Pierwsze auto, proszę o pomoc w wyborze

13 Lip 2008, 11:41

Zastanawiam sie nad wyborem samochodu. Z gory pisze, ze nie interesuja mnie male auta typu Tico, CC, Seicento, Fiesta itd.
Dziennie przegladam setki ogloszen i oto co chcialbym kupic:
Auta, ktore interesuja mnie najbardziej:
Audi 80 B3 Sedan z silnikiem 1.6 albo 1.8s albo 1.8e
[link do oferty na Allegro wygasł]
Audi 80 B3 Coupe z silnikiem max 2.0 (fajny wyglad, ale boje sie, ze paliwo mnie pozre)
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
VW Passat B3 (tylko Kombi)
Kolo zapasowe:
Honda Civic V (Hatchback lub Sedan - obojetne)
Mazda 323F I generacji
Opel Astra I generacji (tutaj tylko hatchback)
Seat Toledo I generacji
Ford Mondeo I generacji
Ew. Mitsubishi Galant i Nissan Sunny 2.0D
I wszelakiej masci Daewoo (tanie, dosc mlody wiek, calkiem niezly designe, czesci tanie jak barszcz na wyciagniecie reki (w moim miescie nawet fabryka tych czesci jest dpi-zcs, w wiekszosci zalozony LPG - tania jazda, kupowany bylby w Polsce czyli ok. 200 zlotych za rejestracje)
Samochod sprowadzalbym z Belgii, z wyjatkiem Daewoo :) To ma byc pierwszy samochod. W japoncach przerazaja mnie drogie czesci i mala dostepnosc. Audi jest zdecydowanie liderem w moim rankingu, bo ma blachy w ocynku bo "wzdryga mnie" jak zobacze chodz odrobine rdzy na aucie. Co byscie wybrali?
Belele
Nowicjusz

13 Lip 2008, 14:15

Nikt mi nie pomoze?? :(
Belele
Nowicjusz

13 Lip 2008, 16:53

Ja bym brał Sunny. Nissan to dobre wozy. Zwłaszcza kiedy szukać czegoś ze starszego rocznika. Nawet nie ma co porównywać Sunny do Mondeo.
Rodri94

13 Lip 2008, 21:42

Brat mial Nissana Sunny 2.0D jako pierwszy samochod, troche nim jezdzilem jak jeszcze nie mialem prawka i wydawal mi sie mulowaty. Wiem, ze bezawaryjny (oprocz klockow i alternatora nic sie nie zepsulo, dodatkowo musial usunac rdze z tylnych nadkoli)
Ale jestem ostro napalony na Audi 80 B3 Sedan, czekam na dalsze glosy.
Belele
Nowicjusz

13 Lip 2008, 22:39

Ja bym uderzał w audi/vw, ew. japoniec.
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

14 Lip 2008, 06:35

Audi jest naprawde dobrym samochodem, ale przeraża mnie jej rocznik. jest stara już, i raczej jak juz ja kupisz to juz jej nie sprzedaż, a jeżeli nawet to grosze za nia dostaniesz.... :)
Passat ma zdecydowanie za słaby silnik, motor 1.6TDI jest za słaby do takiego wielkiego kombi.
Mondeo sobie odpuść, bo to jest zły samochód, i na dodatek FOrD, haha.
Mnie osobiście z tego wszystkiego najbardziej trafna decyzją wydaje sie Honda Civic V, fajny samochodzik, wdzięczny.....i mało awaryjny.
Ewentualnie zastanowił bym sie nad Golfem III, wiem że za teraz rozpętam wojne z Golfem, ale to mimo wszystko jest fajny i dobry samochodzik :)
______________PRECZ Z [ *F*O*R*D*A*M*I ]_________
miszarus
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: zachodnio-pomorskie

14 Lip 2008, 09:22

Nissan Sunny. Z tym autem bedziesz mial najmniej problemow. I jest dosc ekonomiczny. A ze muł? cos za cos...
wojtex_
Początkujący

14 Lip 2008, 18:06

Te linki byly przykladowe, silnik do wyboru :) Wiec z jakim silnikiem ten Passat bylby dobry, chodz z drugiej strony taka "krowa" mi nie potrzebna.
Aktualnie rozpatruje: Civica, 80, Sunny. Moze jakies plusy i minusy?
Belele
Nowicjusz

17 Lip 2008, 08:59

Ja proponuje Civica z lat 1992-1996, ten 1995 w sam raz, ale jedynie z silnikiem 1.5 - ma kopa , a pali tyle co 1.3 . Serdecznie polecam!!!
paju001
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Tarnów

17 Lip 2008, 09:56

Passat b3 - na pewno nie 1.8 90km, super silnik, ale niestety za mało do tego auta, chyba, że chcesz po prostu się przemieszczać. 2.0 115km albo 2.0 136 km to lepsza opcja.
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

17 Lip 2008, 11:48

A jak z czesciami do tej Hondy Civic V? Mocno drogie i trudno dostepne?
Czy mocno rdzewieje? I czy spalanie jest rzeczywiscie tak wysokie jak pisza na autocentrum?
Belele
Nowicjusz

19 Lip 2008, 23:33

Jesli kupilbym jakiegos Fiata Bravo po wymianie plynow i rozrzadu do 5000 zlotych z 1997 roku to zrobilbym duzy blad?
Albo Lanosa z LPG?
Belele
Nowicjusz

20 Lip 2008, 00:29

Duży błąd to ufanie w wymianę, takie rzeczy od razu się wymienia jak kupujesz używkę, ewentualnie jak koleś ma kwity na to wszystko to można ryzykować... Przecież na autocentrum civic 5 1.5 90km właśnie chwalą za to, że mało pali... :| Co do bravki to dobra opcja 1.2 16V na benzynce, ew 1.6 i wyżej w gazie. Wystrzegaj się jak ognia 1.4.
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

21 Lip 2008, 20:06

Teraz do glowy strzelila mi Alfa Romeo 146. Czy rzeczywiscie psuje sie tak czesto jak mowia?
Belele
Nowicjusz

21 Lip 2008, 21:07

Tak, a nawet częściej... .
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika