Pierwsze auto do 9 tyś.

09 Mar 2013, 13:04

Witam, mam na imię Sebastian, nie znam się dobrze na samochodach bo dopiero rozpoczynam swoją przygodę z motoryzacją (nie dawno uzyskałem prawo jazdy kat. B) dlatego proszę o pomoc na forum. Jaki samochód polecilibyście do 9 tyś? Chciałbym aby auto było reprezentacyjne "limuzyna", nie zależy mi na aucie sportowym.

Myślałem o BMW lub Mercedes'ie (jeżeli mogę w tym przedziale cenowym myśleć o tych markach), tylko nie mam dużej wiedzy na temat tych aut (tyle co poczytałem w internecie) o BMW dowiedziałem się że "Będziesz Miał Wydatki" , a o Mercedes'ie to ,że jest niezawodnym autem tyle ,że jeżeli coś się w nim zepsuję to części są bardzo drogie.

Czekam na wasze odpowiedzi z niecierpliwością.
joystick
Nowicjusz

Auto: Nie mam

09 Mar 2013, 20:20

Za te pieniądze kupisz zadbane BMW E36.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

10 Mar 2013, 00:50

Jeżeli interesują Cie typowo te 2 marki to E36, E39 lub mietek c202.

Mietka miałem, solidne auto, wedlug mnie za miekkie zawieszenie i szczerze spodziewałem się trochę lepszego wykończenia po Mercedesie.

nie napisałeś jaki silnik Cię interesuje. Koszty utrzymania na pewno trochę wyższe niż przy "normalnych" autach, chyba, że bedziesz brał zamienniki (ale to wiążę sie z gorsza jakościa)
Wacek_13
Początkujący

Miejscowość: Jaworzno

10 Mar 2013, 10:42

Myślę o silnikach diesla z racji na ich długą żywotność i ,że są "ekonomiczne"
joystick
Nowicjusz

10 Mar 2013, 19:15

Jeżeli to ma być typowe autko do przemieszczania się z punktu A do punktu B, bez szaleństw to Mercedes W202 z silnikiem 2.2D - trochę mułowaty ale niezawodny. Sam miałem takiego, obsługa silnika to tylko wymiana oleju i filtrów.
Wacek_13
Początkujący

10 Mar 2013, 23:45

Witaj, a ile kosztowało ciebie utrzymanie (na rok) tego mercedesa, nie chodzi mi o koszty ubezpieczenia czy paliwa. Tylko o koszty serwisu(co się zepsuło i ile kosztowało)?
joystick
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...

11 Mar 2013, 01:10

przez rok Ci nie powiem bo miałem go tylko 5 miesiecy. musiałem sprzedać bo pilnie potrzebowałem gotowki, gdyby nie to jezdzil bym nim pewnie do teraz. przez ten czas wymienilem tylko olej w silniku i dolałem plynu do spryskiwaczy :D z tego co pamietam najwazniejsze przy tych modelach to zwracac uwage na pompy paliwa (montowane byly boscha i lucasa, nie pamietam ktore byly lepsze) bo to jedna z czestszych awarii i drozszych. tak to musisz zorientowac sie sam po ile sa czesci i mniej wiecej porownac.
Wacek_13
Początkujący

11 Mar 2013, 11:03

2.2 D to najgorszy silnik montowany w W202 właśnie ze względu na wadliwe pompy, dlatego są tak tanie bo koszt regeneracji to ~3000 zł.
9 rok jeżdżę W202 więc pytaj śmiało jak czegoś nie wiesz, roczny przebieg ~30 000 km więc coś tam wiem na jego temat po takim czasie.
[link do AutoGaleria wygasł]
Na początek polecam przejrzeć moje kompendium, masz tam zawarte wszystkie istotne informacje.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2000

11 Mar 2013, 15:26

Jaki silnik posiadasz w swoim Mercedes'ie?
Ile wydajesz średnio na naprawy w swoim Mercedes'ie(rocznie)
Ps. Przeczytałem twój artykuł(kawał dobrej roboty).
joystick
Nowicjusz

11 Mar 2013, 18:19

chyba, że się kupi tak jak ja, z rachunkiem od poprzedniego właściciela za regeneracje pompy, to wtedy mozna lac, jezdzic i niczym sie nie przejmowac ;)
Wacek_13
Początkujący

13 Mar 2013, 22:36

1.8 PB + LPG.
Co do wydatków to zależy czy wypadnie na rok zwykły czy usuwania rdzy :mrgreen:
W normalnym 1000-1500 zł wystarcza by utrzymać go w sprawności, także myślę, że niedrogo tym bardziej, że samochód przystępnej dla mechaników budowy i nie trzeba nim jeździć do ASO bo nawet średnio rozgarnięty mechanik potrafi szybko go obsłużyć.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2000