Pierwsze auto - Opel Vectra B

05 Mar 2013, 17:30

Witam, na swój pierwszy samochód postanowiłem wybrać opla vectre b. Skusiła mnie niska cena w stosunku do komfortu, tanie i łatwo dostępne części oraz opinia kuzyna, który taką vectre ( 1.8 ) użytkuje ponad 2 lata i nie narzeka (wiem jedną opinią nie można się sugerować, ale lepsza jedna niż żadna). Martwi mnie jedynie podatność na korozje, dlatego chciałbym kupić zdrowy egzemplarz i dbać, żeby nie miała okazji się pojawić.
Z chęcią poznam Wasze typy - każdy samochód rozważę, ale Vectra to główny kandydat. Moje wymagania:
- 4/5 drzwi (bardzo często będzie podróżować 5 osób)
- benzyna lub benzyna+gaz
- sedan lub hatchback
- silnik max 2.0
- tania eksploatacja
- el. szyby i lusterka, wspomaganie , ABS, poduszki przód
- roczny przebieg 12-15 tys. km
- cena ok. 6000 zł (2000 zł mam odłożone na OC+wydatki po kupnie myślę, że starczy (?) )

Prosiłbym również o ocenę VECTR, które wybrałem z ogłoszeń (woj. mazowieckie) :

[link do oferty na Allegro wygasł]

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - wydaje mi się najlepsza z tych 4

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

[link do Tablica wygasł]:

Dziękuje z góry za pomoc.
Ostatnio edytowany przez ChiquiTTa 05 Mar 2013, 21:03, edytowano w sumie 2 razy
ChiquiTTa
Nowicjusz

Miejscowość: Mazowieckie
Prawo jazdy: 09 08 2011
Auto: Nie mam

05 Mar 2013, 17:41

1wszy link.. 1.6 16V wcinający olej jak Chińczycy ryż i ten podpis "LEGENDARNA JEDNOSTKA NAPĘDOWA ZNANA Z BEZAWARYJNOŚCI !!" śmiech na sali :D 1.6 sobie odpuść chyba, że 1.6 ale 8V (muł straszny). Reszta pojemności jak najbardziej, od oceniania zdjęć nie jestem specjalistą także zostawię sprawę kolegom :)
Citron
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 14
Prawo jazdy: 02 03 2010
Auto: Lexus IS250 II
Silnik: 2.5 V6
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2006

05 Mar 2013, 20:26

dzięki za odpowiedz.

poczytałem trochę i 1.6 16v faktycznie najbardziej lubią olej oraz może być "ciężka" jazda w 5 osób z tym silnikiem.

zostawiłem 4 linki, z których te 2 pierwsze najbardziej mi się spodobały, ale poczekam na opinie kogoś bardziej obeznanego, bo sam sobie nie ufam :D
ChiquiTTa
Nowicjusz

05 Mar 2013, 20:34

kupiłem kilka dni temu vectre b 1996 2.0 136km gaz sekwencja, również moje pierwsze auto.
zresztą temat masz kilka pozycji niżej od Twojego
no cóż.. korozja na pewno będzie w każdym egzemplarzu
gaz tylko sekwencja, jak inny to się nie interesuj nawet.
absy.. nie wiem czy to normalne, ale jest z nimi problem, zresztą opisałem go w swoim temacie
ogólnie to biegi mnie denerwują, bo dość nietypowy układ
albo ja nie umiem albo fotela nie da się ustawić bardziej niż ciutkę w pionie/poziomie - krótko mówiąc nie położysz się na tym w nagłych sytuacjach :)
wiscer
Nowicjusz

Auto: -

05 Mar 2013, 21:30

Jako pierwsze auto z instalację LPG jak najbardziej może być,wówczas koszty spalania będą o wiele niższe niż w przypadku powiedzmy silnika benzynowego 1.8 czy 2.0. Przed zakupem warto sprawdzić jedynie same blachy,,czy aby nie występuje korozja.
MotoAutko
Początkujący

Prawo jazdy: 14 03 2002
Auto: Seat Leon 1.6
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

06 Mar 2013, 22:13

[link do Otomoto wygasł]

Dzwoniłem to tak:

- przebieg ok. 200 tys.
- miał 4 ogniska rdzy na nadkolach , właściciel twierdzi, że nie ma już po nich śladu
- gaz założony w 2012, ale homologacja butli do 2016 ( ??? )
- obecny właściciel ma go 3 lata
- w Polsce miało 2 właścicieli
- bezwypadkowy
- ważny przegląd i OC

Silnik 2.0 to dobry wybór do Vectry B?

W piątek mam zadzwonić i jak nie zejdzie to się umówię na oględziny.
ChiquiTTa
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Saab 96 V4 Rally
    Saab 96 V4 Rally z początku lat siedemdziesiątych, jest oryginalnym pojazdem rajdowym zakupionym przypuszczalnie przez prywatny zespół rajdowy lub prywatnego kierowcę rajdowego. Samochód ten posiadał czarne ...

06 Mar 2013, 22:30

ja byłem dzisiaj u mechanika ze swoim, 1996r :)
205k przebiegu, mechanik powiedział bez wątpienia, że minimum 350k realnego przebiegu ma (sprowadzony z niemiec 3lata temu), a swoje już w warsztatach przeżył..
dużo ukrytych wad, żałuję, że nie zaproponowałem pojechania na specjalny przegląd który oferują warsztaty przed kupnem..
klocki i tarcze z przodu prawie zużyte, oczywiście wszystko zatajone..
tak bym wynegocjował te 500zł mniej.
wiscer
Nowicjusz

07 Mar 2013, 09:29

Gaz z 2012r a homologacja do 2016r wiec pewnie była założona używana butla gazowa więc ja bym sobie darował bo podczas przeglądu może być problem.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

07 Mar 2013, 17:00

POST DO USUNIĘCIA. PRZEPRASZAM.
Ostatnio edytowany przez ChiquiTTa, 07 Mar 2013, 20:02, edytowano w sumie 1 raz
ChiquiTTa
Nowicjusz

07 Mar 2013, 20:00

jednak nie jest tak kolorowo jak to wyglądało na zdjęciach. Była bita w prawy bok, chyba przez to prawe drzwi się nie domykają, przebieg to nie 200 tys. tylko 250 tys. , ale to akurat szczegół. Sprzedawca to na pewno handlarz, bo sam chyba nie wiedział o czym mówi. Na pytanie czemu drzwi się nie domykają odpowiedź była dosłownie taka: "Bo coś tam zgięte w zamku było, ale to groszowe sprawy"

Mam do Was prośbę. Byc może w niedziele wybiorę się na giełdę do Słomczyna pooglądać auta i jak coś będzie warte uwagi może kupie. Nie chciałbym jechać z nastawieniem na jedno auto więc proszę o jakieś propozycje. Wymagania w 1 poście tematu. Dzięki.
ChiquiTTa
Nowicjusz

07 Mar 2013, 20:17

[link do oferty na Allegro wygasł]

może je widziałeś, może nie.

nie ma co się oszukiwać, jakiego nie kupisz to i tak będzie trzeba coś wymieniać o czym już sam się przekonałem.
wiscer
Nowicjusz

07 Mar 2013, 21:43

Kupując auto patrzysz---rdza,czy bity,silnik ,skrzynia---reszta, to już niestety nie prześwietli,raczej auta z nowymi tarczami czy klockami nie kupi.Ja pierwszy raz w życiu widzę czarną Vectrę.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

07 Mar 2013, 21:50

ta 1 nawet nawet.

co do tego, że trzeba dołożyć to doskonale zdaje sobie sprawę :) 15-17 letni samochód to nie nówka z salonu, zawsze trzeba być przygotowanym na nadprogramowe wydatki, ale dzięki za radę.

co do wypadu na giełdę to wybrałem sobie kilka samochodów, którym ewentualnie chciałbym się bliżej przyjrzeć :

- opel vectra b
- seat cordoba I
- vw golf 3
- honda civic 6
- opel astra I
- fiat punto II

kwota max 6500
ChiquiTTa
Nowicjusz

07 Mar 2013, 22:01

również miałem parę z tych co podałeś na oku, jednak ze względu na wyposażenie i moc wygrała vectra :)
wiscer
Nowicjusz

07 Mar 2013, 22:12

Nie no,pokażcie mi w tej kasie lepsze auto? :D
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)