Pierwsze auto, ok 12k porady

02 Lis 2020, 23:44

Cześć. Kiedys już pisałem o swoich zainteresowaniach alfą 159 którą odradziliście mi ze względu na zbyt niski budżet. Szukając dalej natknąłem się na parę modeli. Moglibyście skomentować co z tego byłoby sensownym wyborem, jakie oceny poszczegołnych modeli mile widziane.

Moje wymagania: najlepiej nieduży samochód, typu hatchback, coupe lub jakiś w miarę nieduży sedan, co dwa tygodnie lub tydzień trasa do Wawy ok. 120km i 3 razy w tygodniu do pracy 15km. Chciałbym znależć kompromis między przyzwoitymi osiągami, ekonomicznościa i nienajgorszym wyglądem. Raczej preferowałbym LPG choć diesla też jestem w stanie zaakceptować. Jeśli benzyna to do ceny musiałbym dorzucić założenie gazu więc budżet by spadł. Ostatnio zainteresowałem się takimi ogłoszeniami:

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do oferty na Olx wygasł]

Dośc mocno zaciekawiła mnie Corsa po chipie, gdyż z opisu wynika że jest bardzo doinwestowana a jednoczesnie szokuje że wymagała aż tak dużego wkładu. Audi TT ma bardzo niską cenę jak na ten model więc nie wiem czy jest sens to oglądać liczać na mega okazję. Ufo byłoby dla mnie idealnym wyborem spelniajacym moje wymagania, lecz cena jest mocno podejrzana (doliczając 18% akcyzy). Lancer i Corolla wydają się rozsądnym wyborem zaś Saab przekonuje swoim wyglądem, a audi po prostu lubie i A3 wydaje mi się być dobrą marką
daniellll
Nowicjusz

03 Lis 2020, 00:12

Ufo za 9k :no:
a3 i Corolla nieaktualne.
Lancer od handlarza, może być różnie z niektórymi częściami (USA).
Corsa i Saab nieporównywalne między sobą, to dwa różne auta. Opis Opla osobiście mnie... odrzuca, ale wygląda na fajną sztukę. Pytanie, czy ma jakieś kwity na ten chip.
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

03 Lis 2020, 00:40

Ja bym się zainteresował Corsą i Saabem tylko własnie tak jak mike wspomniał to są zupełnie dwa różne samochody i pytanie czy w przypadku Corsy ma jakoś udokumentowany ten chip..
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2012

03 Lis 2020, 23:29

Co jeszcze powiecie o tym ogłoszeniu? W tym komisie wszystkie samochody są bite, stad tez niższa cena tego civika bo jak widac trzeba troche wlozyc w poprawienie karoserii, jakieś siedem elementów do poprawy pewnie zamknełoby się w 2.5-3tys. DO tego jeszcze opłaty czyli jakieś 14tys. łacznie. Jak taki samochód sprawdzi się wogóle w Warszawie, gdzie zazwyczaj muszę parkować równoległe na przeciętnej wysokości krawężnikach? Jak wygląda wogóle sprawa z awaryjnościa i kosztami utrzymania tych civików
daniellll
Nowicjusz

03 Lis 2020, 23:46

Co się tak uczepiłeś tego Ufo?
Wyliczenia fajne, a co, jeśli wyjdzie coś z dieslowych spraw? A pakiet startowy doliczyłeś? Ubezpieczasz na siebie czy na współwłaściciela?

Zrozum, że masz za mało kasy na ten model.
mike
Moderator
Awatar użytkownika

04 Lis 2020, 07:43

Uczepiłem się bo jest to mały, zwinny samochód. Wydaje się też że to ogłoszenie może być całkiem dobrą okazją bo już słyszałem od dwóch osób dobre opinie o tym handlarzu rozbitych samochodów. Zdaję sobie sprawę, że tanio to nie wyjdzie i musiałbym jednak swój budżet przekroczyć. Ubezpieczenie na wspołwłaściciela ale to i tak jest koszt dodatkowy którego nie wliczałem do swojego budżetu na zakup. Ile powiedzielibyście, że trzeba kasy na ten model, 20+ ?
daniellll
Nowicjusz

04 Lis 2020, 09:31

daniellll napisał(a):Wydaje się też że to ogłoszenie może być całkiem dobrą okazją bo już słyszałem od dwóch osób dobre opinie o tym handlarzu rozbitych samochodów. Zdaję sobie sprawę, że tanio to nie wyjdzie i musiałbym jednak swój budżet przekroczyć.

Sprawdź stan, dowiedz się ile z fakturą a potem dobrze jak wypowiedziałby się lakiernik co do kosztów. Tylko prowadź rozmowę osobiście nie przez telefon :ok:
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

04 Lis 2020, 10:13

Srebrny to najgorszy lakier do dopasowania więc według mnie najlepiej przydało by się malować całe auto bo póżniej zwłaszcza w lecie pod słońce będziesz miał milion różnych odcieni lakieru co na pewno będzie Cie wkurw... nie mówiąc już o póżniejszej odsprzedaży jak ludzie będą grymasić :wink:
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2012

04 Lis 2020, 13:34

Obejrzałem dzisiaj ten samochód i sprawa wygląda tak:
Do poprawienia naliczyłem 7 element tow. Rozmawiałem że znajomym mechanikiem który potwierdził to co napisał wyżej Bartek że może być ciężko dobrać odcień i trzeba będzie pomalować trochę więcej niż same zarysowania żeby zakryć różnice ale twierdzi że jest w stanie to zrobić za 300zl od elementu razem z szpachlowaniem a jeśli bez to raczej taniej.
Dodatkowo świeci się check engine co pracownik tłumaczy całkowicie padnietym akumulatorów oraz jest wystrzelony jedna poduszka. Pozatym silnik pracuje ładnie i niczego więcej nie udało się znaleźć.
Właściciel jako ostateczna cenę podał 10.5k z opłatami, co ciekawe samochód został przez pomyłkę pracownika już zarejestrowany w Polsce. Można też zrobić przegląd przed zakupem.
W weekend pojadę tam razem z mechanikiem który podłączy komputer i sprawdzi ten check oraz wycenił naprawę karoserii.
Jak oceniacie taka sytuację?
daniellll
Nowicjusz

04 Lis 2020, 16:34

Zobaczysz co powie ten mechanik z którym pojedziesz, jeśli wszystko będzie ok to myślę, że ciekawa oferta, ale chodzi o to żebyś ty był zadowolony więc się zastanów :)
malmon3
Aktywny

05 Lis 2020, 22:31

daniellll napisał(a):wystrzelony jedna poduszka
która? A pasy, napinacze całe?
mike
Moderator
Awatar użytkownika

05 Lis 2020, 23:45

Boczna, na pasy i napinacze nie spojrzałem, sprawdzę to jak pojadę jeszcze raz obejrzeć.
daniellll
Nowicjusz

06 Lis 2020, 09:17

daniellll napisał(a):oraz jest wystrzelony jedna poduszka. P
skąd ten wniosek? Na zdjęciu tego nie widać. To ze kontrolka się świeci? W syfiku to norma pewnie kable pod fotelem nie łącza.
Ogólnie jak nie ma wad mechanicznych to warto, nie masz za dużo kasy to na start zrobisz co najpotrzebniejsze a potem jakieś ryski pierdoly będziesz robił
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

06 Lis 2020, 10:14

Pracownik mi powiedział, że wystrzeliła jedna poduszka. Sam bym nigdy tego nie zauważył. Do komputera narazie nie był podłączany to nic o kontrolkach nie wiem.
daniellll
Nowicjusz

06 Lis 2020, 11:19

Ja myślę że albo się nie zrozumieliście albo pracownik nie rozumie o czym mówi odnośnie tej poduszki
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4