatkowo dochodzić będzie do tego średnio raz w miesiącu weekendowo 600+km i od czasu do czasu weekendowo krótsze odcinki.

Budżet jaki określiłem na pierwszy samochód to około 10 tyś zł ( fajnie by było zamknąć się w tej kwocie ze wszystkimi dodatkami, ale w przypadku super oferty to ze wszystkim do 12 tyś jestem w stanie się skusić). Zakładam również, że auto posłuży mi 2-4 lata maksymalnie.

Zapoznając się w temacie zastanawiałem się nad różnymi miejskimi modelami ( Corsa, Getz, C3, pegoute 206) jednakże do żadnego nie jestem przekonany. Nie mam też żadnych uprzedzeń co do marki, czy danego modelu przez w sumie brak większej styczności wcześniej z motoryzacją.

Szukając ofert napotkałem się na kilka propozycji:

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Ofert szukam w okolicy śląska ( Gliwice, Bielsko- Biała) lub okolice Warszawy w przypadku "super" oferty.
Ainagal
Nowicjusz

Auto: Nie mam

16 Gru 2014, 12:00

Peugeot 206 to awaryjne, kłopotliwe w utrzymaniu auto.
Budżet powinien Ci wystarczyć na Forda Fiestę mk6 z początku produkcji, którego polecam - zwrotne, dobrze jeżdżące autko miejskie, które nie jest specjalnie męczące na trasie.
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM
Paliwo: Benzyna

16 Gru 2014, 12:14

Bmw e46 1.6 lub 1.8/9 + gaz ! :)
krizz
Początkujący

Prawo jazdy: 10 12 2010
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: nie mam
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

16 Gru 2014, 13:42

Ja jako jedyny pewnie dam Ci do rozważenia diesla.
w corsie C może to być 1.3 CDTi(JTD) lecz ten przedział cenowy to będzie ciężko (pamiętaj ze na początek z 600-1000 włożysz po kupnie). Silnik bardzo oszczędny do prędkości ok 140 potem pije bo masz gaz w podłodze. W mieście nie ma większych problemów abyś spalił 5.0-5.5 trasa dość podobnie. Jak już tylko wersja 70km bo stała geometria lecz wtedy masz dość mizerne osiągi. Silnik bardzo tani w eksplatacji i naprawach. Przy kupnie sprawdź turbo bo może ginąć oraz sprzęgło.
inne autka?
stilo 1.9jtd 115km albo benzyniaki - nawet 1.2 nie skreślaj bo to bardzo mocny silnik jak na swoją pojemność, zaś 1.4 sobie daruj, reszta jest ok.
No i standartowo ibiza/cordoba silniki 1.6/1.8 oraz diesle 90km . 110 lepiej sobie daruj bo zmienna geometria w nich nie lubi spokojnej jazdy :lol: (BTW jest jedna 90 z zmienna geometria ale to kiedy indziej). Autko bardzo twarde, troszkę za niskie czasami lecz za to bardzo ładnie się prowadzi jak na swoją klasę. Jedyny problem to jakże dobrze wykonane plastiki skrzypią i trzeszczą a po dotknięciu ręka cierpnie :o
tak jak kolega wcześniej podał fiesta też spoko autko, jeśli bardzo diesla to 1.8tddi tylko! a benzyniaki no tu jest łatwiej i trochę lepiej.
KleKle
Nowicjusz

Zdjęcia: 3
Miejscowość: bielany wrocławskie
Auto: Seat Cordoba Vario
Silnik: 1.9TDI asv
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2000

16 Gru 2014, 13:50

KleKle napisał(a):jeśli bardzo diesla to 1.8tddi tylko!

Nie było w mk6 takiego silnika, pomyliło Ci się z Focusem :wink:
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM

16 Gru 2014, 13:56

Witam na forum. Proponujesz BMW e46 które jest drogie w utrzymaniu i ma napęd na tył jako pierwszy samochód? Chyba nie o to chodzi autorowi,ode mnie ciut większy sedan lub kompakt Vectra B silnikiem 1.8 i do tego możesz spokojnie gazować,ewentualnie Astra II 1.6 lub 1.8 również się sprawdzi.
Techmot
Nowicjusz

Auto: Seat Leon
Silnik: 1.6
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czym się różnią alufelgi od felg stalowych?
    Felgi stanowią jeden z istotnych elementów wizualnych i technicznych każdego pojazdu. Wybór między alufelgami, a modelami stalowymi nie sprowadza się tylko do estetyki – różnice między nimi obejmują ...

16 Gru 2014, 14:12

To chyba zaleta, ze napęd na tyl. Lepsze bezpieczeństwo, komfort, prowadzenie. A e46 z r4 i lpg nie zrujnuje budżetu, w tej cenie juz ladne trafi. :)
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

16 Gru 2014, 14:26

jiGsaw napisał(a):To chyba zaleta, ze napęd na tyl. Lepsze bezpieczeństwo, komfort, prowadzenie. A e46 z r4 i lpg nie zrujnuje budżetu, w tej cenie juz ladne trafi.

Dokładnie tak jak kolega wyżej ;)
A co mnie zawsze najbardziej zastanawia. Tylnym napędem straszą i odradzają zawsze ci, którzy nie mieli z nim nigdy do czynienia :mrgreen:

Odpuść 206 bo to jeżdżacy kłopot.
kirin88
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 10
Prawo jazdy: 0- 0-2006
Auto: BMW & ROVER
Silnik: V8 :D
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1995

16 Gru 2014, 14:56

Dokładnie, w głowach wielu ludzi siedzi wciąż jakieś postkomunistyczne myślenie o RWD jako o polonezie wyważonym 80/20 z zawieszeniem i napędem od ciężarówki... :shock: Straszne.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

16 Gru 2014, 17:25

Prawda jest taka, że jak dojdzie do poślizgu nadsterownego (którego większość ludzi się boi) to łatwiej wybronić się FWD stąd przeświadczenie, że ośka jest bezpieczniejsza ale wszyscy zapominają o poślizgu podsterownym...
Sam mając jedynie miesiąc prawko pozamiatałem tyłem ale się wybroniłem i jestem pewien, że RWD by mi się nie udało.
Za to 2 tyg. temu pojechałem prosto na skrzyżowaniu, bo było ślisko mimo kilku lat za kółkiem nic nie dało się zrobić. Pomimo dobrych zimówek przód puścił.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Rok produkcji: 2010

16 Gru 2014, 17:34

Już przestańcie o tyej wyższości RWD nad FWD i na odwrót bo to już się staje nudne :o każdy ma swoje zdanie na ten temat i jeździ takim, jaki mu najbardziej odpowiada
Polecenie diesla na takie trasy jest...nierozsądne, podobnie jak propozycje aut miejskich.
Poszukaj Corolli e11, Puga 307
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

16 Gru 2014, 18:43

Dzida... dokładnie. Do tego warto dodać, że o poślizg nadsterowny dużo łatwiej w FWD z uwagi na lekką dupkę. W rwd łatwiej gdy idziemy gazem przez zakręt i przesadzimy, ale w E46 od tego jest esp, więc to ryzyko odpada. :)
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

16 Gru 2014, 20:07

206 nie.
Ode mnie po raz kolejny Hyundai Elantra :yes:
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

16 Gru 2014, 20:45

Dzięki wielkie za propozycje i uwagi co do Peugota 206.

Jestem w pełni świadom, że nawet do 2 tys na początek możliwe, że będzie trzeba dołożyć, dlatego też zakładam, że jeśli miałbym kupić auto jeszcze w tym roku to chciałbym się jednak w 9tys zamknąć + opłaty OC/Olej itp.

Każdą podaną propozycję biorę pod uwagę. I faktycznie nie chciałbym się wpakować w samochód, który będzie chłonął niebotyczne kwoty na paliwo itp ;)

Od razu zabrałem się do poszukiwania i oto efekty:

Fiat Stilo:
http://www.hk-phy.org/atomic_world/stm/stm03_e.html tylko 1.6

Cordoba:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] (po "remoncie)

Corsa C:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] Po naprawach

Vectra:

Astra II:

Hyundai Elantra :
brak w okolicy

Ford MK6:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - ponad 9 tys z negocjacja, ale polowa z tego wg opisu to kasa na naprawy niedawno wydana.

Bardzo dużo propozycji i brak jakiejkolwiek decyzji.
Które z tych propozycji warto by było zobaczyć ? Wiem tylko, ze kombi nie biorę pod uwagę - nie przyda się w okresie kiedy chciałbym samochód używać.
Ainagal
Nowicjusz

Auto: Nie mam

16 Gru 2014, 21:33

Fieste, Corse i auta z tego segmentu odpuść przy Twoich wymaganiach.
Stilo awaryjne :ok:
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra