Pierwsze auto - Seicento, ocena ogłoszeń

16 Sty 2018, 01:40

Oj pkc teraz gadasz bzdury 900 tka wcale aż tak bardzo się nie psuje. Mam takie sejo i co prawda muł jest lekki ale nie najgorszy. co prawda mam już drugi silnik założony bo seryjny padł przez nieumiejętnego mechanika co nawet UPG NIE umiał dobrze zrobić. Co do osiągów rajdówka to to nie jest, ale w niedzielę brałem udział w KZK i nawet nieźle się sprawował ten silniczek. :happy:
Nowe Fotki Mojego Auta są w tym temacie
fiat-seicento-900-krzycha-vt94145.htm
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Auto: VW POLO 6R
Silnik: 1.2 TDI CR 75 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

16 Sty 2018, 02:19

To że każde auto to skarbonka to racja, ale w przypadku Seicento przy 1000 zł wymieniamy pół auta, w przypadku np Astry, Golfa to tak na prawdę serwis olejowy i kilka gumek w zawieszeniu.
Poza tym cennik u mechanika często zaczyna się od..np 50 zł i właśnie ta kwota dotyczy takich aut.
Bo wymiana rozrządu w Seicento 1,1 to nie to samo co w 2,0 w Focusie np.
Albo 2,5 w jakimś Audi.

I fiat seicento 1.1 dla mnie jest wystarczający jako 1 auto, za własne niewielkie pieniądze.
Michalik
Nowicjusz

Prawo jazdy: 18 06 2014
Przebieg/rok: 6tys. km
Auto: nie mam

16 Sty 2018, 13:16

Jako były użytkownik Seicento z silnikiem 899 ( taką dokładnie pojemność ma ten silnik, dzięki czemu OC płacimy z najniższego pułapu ), mogę powiedzieć tyle że tańszego auta w eksploatacji to chyba nie ma. Opłaty niskie, auto względnie bezawaryjne, tanie części. Jeśli auto tylko do miasta to i 899 może być, jeśli kawałek za miasto to radzę kupić 1.1. I jeden i drugi silnik jest tani i prosty w eksploatacji, na plus 899 przemawia łańcuszek rozrządu, tyle że i jego trzeba wymienić co 70-80 tys, dłużej raczej nie wytrzyma ( będzie słychać kiedy trzeba zmienić ). Jeśli chciałbyś się troszkę wyróżnić to polecam wersję Brush - nadwozie w dwóch kolorach, elektryczne szyby.
mateusz9986
Zaawansowany

Miejscowość: Wałycz
Prawo jazdy: 0- 3-2010
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Renault Megane II ph II
Silnik: 1.6
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2007

16 Sty 2018, 13:46

Ostatnio niedaleko mojej miejscowości miał miejsce wypadek. Koleś w seicento wjechał w słupa i zginął na miejscu. Jechał max 50-60 km/h.
Myślisz, że gdyby miał np stare renault megane czy lagune to byłoby tak samo?
kogi
Początkujący

Prawo jazdy: 7- 0- 0
Auto: KIA SPORTAGE
Typ: SUV
Rok produkcji: 2016

16 Sty 2018, 14:31

Michalik ogarnij się nic nie będzie taniej a jak Cię interesuje oszczędzanie kasy rzędu 200-300zł.to kup sobie rower. A do tego wspólczuje osobom które będą musiały tą trumną na kołach jeździć...w szpitalu powiesz im że jesteś taki sprytny i zaoszczędziłeś 200zł.a Ty Józka masz zmiażdżone nogi ale tylko na dole góra jest ok.????!!!
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

16 Sty 2018, 15:42

Jakieś bzdury opowiadacie, sąsiad mój miał lata temu poważną kolizję przy 90 km/h matizem i auto zmiażdżone, on poturbowany ale ogólnie żyje.
przy 50 km/h ktoś zginął? to chyba zawał miał.
Obawiam się że 90% BMW, Passatów z Niemiec bardziej się składa podczas wypadku niż Seicento.
Gdzie mam zginać na miejscu w korku jadąc 30 km/h z pracy i do pracy?
Po niemieckich autostradach tym nie mam zamiaru jeździć.

I ja się nie muszę ogarniać ja po prostu umiem liczyć, nie musi to być Seicento ale nie podawajcie przykładów aut gdzie użytkowanie kosztuje 5x tyle bo to bezsensu po prostu.
Jak widać wypowiedzi tych co jeździli tymi autami a nie tych co znają je z gazet, są jednoznaczne.
właśnie o tej taniości mówię, że za 50 zł coś mogę naprawić a nie tylko zatankować.
Michalik
Nowicjusz

16 Sty 2018, 15:49

Michalik napisał(a):Gdzie mam zginać na miejscu w korku jadąc 30 km/h z pracy i do pracy?

W swiom geniuszu nie przewidziałeś, że to ktoś może wjechać w Ciebie z prędkością 80 km/h. Po mieście bez problemu do wykonania.
Był na YT filmik, gdzie Alfa uderzyła we Focusa, a ten przewrócił się na dach (albo na bok, nie pamiętam). Gdyby to był SC, to nawet nie ma potrzeby wzywać straży i karetki.

Ale wiesz lepiej, rób co chcesz, wydaj 5k na SC, ciesz się jazdą i amortyzatorem za 65 zł, bo 120 zł to już przepłacanie i tragedia, jak można kupować amortyzator za 120 zł?!
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2007

16 Sty 2018, 16:28

Ja powiem tak, nie mam 90 lat, nie wiem jak Ty? takie wywody filozoficzne są wg mnie bezsensu.
Pójdziesz pieszo albo pojedziesz rowerem i Ciebie ktoś potrąci autem i tez możesz być niepełnosprawny.
Jesli dla Ciebie marzeniem jest to żeby ładować kasę w auto, nic nie odkładać, żadnego nieruchomości, wyjazdów urlopowych tylko ładować w stare auto, no to Twoja sprawa, ja mam jednak inne priorytety
I zamiast wydać 400 zł na paliwo miesięcznie, mogę wydać 150 w aucie np pokroju Seicento.
Jeśli dla Ciebie nie ma różnic czy zostawisz u mechanika 200 zł czy 600 no to super, gratuluje zarobków. Ja niestety takich nie mam.
Michalik
Nowicjusz

16 Sty 2018, 17:13

Kup sobie rower. Naprawdę lepiej na tym wyjdziesz. Bez sensu jest kupowanie samochodu jeśli Cie na niego nie stać.
kogi
Początkujący

Prawo jazdy: 7- 0- 0
Auto: KIA SPORTAGE
Rok produkcji: 2016

16 Sty 2018, 21:05

Michalik napisał(a): w przypadku Seicento przy 1000 zł wymieniamy pół auta, w przypadku np Astry, Golfa to tak na prawdę serwis olejowy i kilka gumek w zawieszeniu
może zaz 1k nie wymienisz połowy Astry, ale olej i gumki to lekka przesada, bo zrobisz wiele więcej.
Michalik napisał(a):ja po prostu umiem liczyć
a to ciekawe, bo z Twoich wywodów wynika, że wolisz w awaryjnym aucie wykonać 20 napraw za 50zł, niż wymienić coś raz za kilka stów i mieć spokój, gdzie nie liczysz zapewne straconego czasu na jazdę po mechanikach, tłuczenie się do pracy autobusem/tramwajem. No ekonomia pełnym ryjem :roll:

Zasadniczo nie ma co ciągnąć tematu, bo na samym początku przyszedłeś z wyrobionym własnym zdaniem i podjętą decyzją
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

16 Sty 2018, 22:05

Michalik napisał(a):właśnie o tej taniości mówię, że za 50 zł coś mogę naprawić a nie tylko zatankować.
:D Tak sobie patrzę na katalogi cen części i jakoś nie widzę aby było tak tanio w stosunku do innych porównywalnych normalnych aut. Sei się kończy więc będzie mały pobyt na nowe części to i one będą drogie. Chyba że gdzieś jaki rzemiocha klepnie tani badziew i zamiast raz wymienić , wymienimy dwa razy.
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Typ: Kombi

17 Sty 2018, 18:03

Nieprzesadzałbym,przykładowo Corsa B dawno temu się skończyła a dalej idzie dostać części od ręki i to za grosze.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Rok produkcji: 2012

17 Sty 2018, 18:19

mike napisał(a):Zasadniczo nie ma co ciągnąć tematu, bo na samym początku przyszedłeś z wyrobionym własnym zdaniem i podjętą decyzją

"Michalik" nie napisał postu z prośbą o doradztwo w wyborze auta, tylko prosił o ocenę ogłoszeń. Szanujmy zdanie innych, nikt nie ma monopolu na rację. A rozpatrywanie najgorszych scenariuszy nie ma sensu, bo rower, czy skuter jest jeszcze bardziej niebezpieczny.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM

17 Sty 2018, 18:29

yeti65 napisał(a): nie napisał postu z prośbą o doradztwo w wyborze auta, tylko prosił o ocenę ogłoszeń

no nie wiem według mnie też uparł się tylko na SC..
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Rok produkcji: 2012

17 Sty 2018, 18:33

Barol napisał(a):no nie wiem według mnie też uparł się tylko na SC..

Czy to coś złego, że ktoś chce najtańsze z możliwych koszty eksploatacji???
Barol, a przypomnij mi proszę, jakie auta jeszcze niedawno były na Twoim profilu???
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM