Pierwsze auto do ok 15tys

05 Lip 2010, 18:39

Witam!
Na wstepie witam wszystkich jako, ze to moj pierwszy post - zgodnie z regulaminem forum przejrzalem inne podobne tematy ale auta nad ktorymi sie zastanawiam sa z roznych kategorii a i mam nieco inne priorytety wiec zdecydowalem sie zalozyc oddzielny temat.
Przede wszystkim zdalem prawo jazdy rok temu, od tego czasu nie jezdzilem, teraz planuje wziac kilka godzin zeby sobie przypomniec co i jak a potem zakupic swoj pierwszy samochod.

Moj budzet to max ok 15 tys zlotych aczkolwiek im taniej tym lepiej - z drugiej strony chce jezdzic komfortowo i nie miec problemow z samochodem.

Moje priorytety to zdecydowanie bezawaryjnosc, niskie spalanie i ogolna jakosc.
Jesli jednak roznica nie bedzie wielka to zalezy mi na aucie ktore sie latwiej prowadzi (jako, ze to pierwszy samochod) - jest komfortowe i nadaje sie w sredniej dlugosci trase - oprocz jazdy po miescie wlasnie glownie auto sluzyc bedzie do weekendowych wypadow czy okazyjnie wyjazdu na wczasy. Wiec wygoda i ekonomia - absolutnie nie zalezy mi na "sportowej jezdzie" czy szybkosci.

Zastanawialem sie nad kilkoma modelami i przedstawie teraz moj problem:
Najpierw standardowo spodobala mi sie Honda Civic 6. Bezawaryjna, niskie spalanie i dobry silnk - szczegolnie 1,5 Vtec. Tyle, ze jezdzilem jako pasazer wersja 3-drzwiowa hatchback i nie podoba mi sie jej niskie zawieszenie i to, ze czuc kazda dziure w drodze.
Wersja Liftback ma ponoc bardziej komfortowe zawieszenie - blizsze temu czego szukam ale z kolei jest ponoc robiona w anglii i jest ciut mniej niezawodna. Do tego starzejacy sie wyglad. Mimo wszystko ciagle biore ta Honde pod uwage jesli nie znajde nic lepszego.

Pozniej trafila sie Toyota Corolla E12 - Jest drozsza od Hondy ale w wersji hatchback w zasiegu mojego budzetu. Modele te sa nowsze bo z rocznika 2001-2002 i ponoc rowniez niezawodne i stosunkowo tanie w eksploatacji ale za tyle pieniedzy mozna miec pewnie juz cos ladniejszego i wygodniejszego.

Nastepnie spodobalo mi sie Audi A3 oraz A4 ale ponoc nie sa tak bezawaryjne - szczegolnie na Polskich drogach pojawiaja sie podobno kosztowne problemy z zawieszeniem. No i spalanie wypada znacznie gorzej.

O ile nie jestem przekonany do Opli polecano mi rowniez Astre 2. Cena niby ok, spalanie tez ale wyglada co najwyzej srednio - szczegolnie wnetrze. Nie wiem tez jak wypada w bezposrednim porownaniu z Civiciem 6 bo opinie sa podzielone miedzy zwolennikow "Japonczykow" a "Niemcow".

Teraz moze troche zaszaleje z autem z innej klasy - mialem okazje jechac jako pasazer BMW E46. Zdecydowanie najbardziej podoba mi sie wizualnie i jesli chodzi o komfort jazdy.
Przejrzalem allegro i wyglada na to, ze wersje z najmniejszymi silnikami z najstarszych rocznikow mieszcza sie cenowo w zasiegu mojego budzetu. Czytalem jednak, ze nekaja je rowniez rozne problemy z zawieszeniem jak i elektronika. Do tego te stereotypy o BMW i fakt, ze ponoc czesto sa one kradzione a do tego to duzo ciezsze auto i moze trudniej sie prowadzic.
Czy jest sens brac to auto pod uwage? W teorii wersja 316 nie spala tak duzo a do spokojnej jazdy chyba nie powinno byc z nim tak zle?

Dodam, ze czesto polecane Golfy oraz Francuskie czy Wloskie auta niezbyt mi sie podobaja.

Prosze o pomoc w moim problemie.
Do tego mam 3 pytania:
Ktory z nich najbardziej spelnialby moje wymagania?
Ktory wypada najlepiej jesli chodzi o stosunek ceny eksploatacji i jakosci do wygody?
Moze jeszcze jakis inny model nadawalby sie lepiej? Przetrzasnalem niby cale moto allegro ale moze cos pominalem.

Pozdrawiam serdecznie,
Szymon
szymon247

05 Lip 2010, 21:23

z tego co podałeś, to najrozsądniej wypada corolka. w tej cenie możesz ustrzelić też fajną mazde 323, przykładowo:
[link do oferty na Allegro wygasł]
w zależności od preferencji paliwowych - to tylko przykłady, ale w 15k spokojnie znajdziesz zadbany egz.

co do e46 - fajne auto, ale za 15k to dostaniesz najprawdopodobniej strupa, do którego trzeba będzie dokładać.

a może jakąś szwedkę? Volvo s40 lub saab 9-3/9-5 to interesujące auta.
hesus
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Silesia
Auto: Is200

05 Lip 2010, 21:32

E12 za 15 tyś zł to nic rozsądnego nie będzie. E46 to wogóle zapomnij w tej kwocie. Asterka już by się jakaś ładna znalazła :)
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013

05 Lip 2010, 21:51

Dzieki za odpowiedzi. Kurcze szkoda, bo bardzo ladnie to E46 sie prezentuje a fakt, ze dosc sporo pojawilo sie ich na Allegro w cenie ponizej 15 tys tym bardziej powoduje ze mi zal. Z drugiej strony przeczytalem troche opinii i wyglada na to, ze faktycznie dosc mocno sie sypia, szczegolnie zawieszenie na Polskich drogach.

Jesli chodzi o Astre 2 to z tego co widze wypada bardzo podobnie do Civica aczkolwiek wg opinii uzytkownikow na autocentrum.pl duzo gorzej jesli chodzi o jakosc. Jesli nie ma za nia jakichs istotnych argumentow to chyba wolalbym "Japonczyka" - szczegolnie mocnym argumentem jest 1.5 Vtec :mrgreen:

z tego co podałeś, to najrozsądniej wypada corolka. w tej cenie możesz ustrzelić też fajną mazde 323, przykładowo:
w zależności od preferencji paliwowych - to tylko przykłady, ale w 15k spokojnie znajdziesz zadbany egz.

co do e46 - fajne auto, ale za 15k to dostaniesz najprawdopodobniej strupa, do którego trzeba będzie dokładać.

a może jakąś szwedkę? Volvo s40 lub saab 9-3/9-5 to interesujące auta.

Mazda jakos niezbyt mi sie podoba. Volvo i Saab z tego co widze pala sporo wiecej niz Toyoty i Hondy.
A czemu Twoim zdaniem Corolla lepsza od Hondy? Tzn tez bardziej mi sie podoba bo jest nowsza ale rowniez najstarsze modele oscyluja wlasnie w gornej granicy kwoty, jaka jestem w stanie wydac tak jak w przypadku BWM - czy nie bedzie problemu wsrod tych Toyotek wyrwac w 100% sprawnego egzamplarza?
No i jesli o nie chodzi to w gre wchodzi w zasadzie tylko 3-drzwiowy hatchback bo ceny sedanow nawet z 2001 roku wynosza ok 17tys a starsze serie z tego co widze wypadaja duzo slabiej.
Wsrod Hond z rocznikow 99-00 nawet w cenie do 12tys mozna przebierac bo wiekszosc wlasnie w takiej kwocie sie zamyka. Podobnie z Astrami.

Pozdrawiam,
Szymon
szymon247

05 Lip 2010, 22:07

szymon247 napisał(a):Mazda jakos niezbyt mi sie podoba. Volvo i Saab z tego co widze pala sporo wiecej niz Toyoty i Hondy.
od czego jest gaz? :) a 150KM w takim 9-3 to jest naprawde świetna zabawa :twisted:

A czemu Twoim zdaniem Corolla lepsza od Hondy? Tzn tez bardziej mi sie podoba bo jest nowsza ale rowniez najstarsze modele oscyluja wlasnie w gornej granicy kwoty, jaka jestem w stanie wydac tak jak w przypadku BWM - czy nie bedzie problemu wsrod tych Toyotek wyrwac w 100% sprawnego egzamplarza?

ogólnie myślałem o E11, E12 jak pisał kolega wyżej również może być ciężko dostać zadbaną sztukę. a czemu corolla? bo o ile civic jest fajnym autkiem do zabawy, ze świetnym silnikiem, to nie potrafilbym go używać na codzień - niski, sztywny, czuć każdą dziure. corolla jest bardziej hmmm... stonowana? :) a pisałeś że szukasz auta komfortowego.

kolejna propozycja - może Focus?
hesus
Początkujący
Awatar użytkownika

05 Lip 2010, 22:32

Jakos nie mam przekonania do gazu :)

A jesli chodzi o Civica to wlasnie dlatego zastanawialem sie nad 5-drzwiowym Liftbackiem który ma wyższe zawieszenie - nieco gorszej jakosci niz Japonskie warianty ale wciaz z tego co czytam duzo powyzej przecietnej.

Lipa, ze nie znam sie tak na samochodach i w zasadzie czesc zarowno tych Toyotek jak i BMW nawet w tej cenie wyglada jak dla mnie zupelnie w porzadku wiec boje sie, ze kupie jakis chłam.
szymon247

05 Lip 2010, 22:39

A ja bym ci polecił Fiata Stilo 1.9 JTD. Całkiem przyjemnie się tym jeździ. Dobry, oszczędny i do tego dynamiczny silnik.
Zamiast Stilo ciekawą propozycją jest również Alfa Romeo 147, ale tutaj tak jak w Audi A4 koszty naprawy zawieszenie będą troszkę większe niż w Stilo, bo reszta taka sama.

[ Dodano: Pon Lip 05, 2010 22:41 ]
Stilo oczywiście 3 drzwiowe ;)
lukaszsz86
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: R-sko

05 Lip 2010, 22:47

szymon247 napisał(a):Jakos nie mam przekonania do gazu :)

też tak miałem, jak lata temu ojciec pierwsze auto gazował. i o ile pierwsze gen może były kiepskawe, tak dobrze założona sekwencja mnie całkiem przekonała, brak odczuwalnych różnic, poza tymi przy dystrybutorze :) a gdy płaci się już samemu, to nie ma co z paliwa robić filozofii :P

Lipa, ze nie znam sie tak na samochodach i w zasadzie czesc zarowno tych Toyotek jak i BMW nawet w tej cenie wyglada jak dla mnie zupelnie w porzadku wiec boje sie, ze kupie jakis chłam.

generalnie przy oględzinach pewne rzeczy nawet laik wyłapie:
-szyby z różnych roczników (nie świadczą o tym że auto miało dzwona, ale warto się zainteresować dlaczego były wymieniane),
-nierówne szpary między elementami
-wizualnie inne odcienie koloru na elementach
-różniące się lampy - czasem po stłuczce wymienia się tylko jedną, są "czystsze" od starych.
-wyślizgana kierownica i pedały przy przebiegu 150k :)
-wytarta tapicerka
-stuki w zawieszeniu podczas jazdy - nie ufaj tym, co na dziendobry chcą Ci pokazać jak głośno gra stereo :)
-nie wierz w "ten typ tak ma"

no i zawsze warto wziąć jakiegoś znajomego, we dwóch łatwiej. a gdy się już zdecydujesz, to obowiązkowo przed zakupem na serwis, niech sprawdzą wszystko. 200-300zł nie twoje, ale przynajmniej nic nie powinno niemiło zaskoczyć.
hesus
Początkujący
Awatar użytkownika

05 Lip 2010, 23:46

lukaszsz86 napisał(a):A ja bym ci polecił Fiata Stilo 1.9 JTD. Całkiem przyjemnie się tym jeździ. Dobry, oszczędny i do tego dynamiczny silnik.
Zamiast Stilo ciekawą propozycją jest również Alfa Romeo 147, ale tutaj tak jak w Audi A4 koszty naprawy zawieszenie będą troszkę większe niż w Stilo, bo reszta taka sama.

[ Dodano: Pon Lip 05, 2010 22:41 ]
Stilo oczywiście 3 drzwiowe ;)

Dzieki serdeczne za zaproponowanie tego Stilo. W zyciu bym nie przeglądał sam z siebie zadnego Fiata a ten model zdaje sie spelniac wszystkie moje oczekiwania chociaz to bardziej z rozsadku niz jakiegos sentymentu do marki. Aczkolwiek ten panoramiczny dach w tej cenie i wnetrze sprawiajace wrazenie bardzo wygodnego bardzo mi się podobają.
Po szybkim przejrzeniu ten silnik okazuje sie genialny ale jak z awaryjnoscia? W koncu nie mam jakiegos duzego zaufania do Fiatow. I czy sa jeszcze jakies inne niedrogie samochody z tym lub podobnie ciekawym silnikiem oprocz niego i owej Alfy?
147 jest z jakiegos powodu duzo drozsza.

Balem sie kupowac Diesla ale przy tak młodym samochodzie nie powinno byc chyba zle, szczegolnie ze domyslam sie, ze czesci do tego Fiata powinny byc tanie.

generalnie przy oględzinach pewne rzeczy nawet laik wyłapie:
-szyby z różnych roczników (nie świadczą o tym że auto miało dzwona, ale warto się zainteresować dlaczego były wymieniane),
-nierówne szpary między elementami
-wizualnie inne odcienie koloru na elementach
-różniące się lampy - czasem po stłuczce wymienia się tylko jedną, są "czystsze" od starych.
-wyślizgana kierownica i pedały przy przebiegu 150k
-wytarta tapicerka
-stuki w zawieszeniu podczas jazdy - nie ufaj tym, co na dziendobry chcą Ci pokazać jak głośno gra stereo
-nie wierz w "ten typ tak ma"

no i zawsze warto wziąć jakiegoś znajomego, we dwóch łatwiej. a gdy się już zdecydujesz, to obowiązkowo przed zakupem na serwis, niech sprawdzą wszystko. 200-300zł nie twoje, ale przynajmniej nic nie powinno niemiło zaskoczyć.

Dzięki za rady, tak właśnie zrobię :) Tylko będę musiał poszukać jakiegoś rzetelnego serwisu.
szymon247

05 Lip 2010, 23:55

szymon247 napisał(a):Po szybkim przejrzeniu ten silnik okazuje sie genialny ale jak z awaryjnoscia? W koncu nie mam jakiegos duzego zaufania do Fiatow. I czy sa jeszcze jakies inne niedrogie samochody z tym lub podobnie ciekawym silnikiem oprocz niego i owej Alfy?
147 jest z jakiegos powodu duzo drozsza.

akurat JTD to jeden z ciekawszych silników diesla, czołówka :) w moim odczuciu wciąga nosem TDI od vw :) a sam nie jezdze takim, tylko dlatego ze ciezko bylo mi znalezc zadbany egzemplarz w 156. w obecnie niedrogich innych autach raczej go nie uswiadczysz (ogolnie grupa fiata - takze AR, Lancia i fiat), z czasem pojawił się również w autach GM, czyli Ople, Saaby itd, ale to narazie poza zasięgiem

alfa jest droższa bo to prawie premium :)

weź jeszcze pod uwagę jakie przebiegi roczne będziesz robić - diesel jest fajny, ale powyżej 20-30kkm rocznie. ponizej jednak taniej wychodzi benzyna, gdy uwzględnisz naprawy.
hesus
Początkujący
Awatar użytkownika

06 Lip 2010, 08:41

hesus do jakiej kwoty szukałeś 156? Bo właśnie też mam zamiar w niedługim czasie rozejrzeć się za 156 1.9 JTD i tak się zastanawiam czy do 18 tys da radę znaleźć zadbaną od 2002 r (po liftingu wnętrza)
lukaszsz86
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: R-sko

06 Lip 2010, 08:52

za 18k bys pewnie znalazł, z tym ze niebezpiecznie tak kupować auto, bez 2-3k rezerwy na pierwsze wydatki. ja miałem 25tyś, z tym że szukałem wersji 16v lub 2.4. - 115km w tym aucie to troche mało jak na moje odczucia :) a potem przejechałem się 156 V6 i ogólnie się zakochałem :) a taką dostać zadbaną to już wogóle magia... dlatego marzenia o alfie trzeba będzie w innym czasie realizować.
hesus
Początkujący
Awatar użytkownika