Pierwsze auto, ok 12k porady

06 Lis 2020, 14:20

Co masz na myśli?
daniellll
Nowicjusz

06 Lis 2020, 16:40

To że tego nie widać na foto à druga sprawa poduszka na allegro kosztuje 20 zł, nikt by jej nie pominął przy zmianie deski, to poprostu bez sensu, kolejna sprawa widać że nikt nic nie naprawiał blacharsko bo jest obd arty z każdej strony.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

07 Lis 2020, 17:11

Obejrzałem go jeszcze raz dzisiaj i mogę teraz więcej opowiedzieć. Mechanik niestety nie mógł ze mną pojechać
Poduszka jest wystrzelona z fotela i po prostu jest rozdarty fotel od boku, na olx widze ze mozna taki fotel za 100zl kupic. Do tego jeszcze napinacz pasa. Widziałem tez zderzak tylny za 100 i przedni za 200zl, co by było nawet tansze niz ich malowanie, i zostalyby 4 elementy. Stłuczony jest jeden tylny klosz i przednia lampa przeciwmgielna. Konsekwencja uderzenia z przodu sa rowniez ulamane zawiady od wszystkich lamp przednich czyli trzeba by bylo je jakos kleic.
Niestety koszt teraz trochę rośnie, myśle ze nadal bylby warty tych pieniedzy lecz musze sie poważnie zastanowić czy chce tyle wydac. Całkowity koszt to byłoby ok. 14tys.
Obejrzalem tez dzisiaj jedno audi z 2004r i tylko sie w......m bo przejechalem 200km zeby zobaczyc pieprzonego oszusta. Dosłownie wszystko bylo nie tak a tani tez nie byl bo 9tys. zl.
Zaczynam się obawiać że ciezko jest kupić jakis dobry samochod za mniej niz 15tys, a z tą hondą wydaje sie wszystko uczciwe, pracownik nawet sam pokazywał elementy do poprawienia jeśli ich nie zauwazylem a jak spytalem o A3 ktora również jest u niego to mi odradzał mowiac ze jest w gorszym stanie technicznym niz civic.
Ostatnio edytowany przez mike 07 Lis 2020, 19:02, edytowano w sumie 2 razy
Powód: Nie bluźnij
daniellll
Nowicjusz

07 Lis 2020, 19:13

daniellll napisał(a):Zaczynam się obawiać że ciezko jest kupić jakis dobry samochod za mniej niz 15tys,
budżet nie ma tutaj nic do rzeczy, musisz po prostu zmienić podejście i mierzyć siły na zamiary.
Z mojego podwórka - ja i kuzyn kupiliśmy w tym roku mniej więcej w tym samym czasie auta. Ja za 10k, on za 5. Ja wziąłem pierwsze oglądane na żywo auto, akceptując jego drobne wady. Włożyłem ok 1k w mechanikę i jakieś pierdoły, teraz jest igła. Wizualnie dziura o średnicy 3cm w tylnym zderzaku, ale to nie wpływa na pracę silnika, no i ew przednią szybę można by wymienić, bo kapkę porysowana, ale na wiosnę/lato pewnie i tak będę zmieniać, więc tego nie robię.
Kuzyn kupił chyba jako 3 czy 4 oglądany wóz i to jako (rozsądny) laik i przez konsultacje telefoniczne z ekspertem w mojej skromnej osobie :ok:

Wniosek? Jeśli nie szukasz aut na które Cię nie stać i nie jeździsz po całej Polsce, to można kupić fajne auto i niewiele do niego dołożyć. Dalej niż 50 max 100km bym nie jeździł bo nie ma sensu. Nie napalaj się też na jak najświeższy rocznik, ale do napraw po stłuczce/wypadku, bo jak sam widzisz, najczęściej nie jest to kwestia pomalowania błotników czy wymiany zderzaków.
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

07 Lis 2020, 19:39

daniellll napisał(a):Obejrzalem tez dzisiaj jedno audi z 2004r i tylko sie w......m bo przejechalem 200km zeby zobaczyc pieprzonego oszusta. Dosłownie wszystko bylo nie tak a tani tez nie byl bo 9tys. zl.

No to sam się prosiłeś o problemy, bo jakie może być Audi za 9k z 2004?
A4 B6 droższe chyba że 1,6? A3 8P też, 8L nie było już produkowane.
A6 C5 tez nie ta kasa raczej, chyba że jakieś A2..ale wątpie

szukaj realnych ogłoszeń bo jak szukasz Audi za połowę ceny, no to się nie dziw.
Wiadomo że za większą kasę łatwiej coś znaleźć. Bo np Golf III a Golf VI to troszkę inny standard, inny stan auta itd.
W G III zastanawiasz się czy silnik puszcza olej wszystkimi szczelinami czy tylko niektórymi, czy ma dziury w podłodze czy tylko korozja na błotnikach itd.
W GVI masz inne problemy, ale będą mniej radykalne.
demirbiras
Zaawansowany

Prawo jazdy: 14 08 2009
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Astra H
Silnik: 1,8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

08 Lis 2020, 23:37

To było audi A3 i wydaje mi sie ze jak na samochód z 2004r z uderzonym rogiem cena 9tys. nie jest bardzo niska.
Po prostu trafiłem na jakiegoś oszusta, który telefonicznie mówił ze samochód jest od osoby prywatnej (podczas gdy to zwykły komis z gruzami) i że ma potwierdzenie przebiegu (jedynie jeden wpis do cepiku z 2016).
Ale najbardziej to mnie wkurzyli ukraińscy naganiacze, którzy sie kręcili obok i pytali czy bierzemy bo jak nie to oni biorą. A jak tylko odeszliśmy to przestali oglądać a handlarz wogóle sobie poszedł i ich zostawił.
daniellll
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Tajemnice układów kierowniczych
    Układy kierownicze stosowane w modelach ŠKODY to zaawansowane zespoły różniące się budową, ale stające przed tymi samymi wyzwaniami: komfortowym i precyzyjnym prowadzeniem, oszczędzaniem paliwa oraz bezpiecznym ...

09 Lis 2020, 23:31

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Możecie jeszcze napisać co sądzicie o starszym modelu. Czy silnik daje radę, jak znosi gaz, czy to dobry model oraz co sądzicie o tym przebiegu?
daniellll
Nowicjusz

09 Lis 2020, 23:54

Nie wygląda zle tylko zastanawia mnie czarna taśma na łączeniu przedniego zderzaka i błotników.

daniellll napisał(a):Czy silnik daje radę, jak znosi gaz, czy to dobry model oraz co sądzicie o tym przebiegu?

-Dynamika jest zadowalająca i przy tym spalanie bardzo fajne.
-Silnik dobrze znosi gaz ale pod warunkiem że ma zamontowany lubryfikator ze względu na to że ten silnik ma regulowane luzy zaworowe.
-Przebieg to pikuś,ważniejszy jest stan.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012