02 Gru 2010, 14:41
Jeśli nie przeszkadza ci że auto będzie praktycznie 2-osobowe, to możesz poszukać czegoś z tych które wymienił Hardaway, a jeśli wolisz 5-osobowe, ale jednak z zacięciem sportowym (domyślam się że dla 18-latka żadną frajdą jest jeździć Matizem, który bądź co bądź jest dobrym wozem) to bym ci polecił Hondę Civic albo Mazdę 323. Gdybyś pytał na wiosnę i umiał ocenić czy samochód jest w dobrym stanie czy nie, to skłaniałbym się ku BMW.
Pomyśl o tym, że "pierwszy chrzest" odbędzie się w twoim przypadku w zimę - a 140 konne BMW w takich warunkach może ci zarzucić tyłem niechcący, np. jak się zagapisz i dodasz za dużo gazu albo zrobisz zbyt gwałtowną redukcję na zakręcie (nawet jeśli po latach z tych 140KM zostało 120, to i tak jest to wystarczająca moc by zabuksować kołami na śniegu na dwójce/trójce). Poza tym nie sądzę żebyś do auta za 7 tys. zł kupił bardzo dobre opony zimowe za ponad 1000zł (a takie naprawdę dobre to wydatek rzędu 2tys. zł). Przejeżdżenie swoich pierwszych samodzielnych kilometrów po kursie i to podczas zimy, w 140-konnym samochodzie z napędem na tył i średniej jakości oponach to nienajlepszy pomysł - nawet jak będziesz jeździł mega ostrożnie, to i tak dużo rzeczy może ci się przytrafić niechcący. Następna sprawa to znalezienie nieskatowanego BMW E36 graniczy z cudem, jeśli nie przebadałbyś dokładnie z dobrym mechanikiem takiego wozu to najprawdopodobniej handlarz by cię wydymał i wcisnął szrota (tak na moje oko, około 70% E36 które są na allegro to auta w naprawdę złym stanie, ale umiejętnie zamaskowane, pozostałe 30% w niewiele lepszym-jakiś czas temu szukałem E30 do pogrzebania przy nim z kumplem i na weekendowe wycieczki/zloty youngtimerów itp ale zrezygnowałem po obejrzeniu stanu kilku najsensowniejszych sztuk w mojej okolicy, w sumie szkoda bo to ładne i dobre auto z duszą, ale większość wpadła w łapy amatorów spoilerów, siatek, poszerzanych wydechów, czarnych szyb, napisów "pionier" itp itd)