Pierwsze auto

05 Lip 2010, 15:19

Witam mam 25 lat i zamierzam kupić sobie pierwsze auto(za chwile koniec zniżek na pkp itp). Jestem zupełnie zielony jeśli chodzi o samochody, więc przyda mi się każda porada. Poszukuje pewnie tak jak wszyscy w miarę taniego i oszczędnego samochodu, ale też takiego jakim można by było w miarę komfortowo jeździć. Samochód najlepiej sedan, żadne wielkie combi mi nie potrzebne. Jestem studentem, więc samochód będzie zarówno na długie i krótkie trasy, ale głównie nastawiam się na takie powyżej 100 km. Zastanawiam się nad gazem, szczególnie patrząc na ceny paliw . Choć może być też oszczędny diesel. Jeśli chodzi o gotówkę to wstępnie jestem wstanie wydać 10 tys., ale jak będzie okazja kupić za 5-8 tys. też chętnie zobaczę. Auto ma być bez zbędnych bajerów, jedyne co by mnie interesowało to klimatyzacja. Przeszukałem wiele pytań dotyczących samochodów do 10 tys. i jednak nikt nie dawał konkretnych argumentów dlaczego ten a nie inny? Tak samo sprawdzałem aledrogo, ale boję się tzw okazji i perełek. Jak napisałem wcześniej nie znam się, ale raczej fiaty odpadają tak samo alfa romeo. Chciałbym w miarę niezawodny samochód do którego nie będę musiał dużo dokładać w razie awarii. Mój brat ma audi 80 w gazie, ale nie jest zadowolony ze spalania, choć to autko bardzo mi się podoba(rdza go nie bierze). Też podoba mi się omega, ale chyba nie znajdę oszczędnego modelu. Stara vectra mojej dziewczyny pali 8-9 l lpg/100 km i właśnie szukam czegoś co pali w tym zakresie, może astra, choć z tego co czytałem wszyscy polecają lanosa?(choć to daewoo i bez klimy?) Nie jestem uparty jak ktoś ma naprawdę dobre argumenty to jestem wstanie kupić dowolny samochód w końcu mam tylko 10 tys, więc nie mogę za bardzo wybrzydzać.
haz
Nowicjusz

Miejscowość: Trójmiasto

05 Lip 2010, 15:35

[link do oferty na Allegro wygasł]
paju001
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Tarnów

05 Lip 2010, 17:55

Znajdziesz bez problemu Lanosa z klimą a co do Daewoo no to co że Daewoo??To nie samochód czy jak??Powiem tak jeśli bedziesz robił rocznie więcej niż 30tys.km to szukał bym diesla a jeśli mniej no to lpg.A jeśli chodzi o moje typy to tak:
diesel - rozglądał bym sie za czymś takim - [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
a jeśli chodzi o gaz - [link do oferty na Allegro wygasł]
no i z tych 10tys.zł zostawił bym jakieś 1500-2000zł na pakiet startowy,opłaty,rejestracje itd.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

05 Lip 2010, 22:55

Citroen Xsara. :)
dervu
Zaawansowany

Miejscowość: Lublin
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Peugeot 106 XSi 16v
Silnik: 1.6 16v TU5J4
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1992

05 Lip 2010, 23:48

Moja Cordoba paliła na 100km jakieś 8l LPG więc nie było źle. Był to silnik 1.6, 75km, symbol silnika to AEE (jeśli dobrze pamiętam), więc ogólnie samochód nie był zły. Niestety na zakrętach dość niestabilny a ja mam niestety ciężkie kopyto.
Bo czasami prawda to za mało, ludzie czasem zasługują na coś więcej. Na to, by ich wiara została wynagrodzona.
Los_Emilos
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 15 04 2009
Przebieg/rok: 5tys. km
Auto: Volvo V40
Silnik: 2.0 16V 140KM
Typ: Kombi
Rok produkcji: 1998

06 Lip 2010, 07:38

Los_Emilos napisał(a):Niestety na zakrętach dość niestabilny a ja mam niestety ciężkie kopyto.

Kup sobie obnizony a bądz pewny ze nie będziesz miał z tym problemu....
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Rok produkcji: 2014
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Niebezpieczne wakacje dla dzieci na drogach
    Co trzynasta śmierć dziecka w Unii Europejskiej to skutek wypadku drogowego. W Polsce najwięcej wypadków z udziałem dzieci ma miejsce w miesiącach letnich. Najczęściej winni są dorośli. W ciągu ostatnich dziesięciu ...