Samochód pod LPG 10-15 tys.

04 Cze 2020, 22:30

Zaczynam poszukiwania auta do 15 tys. Samochód używany będzie głównie do jazdy po mieście (praca, zakupy) i co jakiś czas krótkie trasy do ~110km. Myślę o kupnie benzyniaka z LPG lub o założeniu instalacji po zakupie. Istotne aby był stosunkowo oszczędny i w miarę możliwości bezawaryjny.
Chciałbym aby samochód przynajmniej w jakimś stopniu podobał mi się wizualnie. Samochody, które mi się podobają to niestety raczej nie ten budżet, ale dla przykładu są to: Mondeo MK4, Accord VII, BMW seria 3, Mazda 6 II, S40 II, C5 III.

Przeglądając podobne tematy w tym budżecie zastanawiam się głównie nad:
1. Vectrą C GTS (polift) 1.8 140KM
inne typy:
Mazda 6 I, Mazda 3 I (w sedanie), A4 B6, 407, Focus MK2 (ale ponoć nie lubią gazu), Astra H, Avensis II, Sonata, Jetta etc.

Co moglibyście polecić, a czego się wystrzegać?
Podkarpacie - okolice Rzeszowa.

Póki co znalazłem taką Vectrę, trochę km tam mam.. Jednak z tego co widzę to świeżo sprowadzona (bez blach) + trzeba by było jeszcze doliczyć koszt instalacji LPG. Choć ogłoszenie wygląda ok:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
molszar7
Nowicjusz

Auto: PPPP

05 Cze 2020, 10:36

molszar7 napisał(a):1. Vectrą C GTS (polift) 1.8 140KM
Bardzo rozsądna decyzja, a auto z linku które podałeś widać, że jest przygotowane do sprzedaży jednak na zdjęciach ciężko się do czegoś przyczepić.
Tu jednak musisz wziąć pod uwagę dodatkowy koszt założenia instalacji gazowej.

Inną propozycją która mogła by ci przypaść do gustu jest Avensis T25 1.8 ale tu najlepiej szukać modelu po lifcie od 2006 roku co przy górnej granicy tej kwoty może być trudne. Warto jednak popatrzeć na ogłoszenia.

Mazda 6 z silnikiem 2.0 jak byś znalazł taką bez rdzy to też jest godna uwagi bo dobrze znosi LPG.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

05 Cze 2020, 13:28

Właśnie też mi wygląda na auto typowo pod handel dlatego też chyba nie zdecyduję się na taką podróż, bo nie chciałbym trafić jakiegoś ulepa, a przy sprowadzanym samochodzie niestety jest większe ryzyko.

Na Avensis II 1.8 też patrzę, z tym, że nieco trudniej coś ustrzelić w tym budżecie (tym bardziej mniej więcej w mojej lokalizacji). Pooglądałem ich parę i choć z zewnątrz mi się podobają (zwłaszcza granatowy metalik) to w środku już szału nie ma w porównaniu do Opla.. No, ale ponoć to typowe w japońskich samochodach.
Przykładowo (trochę daleko):
molszar7
Nowicjusz

05 Cze 2020, 14:00

molszar7 napisał(a):Na Avensis II 1.8 też patrzę, z tym, że nieco trudniej coś ustrzelić w tym budżecie (tym bardziej mniej więcej w mojej lokalizacji). Pooglądałem ich parę i choć z zewnątrz mi się podobają (zwłaszcza granatowy metalik) to w środku już szału nie ma w porównaniu do Opla.. No, ale ponoć to typowe w japońskich samochodach.
Przykładowo (trochę daleko):
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] ... D5wwZ.html

Jak będziesz tak szukać aut to umoczysz na 100% vectra wydaje Ci się od handlarza a aven wydaje Ci się ok?

Co do avena z linka to typowy farmazon. Nie bierz pod uwagę takich ogłoszeń chyba że przy okazji możesz zajechać i obejrzeć auto.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

05 Cze 2020, 16:35

Jak będziesz tak szukać aut to umoczysz na 100% vectra wydaje Ci się od handlarza a aven wydaje Ci się ok?

Tak tzn jak? Co do Vectry to odnosiłem się do tego co napisał Rokiko, czyli, że wygląda na sprowadzone czysto pod handel. Nie przeczę, że Avensis nie jest - podałem je jako przykładowe w danej cenie, która tu akurat też mi się wydaje niska.
Gdyby ta Vectra nie była tak daleko to pewnie bym się tam wybrał chociaż pooglądać.

Z ciekawości zapytam - po czym stwierdzasz, że farmazon? Jedynie z uwagi na cenę? I jakich ogłoszeń zalecasz się wystrzegać pisząc "takich"?
molszar7
Nowicjusz

05 Cze 2020, 16:50

molszar7 napisał(a):Tak tzn jak? Co do Vectry to odnosiłem się do tego co napisał Rokiko, czyli, że wygląda na sprowadzone czysto pod handel. Nie przeczę, że Avensis nie jest - podałem je jako przykładowe w danej cenie, która tu akurat też mi się wydaje niska.
Gdyby ta Vectra nie była tak daleko to pewnie bym się tam wybrał chociaż pooglądać.

Z ciekawości zapytam - po czym stwierdzasz, że farmazon? Jedynie z uwagi na cenę? I jakich ogłoszeń zalecasz się wystrzegać pisząc "takich"?

No i co z tego że na handel...? Przyjmij że liczy się stan auta a nie handel i że czekają Cię wydatki serwisowe.

Jeżeli ta vctra nie jest ulepiona tzn.cała pokryta szpachlą na grubo, nie jest zardzewiała i wszystko działa w miarę normalnie to bierz a nie zastanawiaj się że na handel.

Avensis odrzuca pomalowanymi oponami na czarno oraz barwnym opisem idealności o której sprzedający nie ma zielonego pojęcia bo niby skąd to ma wiedzieć.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

05 Cze 2020, 17:29

Poniekąd miałem to na myśli. Jedynie spotykałem się z opinią aby omijać handlarzy. Gdyby była bliżej to pewnie i tak bym pooglądał.

Z tym, że to jest właśnie rzut okiem kogoś kto ma jakieś pojęcie vs rzut okiem laika :D Stąd też mój temat na forum.
molszar7
Nowicjusz

05 Cze 2020, 18:39

Zasadniczo handlarz to taki sam człowiek jak kucharz czy inny piekarz - jak będzie piec beznadziejne bułki (ew nie do końca będzie wychodzić mu tuszowanie dodawania do ciasta E450 i innych), to po prostu wypadnie z rynku i nie będzie mieć z czego żyć. Tak teraz wygląda biznes samochodowy :ok:

Jeśli chodzi o LPG i Vectrę, to należy mieć świadomość, że 1.8 w polifcie nie ma hydrauliki zaworów. Do listy można dorzucić Volvo s60.
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

05 Cze 2020, 21:52

wow, mega propozycja z tym S60, fajny charakterny samochód, a w ogóle nie brałem go pod uwagę. Gdzieś mi się przewinęło S80, ale to już chyba zbyt "długie" + czytałem coś kiedyś o cylindrach w tym modelu / wyższym spalaniu.

Pytanie tylko czy S60 to jest ten budżet? I jaką jednostka będzie najbardziej oszczędna i dobra do gazu? i jak z kosztami utrzymania Volvo?
molszar7
Nowicjusz

05 Cze 2020, 22:35

W sumie to każdy silnik jest ok. Biorąc pod uwagę wiek auta to najbezpieczniejszą opcją jest wolnossące 2.4. Były w 2 wersjach, 140 i 170ps. Różnią się tylko programem i w sumie te dodatkowe 30ps jest dostępne wyłącznie powyżej 5000rpm więc w codziennym użytkowaniu żadna różnica. Jeśli trafiłbyś 2.0T to trzeba sprawdzać czy nie jest prowizorycznie przekładany z anglika
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

05 Cze 2020, 23:25

Przeglądałem sobie właśnie ogłoszenia z S60 z tym silnikiem, ale polift raczej nie do dostania w tych pieniądzach, a szkoda, bo samochód zacny. Zwłaszcza zadbane egzemplarze przykuwają oko.
molszar7
Nowicjusz

22 Cze 2020, 14:48

A taki Peugeot?

Z zewnątrz wygląda fajnie, ale po siedzeniach widać, że może być trochę bardziej wyeksploatowane.

Ostatnio patrzę głównie na Vectrę C GTS 1.8 140KM oraz właśnie Peugeota 407 2.0 140KM według Waszych zaleceń.
molszar7
Nowicjusz

22 Cze 2020, 15:56

Seat Leonik 1.6 z dupą jak duży balonik?
Marcel2727
Aktywny
Awatar użytkownika

Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Bartolekk ma wtyki u moderacji
Silnik: SzybszyOdTwojego
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2020

22 Cze 2020, 18:15

molszar7 napisał(a):Z zewnątrz wygląda fajnie, ale po siedzeniach widać, że może być trochę bardziej wyeksploatowane.
wystarczy, że auto było użytkowane na krótkich dystansach (częste wsiadanie - wysiadanie)
molszar7 napisał(a):Ostatnio patrzę głównie na Vectrę C GTS 1.8 140KM oraz właśnie Peugeota 407 2.0 140KM według Waszych zaleceń.
do LPG lepszy będzie Peugeot
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Rok produkcji: 2004

22 Cze 2020, 20:06

Na aukcji jest też filmik, gdzie gość używa miernika lakieru + lepiej widać środek. Na filmie nie wygląda to w sumie najgorzej w porównaniu do zdjęć + jest też jakaś dokumentacja pod koniec filmu.

Trochę tam km jednak mam i zastanawiam się czy jest sens pojechać.

@Marcel2727
Leon nie bardzo mi się widzi.
molszar7
Nowicjusz