Pierwsze auto segmentu B lub C. Budżet 5500zł (Poznań)

13 Sie 2018, 21:39

Witajcie forumowicze!

Potrzebuje auta w celu dojazdów do pracy, ogólnego przemieszczania się po mieście, jakiś wypad na weekendową wycieczkę za miasto z kobietą, większe zakupy w markecie raz w tygodniu, czy wyjazd nad morze na urlop.
Planowany przebieg ok. 1000 km miesięcznie.

Interesują mnie tylko auta z segmentu B i C, nadwozie: hatchback, sedan, coupe, liftback w benzynie lub LPG. Zdecydowanie nie kombi i nie diesel.
Nie interesują mnie żadne małe auta z segmentu A, źle się czuję w tak małych puszkach, mam 186cm i długie kopyta.

Najlepiej cztero, lub pięciodrzwiowy model.
Budżet to maksymalnie 5500zł.

Blacha powinna być w jednym kolorze, żaden patchwork :no:
Kolor w zasadzie dowolny poza czerwienią, wściekłą żółcią, różem czy fioletem (widziałem takie dziwactwa).

Samochód powinien być w miarę niezawodny, części łatwo dostępne i w niskich cenach, a ewentualne naprawy nie drenować dogłębnie portfela.
W testach EURO NCAP minimum trzy gwiazdki. Oczywiście gdy auto nie jest złożone z kilku :mrgreen:

Biologicznie nie jestem już dawno dwudziestolatkiem, za to za prawko wziąłem się późno i mój staż za kierownicą to mniej niż trzy lata.
W związku z tym wyższe pojemności silników odbijają się mocno na stawce mojego ubezpieczenia OC.

Modele które mi się podobają i uważam, że pasowałyby do moich założeń i spełniały moje kryteria:

Seat Leon I
Seat Toledo II
Seat Cordoba II
Seat Ibiza III
Mazda 323 V/ VI
Opel Astra G
Opel Corsa C
Mitsubishi Colt V
Citroen Xsara

Jakie za i przeciw? Może polecicie coś na moje potrzeby?
Skreślam od razu:
Peugeot 206 (za ciasny i za mały samochód jak dla mnie)
Toyotę Yaris (pierwsza generacja to jedyne na co mnie stać,
ale nie chciałbym czymś takim jeździć).
Z góry odrzucam teżwszelkie Audi, BMW, Mercedesy, Hondy,
jakieś Pandy, Multiple czy Primerę.

Interesują mnie oferty osób prywatnych, nie od handlarza ani komisu.
Bez żadnego tuningu. Dobrze gdyby był od osoby niepalącej.
Mile widziana klima, chociaż sprawna w tym budżecie to chyba raczej luksus?

Miasto Poznań + okolice do 100 km.
Moglibyście polecić coś godnego zainteresowanie ]z OLX, Gumtree, Otomoto, Allegro lub innego serwisu?

Trochę się rozpisałem i pewnie oberwie mi się za wymagania :mrgreen:
Z góry dziękuje za odpowiedzi.
match
Nowicjusz

15 Sie 2018, 08:50

Cztery pierwsze propozycje aut wykreśl od razu bo nic sensownego w tym budżecie nie znajdziesz.

Kilka linków:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do oferty na Olx wygasł]
[link do oferty na Olx wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

16 Sie 2018, 20:03

Dzięki za odpowiedź. Ta Xsara wygląda na bardzo zadbaną, jednak mój kolega odradza mi 20-letnie auto za takie pieniądze.
Chyba z moim budżetem niewiele na razie podziałam, a że nie mam póki co dużego ciśnienia na auto, będę musiał dozbierać mamony.

Toledo II lub jego brat Leon I - który przypomina mi Lancię Deltę II,
to nie ukrywam spełnienie marzeń motoryzacyjnych w ramach moich aktualnych potrzeb i możliwości.
Z jaką kwotą mógłbym startować do jakiegoś w miarę konkretnego egzemplarza?
match
Nowicjusz

16 Sie 2018, 20:06

Od 7k możesz wgl zacząć cokolwiek biednego oglądać, ale...

To technicznie Golf IV/A3, praktycznie to samo co taka Xsara czy Megane I, to ten sam poziom. Czyli Xsara jest beeee, ale Leon będzie super bo 2-3 lata młodszy? Inaczej wygięta blacha i cena wyższa o kilka tysięcy w porównaniu do Golfa czy A3, rzeczywiście jest sens. Do tego znajdziesz jedynie 1.6, gdzie w takim Golfie możesz się obić o lepszy 1.8.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

16 Sie 2018, 20:29

Konstrukcja Toleda II i Leona wydaje mi się świeższa od tego co wymieniłeś.
Jeszcze Bora jest na tej samej płycie podłogowej, ale tak jak i Golf nie przemawia do mnie to auto, a te Seaty idealnie trafiają w mój gust.
Niby tylko puszka do przemieszczania się, ale jeśli mam się tym chociaż parę lat nacieszyć, to czemu by nie dołożyć?
Multipla np niby też się dobrze prowadzi, ale jak to widzę na ulicy to mnie aż skręca i zastanawiam się, co brał projektant?
match
Nowicjusz

16 Sie 2018, 21:48

Lancię Delta II to bardziej jak Skoda Felicia wygląda, to może Skoda Octavia I Ci przypasuje? Ale za 5 tys też kiepsko.

Leona I można zaczać szukać jak pisał Galakty za ok 7 tys ale to będzie 1,4 które nie chce jechać.
W takim aucie to 1,8 20V, 1,8T, albo coś z 1,9 tdi

Jak Seat Ibiza to raczej mk2

a co tak Ci się podoba np w Leonie 1 że jest lepszy od Golfa IV?
Chyba że lampy i grill, no jest to trochę bardziej "pikantne" ale i tak już powoli czuć starość, może nie na tyle na ile wygląda ale jednak ma swoje lata.

Leon 1/ Audi A3 8L/ Golf IV/ Skoda Octavia 1 - to wszystko jedna bajka, płyta ta sama, silniki te same (nieraz jednych brak, w innym są), technologia ta sama itd.
Pionek
Stały forumowicz

Auto: Honda Accord / VW Scirocco
Silnik: 1,4 TSI 122@150
Typ: Sport/Coupe
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Sezon urlopowy w pełni - nie spiesz się na wakacje!
    Rozpoczął się sezon urlopowy, co oznacza, że Polacy będą pokonywać często setki kilometrów w swoich autach, aby dotrzeć na upragniony wypoczynek. Podczas długich podróży, zwłaszcza w okresie letnim łatwo o zmęczenie, ...

17 Sie 2018, 09:44

Jakoś przemawia do mnie ta stylistyka, widzę że ten gość od Toledo i Lancii projektował też DeLoreana, a jestem fanem "Powrotu do przyszłości", to może coś mi na podświadomość działa :mrgreen:
Płyta podłogowa jest ta sama, ale na Autocentrum jakoś ludzie bardziej jadą po tej Skodzie, a Toledo II ma dobre opinie.
Dopiero zaczynam poruszać się w tej branży i badać rynek, ale już widzę że w ogłoszeniach pełno handlarzy udających prywatnych właścicieli, bajki o nienabitych klimach czy niedopompowanym przednim kole, dlatego kierownica ucieka są na porządku dziennym...
Uważam że obligatoryjne powinno być podawanie numerów rejestracyjnych i VINu, zaoszczędziłoby to czasu i pozwoliło wstępnie odsiać ten szrot.
match
Nowicjusz

17 Sie 2018, 13:09

Jako posiadacz Seata Toledo II 1.9 Tdi mogę pisać Ci o nim same superlatywy. Swój niedługo bedę sprzedawał, choć będzie mi niesamowicie szkoda. Auta ze wszech miar udane, mechanicznie silnik nie do zajechania.
Auto mam 18 lat a wyposażone jest tak, że w większości nowych aut nie jest to standardem po upływie takiego czasu :o Ma swoje wady wrodzone takie jak problem z wodą dostającą się do wnętrza ale generalnie auto jest genialne i bardzo wygodne. Koszty eksploatacji na obecne czasy są śmiesznie niskie, nic tylko jeździć. Polecam i jeszcze raz polecam.
remikrmk
Nowicjusz

Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Peugeot 508sw
Paliwo: Diesel

17 Sie 2018, 18:45

match napisał(a):mój kolega odradza mi 20-letnie auto za takie pieniądze.

Że tak powiem za przeproszeniem takie pier...... znam osoby które potrafiły kupić auto za 3-5k i przez rok nie dołożyły ani złotówki (nie mówie o rozrządzie,oleju,filtrach itp) i tak samo mogę powiedzieć o sobie (przez 10miesięcy śmigałem Corsą B kupioną za 1500zł i w ciągu roku dołożyłem do niej około 1000zł - najdrożej wyszła mnie tylna belka bo po dwóch miesiącach użytkowania okazało się że jest pognita i wymaga wymiany,teraz od maja mam Cordobe i co prawda dołożyłem już z 700zł ale były to elementy naturalnie się zuzywające tzn padła elektryczna szyba od strony kierowcy i ostatnio robiłem przednie zawieszenie tuleje wahacza,łączniki stabilizatora i od razu była ustawiona zbieżność) tak więc jak słyszę od kogoś nie kupuj 20letniego auta to lekko mną czepie.. kwestia dbania o auto :wink:
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012