Pierwsze auto na własność

23 Cze 2021, 01:30

Hej,
przymierzam się do kupna pierwszego całkowicie swojego samochodu. Dotychczas jeździłem jedynie rodzinną Megane I 1.6 16V z 2001 roku.
Co do kryteriów to:
- Hatchback, ewentualnie Coupe
- Silnik 90 KM lub więcej
- Klimatyzacja
- budżet na wszystko: Tu się sprawa komplikuje trochę, w tym momencie patrzę w dwóch granicach: Jedna to ~5000, druga to ~7500-8000 zł (w tym ubezpieczenie i pakiet startowy). Zależy mi bardzo na propozycjach w obu tych budżetach.
Nie spodziewam się cudów w takich pieniądzach, z chęcią rozważę wszelkie propozycje. Wiem że w tym budżecie patrzy się na sztukę a nie na konkretne modele ale z tego co patrzyłem podobają mi się:
- Civic VI/VII
- Citroen Xsara
- Nissan Almera N16
- Seat Ibiza III
- Astra G
- Focus I
- Corolla E12
- Golf IV/Leon I

Jestem z Torunia, ale większe miasta w okolicy Torunia (Bydgoszcz, Włocławek, Grudziądz) też wchodzą w grę; tak długo jak jestem w stanie dojechać tam pociągiem w mniej niż 2 godziny w jedną stronę to jest to miasto w którym zdecydowanie rozważę kupno. Oprócz tego w niedlugim czasie pojawię się również w Warszawie i Gdańsku więc tam też mogę szukać
Z góry dziękuje za pomoc, rady i wszelkie propozycje
Jkorzeniewski
Nowicjusz

Miejscowość: Toruń
Prawo jazdy: 26 08 2019
Przebieg/rok: 7tys. km
Auto: Renault Megane I
Silnik: 1.6 16V 107 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

23 Cze 2021, 09:12

Myślę że nie możesz tak liczyć budżetu. Sprawdź najpierw ile będzie kosztowało Cię OC na samochód z pojemnością np. 1.6. Przypuszczam że nie masz żadnych zniżek skoro to twoje pierwsze auto. Wtedy odejmij sobie tą kwotę dodaj do niej koszty przerejestrowania i podatku 2% (jak kupisz auto na umowę kupna-sprzedaży). Zostanie Ci to co możesz przeznaczyć na samochód wraz z pakietem startowym.

Daj znać jakiej wysokości wyjdzie si składka OC to resztę pomogę policzyć.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

23 Cze 2021, 09:45

Składka ~2000 z tego co mi z kalkulatorów wychodzi

Oprócz tego zapomniałem wspomniec: zależy mi na benzynie, najlepiej (chociaż nie obowiązkowo) z LPG
Jkorzeniewski
Nowicjusz

23 Cze 2021, 10:21

Jkorzeniewski napisał(a):Składka ~2000 z tego co mi z kalkulatorów wychodzi
Ok, czyli do tego dodaj koszt rejestracji 180zł i podatek 2% od umowy KS od wartości 5tyś. zł to będzie 100zł. Czyli jakieś 300zł + 2000zł masz 2300zł więc mając budżet maksymalny 8000zł powinieneś szukać samochodu za max 5500zł.

Jak byś znalazł w niezłym stanie samochód z silnikiem uzbrojonym już w LPG to na pewno koszty samej jazdy będą niższe. Jednak przy takim budżecie trzeba by było dobrze prześwietlić auto żebyś nie musiał zaraz nie zainwestować sporo kasy. Warto tu poszukać samochodu w miarę prostego z silnikiem bez doładowania.

Co do samochodów które wymieniłeś to spokojnie Astrę, Ibizę, Golfa i Leona możesz szukać z gazem. Civic raczej tylko w benzynie. Ja od siebie polecam jeszcze zerknąć np. na Fiata Punto czy nawet Pandę bo tu koszty utrzymania powinny być dosyć niskie.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

23 Cze 2021, 18:35

Zerknij:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]?
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]? - przebieg mało prawdopodobny.
[link do oferty na Olx wygasł] - jeśli przebieg nie jest Ci straszny a jest raczej prawdopodobny.

Co prawda w każdym przypadku droższe OC ale zostaje Ci na to budżet.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

24 Cze 2021, 00:02

Octavia i A4 są niestety trochę za duże jak na mój gust, Golf wygląda fajnie.
Co do przebiegu to absolutnie się nie boję kupienia auta z większym, w sumie to jedna z ostatnich rzeczy na które zwracam teraz uwagę
Jkorzeniewski
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nowa Mazda CX-3
    Nowy kompaktowy SUV - Mazda CX-3 – debiutuje podczas targów motoryzacyjnych w Los Angeles. CX-3 jest piątym modelem z nowej generacji samochodów Mazdy wyposażonych w technologię SKYACTIV i zaprojektowanych w myśl filozofii ...