Pierwsze Auto : Volvo S60 II czy S80 II?

30 Paź 2019, 20:24

Cześć, zadawałem wcześniej masę pytań... m.in o tym czy warto C30 kupić, czy S40, czy jakieś inne autko. Ale teraz po rozmowie z jednym z doradców Volvo, przekonało mnie do rozważenia kupna dwóch przedstawionych w temacie Aut. I to musi być ost. decyzja bo ile można czekać... :o
Więc mam do rozważenia: Volvo S60 czy S80? (do 50k złociszy).
Najbardziej w aucie interesowało mnie :
- Ergonomia
- Wygoda jazdy,łatwość w prowadzeniu, zwarte i dobre systemy ułatwiające jazdę.
- Miejsce ,ale zwykle nie przewożę osób... choć zależy mi na tym żeby nie jęczeli mimo wygodnych foteli ;)
- Biały, bądź beżowy, lekko brązowy środek (skóra.)
- Dosyć tani w utrzymaniu
- Dynamiczny ,ale żeby się nie roz***dziulić na pierwszym lepszym zakręcie :wink:
- Nie zbyt duży ( Tak jak w przypadku tej mocy auta, mówiono mi ,że na początek coś mniejszego powinno się mieć) -m.in miejsce na parkingu i zwinność autka-
- Przeważnie do jazdy miejskiej (ok. 15km w ciągu dnia), ew. pozamiejska i co weekend ok. 500km w tą i z powrotem ( Na wieś ).
- Ew. grzanie "torby"
- No i jakieś pojedyńcze udogodnienia... Czy z przodu, czy z Tyłu.
- Bezpieczeństwo również ma znaczenie.

Ale nie wiem też czy nie wrócić do myśli o kupnie S40 II np. summun z silnikiem 2.0 150KM, czy też zwołać się na kompletnie inne auto.

Pamiętać ,że to będzie mój pierwszy samochód, a on pozostaje we wspomnieniach na zawsze a w Volvo się ostatnio zabujałem....
Ostatnio edytowany przez Kasspero, 30 Paź 2019, 21:08, edytowano w sumie 1 raz
Kasspero
Nowicjusz

30 Paź 2019, 20:54

Nie wiem jakim cudem chcesz do 30k kupić trzymające się kupy s60 II, zresztą z s80 podobnie.
BTW ani jedno ani drugie auto nie pasuje do tych wymagań nawet gdybyś znacznie zwiększył budżet.

Kasspero napisał(a):Ale nie wiem też czy nie wrócić do myśli o kupnie S40 II np. summun z silnikiem 2.0 150KM, czy też zwołać się na kompletnie inne auto.

S40 spoko ale diesel do miejskiej jazdy nie jest optymalnym wyborem.
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

30 Paź 2019, 21:08

Mówisz ,że S40... Myślałem też o Benzyna+LPG ,ale tego cholernie mało na rynku.
I literówka, miało być 50k
Kasspero
Nowicjusz

30 Paź 2019, 21:28

IMO przy wartości auta powyżej 15k lepiej samemu zakładać LPG. Zrobisz to wtedy w dobrym warsztacie, na porządnych częściach i po prostu "wiesz co masz". W tym kraju sporo osób jedzie na serwis lpg w momencie kiedy coś jest nie tak i można trafić na jakiegoś strucla.
* chociaż i tak w przypadku marek typu volvo/saab ulepów jest na rynku o wiele mniej niż np. ałdi
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

30 Paź 2019, 22:43

W tym budżecie szedł bym w S60II/V60, standardowo nie będzie łatwo znaleźć zadbaną benzynę ale diesel się spokojnie znajdzie
Szukasz nowego Volvo, pomogę w wyborze modelu, konfiguracji, przy negocjacjach z dealerami. Znajdę dobrą ofertę na auto i finansowanie, bez zobowiązań. Auta do zamówienia i od ręki, demo dealera, używane z sieci dealerskiej Volvo.
Zapraszam na priv.
Rom33
Stały forumowicz

Zdjęcia: 227
Miejscowość: Wisła
Prawo jazdy: 15 07 1997
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo V50
Silnik: 2.0 D 136KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Akumulator w naszym samochodzie
    W tym temacie nie dyskutujemy o problemach z akumulatorami i ładowaniem. Jak odłączać/podłączać akumulator? Przy odłączaniu klem od akumulatora najpierw należy odłączyć przewód minusowy – pozwoli to uniknąć zwarcia ...