Witajcie forumowicze!
Potrzebuje auta w celu dojazdów do pracy, ogólnego przemieszczania się po mieście, jakiś wypad na weekendową wycieczkę za miasto z kobietą, większe zakupy w markecie raz w tygodniu, czy wyjazd nad morze na urlop.
Planowany przebieg ok. 1000 km miesięcznie.
Interesują mnie tylko auta z segmentu B i C, nadwozie: hatchback, sedan, coupe, liftback w benzynie lub LPG. Zdecydowanie nie kombi i nie diesel.
Nie interesują mnie żadne małe auta z segmentu A, źle się czuję w tak małych puszkach, mam 186cm i długie kopyta.
Najlepiej cztero, lub pięciodrzwiowy model.
Budżet to maksymalnie 5500zł.
Blacha powinna być w jednym kolorze, żaden patchwork
Kolor w zasadzie dowolny poza czerwienią, wściekłą żółcią, różem czy fioletem (widziałem takie dziwactwa).
Samochód powinien być w miarę niezawodny, części łatwo dostępne i w niskich cenach, a ewentualne naprawy nie drenować dogłębnie portfela.
W testach EURO NCAP minimum trzy gwiazdki. Oczywiście gdy auto nie jest złożone z kilku
Biologicznie nie jestem już dawno dwudziestolatkiem, za to za prawko wziąłem się późno i mój staż za kierownicą to mniej niż trzy lata.
W związku z tym wyższe pojemności silników odbijają się mocno na stawce mojego ubezpieczenia OC.
Modele które mi się podobają i uważam, że pasowałyby do moich założeń i spełniały moje kryteria:
Seat Leon I
Seat Toledo II
Seat Cordoba II
Seat Ibiza III
Mazda 323 V/ VI
Opel Astra G
Opel Corsa C
Mitsubishi Colt V
Citroen Xsara
Jakie za i przeciw? Może polecicie coś na moje potrzeby?
Skreślam od razu:
Peugeot 206 (za ciasny i za mały samochód jak dla mnie)
Toyotę Yaris (pierwsza generacja to jedyne na co mnie stać,
ale nie chciałbym czymś takim jeździć).
Z góry odrzucam teżwszelkie Audi, BMW, Mercedesy, Hondy,
jakieś Pandy, Multiple czy Primerę.
Interesują mnie oferty osób prywatnych, nie od handlarza ani komisu.
Bez żadnego tuningu. Dobrze gdyby był od osoby niepalącej.
Mile widziana klima, chociaż sprawna w tym budżecie to chyba raczej luksus?
Miasto Poznań + okolice do 100 km.
Moglibyście polecić coś godnego zainteresowanie ]z OLX, Gumtree, Otomoto, Allegro lub innego serwisu?
Trochę się rozpisałem i pewnie oberwie mi się za wymagania
![Mr. Green :mrgreen:]()
Z góry dziękuje za odpowiedzi.