Pierwsze auto

28 Lis 2010, 01:34

Witam!

Jestem 17latkiem powoli przymierzającym się do zakupu samochodu w dzień osiemnastych urodzin. Jednak, jak to zwykle bywa, eskaluje się konflikt pokoleń - mam trochę inną wizję dobrego auta w granicach do 5 000 (ale maksymalnie, zejście z tej kwoty byłoby naprawdę przydatne). Moje pomysły to: Mercedes w123 2.0D, Polonez Caro w gazie, Fiat Uno 1.1/1.4, Seat Ibiza (pierwsza od VW, nie mam pojęcia jaki silnik.) Ojciec sugeruje m.in. Lanosa. Co sądzicie nt. wymienionych, jakie macie propozycje auta w tych ramach cenowych? Wymagania to względna łatwość/taniość napraw, i tania eksploatacja (niestety, to nie Stany)
Swiechu
Nowicjusz

Miejscowość: Sosnowiec

28 Lis 2010, 07:19

No a gdzie prawko??Co do Lanosa to jeśli masz jakieś pytania to wal :wink:
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

28 Lis 2010, 10:59

Jesli po miescie to np. Seicento.
kowalsky
Początkujący

Prawo jazdy: 01 01 2008
Auto: Opel Vectra
Silnik: 1.8
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1998

28 Lis 2010, 11:43

Wróć jak będziesz miał prawko w kieszeni.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

28 Lis 2010, 18:02

Ja bym Ci proponował obejrzeć kilka seatów. Można lanosa dostać za 5k?
M PoweR... BMW!!!
M5
Początkujący

Miejscowość: Police

28 Lis 2010, 19:33

Pierwsze to prawko zrób, a co do aut do tata ma lepszy pomysł niż ty, same złomy wybrałeś i auta które więcej będą się psuć, jeszcze z aut podobnych do lanosa do accent, ale ja bym raczej pomyślał nad Swiftem, Sunny, Civic, 323.
slawer
Początkujący

Miejscowość: Ruda Śląska
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kierowco! Odłóż smartfon podczas jazdy
    Badania pokazują, że wykonywanie połączeń przez kierowcę trzymającego telefon/smartfon w dłoni podczas jazdy dwukrotnie zwiększa ryzyko wypadku. Z kolei czytanie i wysyłanie wiadomości zwiększa to ryzyko aż 6-krotnie(1). ...

28 Lis 2010, 20:05

Twój ojciec ma racje, albo lanos. Ale polecam też seicento 0.9 na początek. Tanie w utrzymaniu i do 5tys. zł powinieneś kupić zadbane. Sam je miałem na pierwsze autko dlatego polecam.
Robus
Początkujący
Awatar użytkownika

Przebieg/rok: 8tys. km
Auto: Matiz
Silnik: 0.8i
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1998

28 Lis 2010, 20:24

Spokojnie kupi Lanosa za 5koła a co do Seicenta to lepiej 1.1,spalanie praktycznie to samo a osiągi lepsze.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012