REKLAMA
Witam!
Na wstepie witam wszystkich jako, ze to moj pierwszy post - zgodnie z regulaminem forum przejrzalem inne podobne tematy ale auta nad ktorymi sie zastanawiam sa z roznych kategorii a i mam nieco inne priorytety wiec zdecydowalem sie zalozyc oddzielny temat.
Przede wszystkim zdalem prawo jazdy rok temu, od tego czasu nie jezdzilem, teraz planuje wziac kilka godzin zeby sobie przypomniec co i jak a potem zakupic swoj pierwszy samochod.
Moj budzet to max ok 15 tys zlotych aczkolwiek im taniej tym lepiej - z drugiej strony chce jezdzic komfortowo i nie miec problemow z samochodem.
Moje priorytety to zdecydowanie bezawaryjnosc, niskie spalanie i ogolna jakosc.
Jesli jednak roznica nie bedzie wielka to zalezy mi na aucie ktore sie latwiej prowadzi (jako, ze to pierwszy samochod) - jest komfortowe i nadaje sie w sredniej dlugosci trase - oprocz jazdy po miescie wlasnie glownie auto sluzyc bedzie do weekendowych wypadow czy okazyjnie wyjazdu na wczasy. Wiec wygoda i ekonomia - absolutnie nie zalezy mi na "sportowej jezdzie" czy szybkosci.
Zastanawialem sie nad kilkoma modelami i przedstawie teraz moj problem:
Najpierw standardowo spodobala mi sie Honda Civic 6. Bezawaryjna, niskie spalanie i dobry silnk - szczegolnie 1,5 Vtec. Tyle, ze jezdzilem jako pasazer wersja 3-drzwiowa hatchback i nie podoba mi sie jej niskie zawieszenie i to, ze czuc kazda dziure w drodze.
Wersja Liftback ma ponoc bardziej komfortowe zawieszenie - blizsze temu czego szukam ale z kolei jest ponoc robiona w anglii i jest ciut mniej niezawodna. Do tego starzejacy sie wyglad. Mimo wszystko ciagle biore ta Honde pod uwage jesli nie znajde nic lepszego.
Pozniej trafila sie Toyota Corolla E12 - Jest drozsza od Hondy ale w wersji hatchback w zasiegu mojego budzetu. Modele te sa nowsze bo z rocznika 2001-2002 i ponoc rowniez niezawodne i stosunkowo tanie w eksploatacji ale za tyle pieniedzy mozna miec pewnie juz cos ladniejszego i wygodniejszego.
Nastepnie spodobalo mi sie Audi A3 oraz A4 ale ponoc nie sa tak bezawaryjne - szczegolnie na Polskich drogach pojawiaja sie podobno kosztowne problemy z zawieszeniem. No i spalanie wypada znacznie gorzej.
O ile nie jestem przekonany do Opli polecano mi rowniez Astre 2. Cena niby ok, spalanie tez ale wyglada co najwyzej srednio - szczegolnie wnetrze. Nie wiem tez jak wypada w bezposrednim porownaniu z Civiciem 6 bo opinie sa podzielone miedzy zwolennikow "Japonczykow" a "Niemcow".
Teraz moze troche zaszaleje z autem z innej klasy - mialem okazje jechac jako pasazer BMW E46. Zdecydowanie najbardziej podoba mi sie wizualnie i jesli chodzi o komfort jazdy.
Przejrzalem allegro i wyglada na to, ze wersje z najmniejszymi silnikami z najstarszych rocznikow mieszcza sie cenowo w zasiegu mojego budzetu. Czytalem jednak, ze nekaja je rowniez rozne problemy z zawieszeniem jak i elektronika. Do tego te stereotypy o BMW i fakt, ze ponoc czesto sa one kradzione a do tego to duzo ciezsze auto i moze trudniej sie prowadzic.
Czy jest sens brac to auto pod uwage? W teorii wersja 316 nie spala tak duzo a do spokojnej jazdy chyba nie powinno byc z nim tak zle?
Dodam, ze czesto polecane Golfy oraz Francuskie czy Wloskie auta niezbyt mi sie podobaja.
Prosze o pomoc w moim problemie.
Do tego mam 3 pytania:
Ktory z nich najbardziej spelnialby moje wymagania?
Ktory wypada najlepiej jesli chodzi o stosunek ceny eksploatacji i jakosci do wygody?
Moze jeszcze jakis inny model nadawalby sie lepiej? Przetrzasnalem niby cale moto allegro ale moze cos pominalem.
Pozdrawiam serdecznie,
Szymon