Rodzinny samochód za 8-9 tys

01 Gru 2010, 23:29

Witajcie,
Nie chciałem Wam zawracać głowy ale mam dylemat.
Na auto odłożyłem 8tys zł. Jakby trzeba było dopłacić to 1tys zł się jakoś znajdzie.
Chciałbym auto rodzinne, najlepiej kombi, o małych kosztach eksploatacji i takie, które nie będzie stało większość czasu u mechanika.
Jeżeli chodzi o paliwo to chyba od razu benzyna+LPG.
Na allegro w takiej cenie, z przebiegiem do 180tys km znalazłem:

1. Opel Vectra B
2. Renault Laguna 1
3. Ford Mondeo
4. Ford Focus
5. Opel Astra 2
6. Daewoo Nubira 2

Są też inne, trafi się czasami Corolla, jakiś Nissan.
Powiedzcie co warto za taką kasę kupić? Mogą być też inne samochody, niekoniecznie kombi i niekoniecznie z tej listy.
Z góry dzięki za pomoc!!
Pozdrawiam,
Maciek
cr4sh85
Nowicjusz

Miejscowość: Wrocław

01 Gru 2010, 23:43

Z tej listy to w ogóle można rozpatrywać jedynie Vectrę... ew. Nubirę, jak jeździsz rocznikiem - tutaj nawet może byś dorwał ze swoim realnym, magicznym przebiegiem do 180tys. Jednak kto patrzy na przebieg w tak tanich i starych autach? Nie oszukujmy się, w 90% przypadków będzie nieudokumentowany, czyli trzeba się skupić na tzw. oględzinach pojazdu. Od siebie dodam E36, jak bierzesz pod uwagę gaz to warto wziąć z silnikiem 2.5. Jeżeli zaś chcesz nieco mniejszego spalania to 1.8is. Oczywiście żadnego auta nie kupuj jak ma gaz na śrubkę, tylko sekwencja.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

02 Gru 2010, 00:01

Uważam tak samo, jak jiGsaw- nie ma mowy o przebiegu 180 tys. km, jesli kupujesz samochód za 8-9 tys. zł.

Rozejrzyj się za volvo v40:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Ignorance is bliss...
pinio124
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Gdańsk
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Opel Astra III
Silnik: 1.7 CDTi 100 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004

02 Gru 2010, 00:01

Dzięki za szybką odpowiedź. Co do BMW to boję się trochę o koszty części dlatego raczej nie brałem takiej opcji pod uwagę.
Długo się zastanawiałem nad Nubirą, ale nie ma żadnej w okolicy. Myślałem żeby jechać do Warszawy, tam było kilka sztuk, ale silniki to miały tak wypucowane jakby wyszły wczoraj z fabryki...
Znalazłem coś takiego:

Dzisiaj nie mogłem jej obejrzeć. Jutro się przejdę. Myślicie, że warto o niej pomyśleć?
Szukam samochodu we Wrocławiu i okolicach i powiem szczerze, że nie ma nic ciekawego...
cr4sh85
Nowicjusz

02 Gru 2010, 00:04

Niespecjalnie wierzę w ten przebieg... No ale jesli pojedziesz go sprawdzić i wszystko będzie ok. W końcu okazje czasem się zdarzają

Ignorance is bliss...
pinio124
Zaawansowany
Awatar użytkownika

02 Gru 2010, 00:09

Podobają mi się Volvo, ale trochę za drogo...nie wydaje mi się żebym wynegocjował 2000zł...
cr4sh85
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

V Camp Jeep PL 2019 - "Na szlaku Route 66"
    Camp Jeep PL już po raz piąty zgromadził rzeszę miłośników i użytkowników marki. Miejscem tegorocznych zmagań były Mazury, a baza zlokalizowana była na terenie hotelu Mrągowo Resort&SPA. Swoją obecnością ...

02 Gru 2010, 00:13

Zawsze warto spróbować. Przy okazji porównasz sobie v40 z vectrą :wink:
Ignorance is bliss...
pinio124
Zaawansowany
Awatar użytkownika

02 Gru 2010, 00:14

E36 jest najtańszym modelem BMW w utrzymaniu obecnie, ale będzie nieco droższe od Nubiry, czy Vectry naturalnie.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

02 Gru 2010, 00:17

A jak się ma utrzymanie E36 do Vectry? Które jest droższe?

Pinio124: będę się też rozglądał za volvo:)
cr4sh85
Nowicjusz

02 Gru 2010, 00:21

Ople są b. tanie w utrzymaniu, więc zgaduję, że Vectra będzie tańsza. Dużo zależy oczywiście od podejścia użytkownika i stanu zakupionego auta.
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

02 Gru 2010, 00:26

A co z Daewoo Leganzą? Warta jest uwagi? Czytałem o niej zarówno dobre komentarze jak i złe. Zresztą o wszystkich tych samochodach takie czytałem... dlatego mam dylemat:P
cr4sh85
Nowicjusz

02 Gru 2010, 00:27

jiGsaw napisał(a):E36 jest najtańszym modelem BMW w utrzymaniu obecnie, ale będzie nieco droższe od Nubiry, czy Vectry naturalnie.

W innym wątku piszesz ile to pieniedzy wymaga utrzymanie BMW w przyzwoitym stanie. Wiec się zdecyduj , bo widze tu niekonsekwencje.
AreBie
Aktywny

Miejscowość: NML

02 Gru 2010, 00:32

O Leganzie krążą różne opinie. Nie ma co ukrywać jednak, że za te pieniądze ciężko znaleźć samochód, który by oferował tak bogate wyposażenie i w miarę świeży rocznik.
Ale tak jak wspomniałem, nigdy nie wiadomo czy trafisz na egzemplarz felerny, czy ten dobry :wink:

Jak większośc Daewoo jest dosyc tania w utrzymaniu.
Ignorance is bliss...
pinio124
Zaawansowany
Awatar użytkownika

02 Gru 2010, 00:47

AreBie napisał(a):
jiGsaw napisał(a):E36 jest najtańszym modelem BMW w utrzymaniu obecnie, ale będzie nieco droższe od Nubiry, czy Vectry naturalnie.

W innym wątku piszesz ile to pieniedzy wymaga utrzymanie BMW w przyzwoitym stanie. Wiec się zdecyduj , bo widze tu niekonsekwencje.

Zależy co z czym się porównuje. E30 jest drogie w utrzymaniu, E36 jest tańsze wyraźnie. Wynika to głównie z tego, że E30 są już b. wiekowe i mega ciężko znaleźć odpowiedni egzemplarz to raz, dwa dostępność częsci używanych itd. trzecia sprawa - kwestia podejścia, E30 traktuję bardzo hobbystycznie, E36 na pewno, przynajmniej w zwykłej wersji bym tak nie dbał.
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

02 Gru 2010, 10:08

A czemu nie wierzycie w przebiegi rzędu 180tys km? Jest to aż tak nierealne?
Nie miałem do czynienia z wieloma samochodami i nie wiem czemu tak jest. Mój ojciec od 10 lat ma poloneza (kupił nowego) i do tej pory przejechał 70tys.
Pewnie byście w to nie uwierzyli jakbyście go zobaczyli ale to jest realny jego przebieg.
cr4sh85
Nowicjusz