Pierwsze auto

27 Cze 2020, 15:56

Dzień dobry,

stoję przed zakupem pierwszego samochodu i szukam przydatnych informacji w temacie używanych aut do 10k. Auto głównie do jazdy po mieście i okolicach, czasem na jakąś dłuższą trasę. Moje główne kryteria to: benzyna, 5 drzwi, żeby jednak było trochę bagażnika (nie chcę auta całkiem małego) i w miarę bezawaryjne użytkowanie. Pozostałe kwestie są dla mnie drugorzędne. Najbardziej wpadł mi w oko opel astra h, zwłaszcza, że dość łatwo go znaleźć w moich okolicach (Wrocław).
Czy mógłby ktoś rzucić okiem na te ogłoszenia?

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Będę bardzo wdzięczna. Pozdrawiam!
vanille
Nowicjusz

Miejscowość: Wrocław
0

27 Cze 2020, 19:40

Wszystkie cztery to wypucowane importy. Ta Astra jeszcze całkiem dobrze trzyma cenę w Niemczech. Te roczniki to tak średnio kosztują od 2 do 3 tys eur. Nikt tego charytatywnie nie sprowadza, więc jeszcze koszty i marża. Warto się nad tym zastanowić ile dany egzemplarz kosztował w DE i dlaczego aż tyle taniej, niż pozostałe...
OW05
Aktywny

Prawo jazdy: 07 03 2005
Przebieg/rok: 5tys. km
Auto: Honda, Mitsubishi
Paliwo: Benzyna
0

27 Cze 2020, 20:46

Zobacz tego [link do oferty na Olx wygasł] a uszkodzenia to dobry argument do zbicia ceny.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012
0

27 Cze 2020, 22:00

OW05 to prawda. Byłam już oglądać kilka aut, w tym również trzy astry (wszystkie sprowadzane) i zdaje sobie sprawę, że w większości przypadków coś musi być 'nie halo' - pytanie co. Nie oczekuję, że auto w tej cenie i z tego rocznika będzie wyglądać jak nieśmigana nówka i pewne wady jestem w stanie zaakceptować. Tak w temacie to hitem było auto w ogłoszeniu opisywane jako BARDZO DOBRY stan zarówno na zewnątrz jak i wewnątrz (podkreślane wielokrotnie). Zdjęcia o zmierzchu więc coś tam było widać, ale bez szczegółów. Zajechałam tam w drodze powrotnej przy okazji (na szczęście nie jechałam tam specjalnie) i ogólnie nie byłam pewna, czy to na pewno ten samochód z ogłoszenia :D Wgniot na dachu, podarta tapicerka na tylnych siedzeniach (ale pani, w tym modelu wszystkie tak mają!), klamki zajechane do białości i lusterko 'odświeżone' czarną farbą przy pomocy pędzla - jeszcze było widać ślady włosia. Strach pomyśleć, co musiało być w środku - choć pan zapewniał, że wymienił rozrząd, klocki i pare innych rzeczy - wprawdzie nie ma na to papierów ale mogę mu wierzyć :D Nie pokusiłam się nawet o jazdę próbną. Stąd jestem zniechęcona i wolałabym auto z polskiego salonu lub chociaż takie, które już trochę pojeździło na polskich blachach. Ale chyba bliskość granicy sprawia, że u nas jednak multum aut zza Odry.

Barol dzięki. Widziałam to ogłoszenie ale jakoś mi umknęło teraz. No i przynajmniej na miejscu, więc nie trzeba robić specjalnie kilometrów. Myślisz, że te ślady korozji to jakiś big deal?

Mógłby ktoś jeszcze rzucić okiem na [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]?
vanille
Nowicjusz

0

27 Cze 2020, 23:42

10k to stosunkowo niewielka kwota na samochód, więc nie upieraj się przy jednym modelu. Możesz spokojnie rozszerzyć poszukiwania o np Forda Focusa mk2, Toyotę Corollę e12, Hondę Civic VII, VAGi zbudowane na platformie Golfa IV (Audi a3, Skoda Octavia, Seat Leon), Mazda 3 czy z mniej popularnych Kia Cerato, Chevrolet Lacetti
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2004
0

28 Cze 2020, 00:17

mike, dzięki za pokaźną listę. Byłam oglądać również vw polo, w zasadzie przez przypadek wsiadłam też w mercedesa kl A. Ogłoszenia przeglądam wszystkie, z naciskiem na astrę, ale jednak wieszam oko na seatach (mam dość dobre doświadczenia z ibizą, podoba mi się leon), vw polo i golf, skoda fabia, gabarytowo pasuje mi również honda jazz. Na początku w ogóle patrzyłam na wszystko ale przyznam, że po prostu mnie to przerasta. Nie jestem fanem motoryzacji i nie stanę się nim w miesiąc, nie mam wystarczającej wiedzy. Oczywiście czytam internety i radzę się znajomych ale tu też idzie ogłupieć, bo każdy ma inne zdanie i opinie są często sprzeczne. Dlatego wolałam się skupić na konkretnym modelu (modelach), o których jestem w stanie ciut więcej przeczytać i ogólnie zdobyć jakieś rozeznanie w temacie.
Co do skody to np. zainteresowało mnie jeszcze [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł], tylko moc trochę licha.
Idealnym rozwiązaniem by było, jakby ktoś to zrobił za mnie i podstawił mi samochód pod drzwi. Ale niestety nie ma tak dobrze :P
vanille
Nowicjusz

0
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Elektryczny Land Cruiser pracuje w kopalni miedzi
    Toyota Land Cruiser w wersji elektrycznej już jest – na razie w Australii. Niezniszczalna terenówka Toyoty, bardzo chętnie wykorzystywana w przemyśle ciężkim – w wersji elektrycznej okazała się idealnym ...

28 Cze 2020, 08:48

vanille napisał(a):Myślisz, że te ślady korozji to jakiś big deal?

Błotnik to element wymienny,może uda się znaleść pod kolor a jak nie to kupno innego plus malowanie to koszt około 400-500zł.

vanille napisał(a):Mógłby ktoś jeszcze rzucić okiem na to ogłoszenie?

Jak będziesz oglądać to sprawdż doły przednich błotników i początki progów bo wydaje mi się że ruda tam zaczyna wychodzić (norma w Astrze).

Fabia z tym silnikiem będzie słabawa do tego brak klimy..
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

0

28 Cze 2020, 09:35

Braku klimy nawet nie zauważyłam także dzięki za czujność. No nic, spróbuję na dniach zobaczyć tą astrę i będę jeszcze przeglądać ogłoszenia. Póki co znalazłam jeszcze [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
vanille
Nowicjusz

0

28 Cze 2020, 09:42

Ok można obejrzeć.
Barol
Awatar użytkownika

0

02 Lip 2020, 04:15

Byłam wczoraj coś oglądać (corsa niestety sie sprzedała) i chyba zdecyduje sie na [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]. Auto od prywatnego właściciela, zadbane, chyba najbardziej "jezdne" z tych, które oglądałam. Wprawdzie nie chciałam diesla ale znaleźć benzynę w spoko stanie, przynajmniej w mojej okolicy to trudne zadanie.
vanille
Nowicjusz

0

02 Lip 2020, 18:50

Szału nie ma. Taki zmęczony trochę jak na tak mały przebieg. Spróbuj zweryfikować jak i czy w ogóle był serwisowany, bo jeśli ktoś tylko jeździł i lał paliwo, to wszystkie wydatki spadną na Ciebie. A to diesel i może trochę tego być.
OW05
Aktywny

0

03 Lip 2020, 07:59

OW05 napisał(a):Taki zmęczony trochę jak na tak mały przebieg.

Pod jakim względem?
Barol
Awatar użytkownika

0

04 Lip 2020, 00:47

Barol napisał(a):Pod jakim względem?

Pod względem pierwszego wrażenia.
Ale to moje subiektywne odczucie.
OW05
Aktywny

0

05 Lip 2020, 12:31

Kochani, dziękuje Wam za opinie i pomoc. Byłam oglądać jeszcze kilka aut i ten diesel (choć diesla nie chciałam) wypadł najlepiej dlatego zdecydowałam sie go kupić. Za ta cene ideałów nie ma, nie szukam tez auta na następne 10 lat wiec trochę sie starałam uelastycznić z moimi oczekiwaniami w tym budżecie. Auto naprawdę fajnie jeździ, nie ma żadnych luzów, ma odczuwalnie więcej mocy od benzyniakow, które sprawdzałam. Ma trochę lakierniczych wad ale nie znalazłam śladów korozji. I to jedyna astra, w której bez problemów działała klima - w innych niby wiało, ale nie miałam odczucia, ze ten nawiew jest tak zimny jak być powinien. Poza tym wzięty od prywatnego właściciela, nic nie ukrywał, wypadł dla mnie w 100% wiarygodnie czego niestety nie mogę do końca powiedzieć o większości osób, u których byłam coś oglądać. Mam nadzieje, ze trochę pojeździ :)
vanille
Nowicjusz

0