Pierwsze auto

13 Mar 2013, 10:48

Chce kupic pierwsze auto a dawno nie interesowalem sie tematem. Tanie, ale nie az tak by trzeba bylo ciagle do niego dokladac (chodzi mi o ciagle naprawy, wymiany, przeglady - chce tego uniknac). W miare tanie w uzytkowaniu, ale z dobrym przyspieszeniem (glownie jazda po miescie, nie raz w korkach a czasem w Warszawie :/). Z tego autko-na-pb-lpg-czy-na-on-vt11873.htm widze, ze raczej by mi pasowal diesel. Nie musi być duży, ale warto by przy moim wzroście (195cm) nogi mi się mieściły. Wazny tez jest dla mnie komfort jazdy - dobra klimatyzacja i w niektorych autach doswiadczam choroby lokomocyjnej - nie wiem od czego to zalezy. Chciałbym tez, zeby t oauto starczylo mi na lata.

To co kupic i na jaki wydatek sie przygotowywac?
franek
Nowicjusz

Auto: Nie mam

13 Mar 2013, 13:08

Wszystko dobrze tylko ile masz kasy na auto?
TFSI
Stały forumowicz

Auto: Alfa Romeo 156
Silnik: 1.9JTD 115km
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

13 Mar 2013, 15:24

ok 30 000 zł jestem w stanie maks na auto wyciągnąć jak będę miał naprawdę przekonanie, że warto i że będzie to auto na wiele lat. Ale nie muszę sięgać do górnej granicy. Może wystarczy auto za 10 000 zł?
franek
Nowicjusz

13 Mar 2013, 16:06

Diesel do jazdy po mieście i w korkach? Kiepski pomysł.
Ale za to mądre podejście, mało kto mając 30 tys. zł chciałby kupić auto i za 10 tys. zł, Polska mentalność to "mam 10 tys. zł, wezmę kredyt na dodatkowe 5 tys zł a sąsiadowi powiem, że kupiłem za 20 tys. zł".

Linki podglądowe:

[link do oferty na Allegro wygasł]
[link do oferty na Allegro wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Killaz
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 5
Prawo jazdy: 09 06 2013
Auto: VW Golf
Silnik: 1.6 MPI
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2009

13 Mar 2013, 16:23

Wielkie dzięki. Zastanawiam się tylko jak z przyspieszeniem takiego auta i czy da się jakoś poznać po parametrach auta jakie będzie przyspieszenie. W Warszawie ciężko się jeździ jak auto jest mało dynamiczne :/ (czytaj wszyscy się wpychają i jak nie zdążysz to nigdzie nie zajedziesz ;-) ). Dla niektórych pewnie przesadzam, ale ja naprawdę źle wspominam jazdę po stolicy ;-)
franek
Nowicjusz

14 Mar 2013, 08:55

Pamiętaj, że to stosunkowo niewielkie auta, co za tym idzie - lekkie, a im lżejszy pojazd tym żwawszy, mimo małego litrażu silnika. Dodatkowo, często takie auta mają krótsze przełożenia skrzyni biegów.

W każdym razie, często zdarza mi się jeździć po Warszawce Seatem Ibizą II (1.4, 60 KM) i nie ma problemu, poza tym jestem pewien, że jest bardziej dynamiczna niż mój Opel Vectra 2.0 DTI 101 KM.
Killaz
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 5
Prawo jazdy: 09 06 2013
Auto: VW Golf
Silnik: 1.6 MPI
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2009
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpiękniejsze samochodowe trasy Europy
    Nie trzeba być fanem przygód agenta 007, by pamiętać, jak w jednym z filmów brawurowo pędził on na trasie nicejskiej swoim samochodem. James Bond wsławił się wieloma rzeczami – począwszy od niewątpliwego ...
    Jak uczyć dzieci bezpieczeństwa na drogach?
    Aby skutecznie uczyć dzieci w wieku od 4 do 12 lat odpowiedniego zachowania w zakresie bezpieczeństwa ruchu, trzeba wiedzieć o ograniczeniach związanych z wiekiem oraz o tym, że nikt nie zrobi tego tak skutecznie jak rodzice ...