Pierwsze auto

29 Kwi 2013, 20:43

wejdź sobie na autocentrum i sprawdź co ludzie piszą o nexii :)
Citron
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 14
Prawo jazdy: 02 03 2010
Auto: Lexus IS250 II
Silnik: 2.5 V6
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2006

29 Kwi 2013, 20:56

Nexia ma jeden wielki problem a zwie sie o rdza ;/
kirin88
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 10
Prawo jazdy: 0- 0-2006
Auto: BMW & ROVER
Silnik: V8 :D
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 1995

29 Kwi 2013, 21:53

Opinie jak to opinie, strasznie zróżnicowane, tu ze rzadko rdza, tu ze często, tu ze tanie naprawy, tu ze drogie :) chyba jednak nexia jest zbyt droga w utrzymaniu jak na studenta, sporo pali a znaleźć taka w dobrym stanie w gazie to już droga zabawa. Ta z ogłoszenia strasznie mnie jednak kusi i chyba warto ja obejrzeć. I jakby ktoś mógł poradzić o co pytać, przy rozmowie telefonicznej, bo przed przyjazdem na oglądanie chyba można jakieś ważne info. zaciągnąć też telefonicznie.
Migracja
Nowicjusz

Prawo jazdy: 08 01 2013
Auto: Ford Fiesta
Silnik: 1.3
Skrzynia biegów: Manualna

29 Kwi 2013, 23:10

Polonez jest mało dynamiczny, a wbrew pozorom sporo pali. Nexia jest ok.
Vermin
Stały forumowicz

Zdjęcia: 4
Prawo jazdy: 06 01 1992
Auto: Ściera
Silnik: 2.0 DOHC EFI
Rok produkcji: 1993

30 Kwi 2013, 09:47

Nexia jest ok ale rdza jest na porządku dziennym.
TFSI
Stały forumowicz

Auto: Alfa Romeo 156
Silnik: 1.9JTD 115km
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2003

30 Kwi 2013, 09:50

Wiadomo że rdza będzie, ale raczej w każdym autku za tą cenę będzie rdza, czy może są jakieś wyjątki ?

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Migracja
Nowicjusz

30 Kwi 2013, 10:04

Tym sie zainteresuj [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
TFSI
Stały forumowicz

30 Kwi 2013, 10:12

Ładny punciak, warto zadzwonić, myślę że w 4500 tys. bym się zamknął aby zarejestrować, dopłacić różnice OC i włożyć trochę jak to zawsze przy zakupie używanego na naprawy

A z waszych doświadczeń ile miesięcznie pochlania kasy samochodzik z 500 stówek starczy ?

Chciałbym jadąc zobaczyć punciaka mieć też z 2, 3 inne autka na oku aby nie jechać dla jednego warto obejrzeć te ?

[link do Tablica wygasł]

[link do Tablica wygasł]

[link do Tablica wygasł]
Migracja
Nowicjusz

01 Maj 2013, 01:08

Bmw e36 m40b16... Nie jedzie, a pali. Poleciłem Ci sierre. O niebo lepsza od e36 m40b16. Żwawsza i oszczędniejsza. Jeśli chodzi o m40 to tak:

1. Zapytaj kiedy był ostatnio wymieniany rozrząd bo lubą lecieć paski.
2. Czy przy rozrządzie było wymieniane koło pasowe wału korbowego bo bardzo lubi ciąć pasek, zaleca się wymieniać je co 2 wymiane rozrządu.
3. Jak głośno klekoczą szklanki w głowicy, bo zawsze klekoczą. Ale możesz na tym zbić z ceny że niby nie wiesz na ile to poważne i co to ale Ci się nie podoba.
4. Spod pokrywy puszki filtra oleju w 85% cieknie olej. Pociśnij na tym z ceny że niby coś z silnika cieknie.
5. Słuchaj czy nie słuchać szumu z tyłu, dyfry często padają.
6. Jak długo kręci rozrusznik i czy łapię za pierwszym razem, lubią kończyć się szczotki, często siada bendix, czasem pęka zębatka przy kole zamachowym i często jest potem spawana.
7. Rdzy szukaj głównie w podłodze bagażnika, na progach, pod dywanikiem pasażera (ewentualnie tylne błotniki od środka zwłaszcza) Progi łatwo sprawdzić +/- Jeżeli będziesz mógł to podnieś samochód na lewarku z obu stron i zobacz czy nic dziwnego się nie dzieje (aha no i wydech rdzewieje często).
8. Warto obejrzeć podłużnice i jaka jest historia wypadkowa samochodu, to dużo daje.
9. Zobacz czy nie ma żadnych mikro pęknięć na przedniej szybie, najczęściej na wysokości wycieraczek, a akurat tam jest ciężko zobaczyć.
10. Czasami w tych skrzyniach jest usterka - wypada pierwszy bieg.
11. Sprawdź czy sprzęgło się nie ślizga, silnik bez problemu wchodzi na obroty, ile jest oleju w silniku.
12. Sprawdź stan opon czy którejś nie zjada przez kiepską geometrię, możesz też spojrzeć na tylne czy nikt nie próbował palić laka na siłe, aczkolwiek w 1.6 wątpie.
13. Zobacz czy kąt obrotu kierownicy w lewo i prawo jest DOKŁADNIE TAKI SAM!!!
14. Sprawdź czy hamulec nie łapie od połowy wciśnięcia, niby to tylko zapowietrzenie ale Ty nie musisz tego wiedzieć. A często heble w nich są zapowietrzone, przewody z tyłu lubią przeciekać.
15. Zobacz czy głośniki grają przy otwartych drzwiach.
16. Przepływka jest często zabrudzona ale to żaden problem. Jak będzie coś nie tak z obrotami to sprawdź tylko czy nie dmucha z pod korka oleju/bagnetu. Jak nie dmucha to łatwa i darmowa sprawa + jeszcze masę przeczyścić i tyle.

Ogólnie warto. O Matizie i clio też mógłbym Ci sporo napisać. Moim zdaniem BMW najfajniejsze, a co najrozsądniejsze to nie wiem. Nie myśl że bmw takie awaryjne. Wręcz przeciwnie z tych trzech bym powiedział że najmniej. Po prostu info o bmw wymieniam w "nocy o północy", a nad tamtymi mi się zastanawiać nie chce. Peugeot ZE ZDJĘĆ wygląda na najsłabszy stan.

Mogę tak w nieskończoność. Zadzwoń do gościa i zapytaj o VIN. Sprawdzi się to autko. Z tego ca pamiętam (jakby mnie na forum nie było) to chyba na realoem.com można sprawdzić VIN. Zwróć uwagę czy silnik ładnie trzyma temperaturke :). Ogólnie wygląda ładnie ale mnie trochę szpary zastanawiają, odstępy między machą a błotnikiem. Nie widzę bo za daleko. Ale mogę się mylić. Poza tym coś dziwnie nisko siedzi z tyłu w porównaniu do przodu, chyba że akurat w bagażniku było coś ciężkiego. Co prawda z fotki tego na pewno nie sprawdzę, zwłaszcza z takiej to wydaje mi się że poduszki mcpherson'ów to chyba jeszcze fabryczne jeżdżą.
Vermin
Stały forumowicz

01 Maj 2013, 07:04

BMW i Matiza odpuść bo to nie wróży nic dobrego za te pieniądze. Clio można sie zainteresować.
Tutaj pare linków ode mnie
[link do oferty na Allegro wygasł]
TFSI
Stały forumowicz

01 Maj 2013, 11:21

W pierwszej kolejności idzie na sprawdzenie Clio. Mam już trochę info
Auto sprowadzone było w
2005 roku i od tej pory w jednych rękach.A teraz tak rozrząd
wymieniony półtora roku temu i zrobione jest 17 tyś,a olej i
płyny wymienione 05.03.2013 roku ,oraz wymienione łożyska w
kołach,amortyzatory,cały układ wydechowy,klocki hamulcowe i
nowy akumulator BOSCH.

Jedyne co mnie rozprasza to spalenie, bo w raportach na autocentrum nie zachęca ;)
Migracja
Nowicjusz

01 Maj 2013, 14:42

TFSI napisał(a):BMW i Matiza odpuść bo to nie wróży nic dobrego za te pieniądze. Clio można sie zainteresować.
Tutaj pare linków ode mnie

Nie zgodzę się, jak na e36 1.6 to 2500 złotych to bardzo wysoka cena. Uwierz mi. Trudno o droższe, chyba że już totalne naciąganie.

Migracja napisał(a):W pierwszej kolejności idzie na sprawdzenie Clio. Mam już trochę info
Auto sprowadzone było w
2005 roku i od tej pory w jednych rękach.A teraz tak rozrząd
wymieniony półtora roku temu i zrobione jest 17 tyś,a olej i
płyny wymienione 05.03.2013 roku ,oraz wymienione łożyska w
kołach,amortyzatory,cały układ wydechowy,klocki hamulcowe i
nowy akumulator BOSCH.

To fajnie że ktoś to wszystko wymienił 1,5 miesiąca przed sprzedażą... Musi to być albo bardzo miły typ który w samochód wart 2k pakuje 2,5 k przed sprzedażą żeby przyszły właściciel miał super, albo tak bardzo kocha to clio... Albo po prostu kłamie...
Ostatnio edytowany przez Vermin, 01 Maj 2013, 15:01, edytowano w sumie 1 raz
Vermin
Stały forumowicz

01 Maj 2013, 14:49

No niestety Nexia, Tico, Matiz, czy stary Opel do 3tyś nie możemy spodziewać się cudów na kiju i że nie będzie rdzewieć. Za tyle to dobrego roweru się nie kupi
mati113
Początkujący

Miejscowość: Bytom
Auto: Nissan Micra
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2001

01 Maj 2013, 14:58

Dobrego roweru dla niektórych nie kupimy za 10 tys. :D Mam znajomego dla którego dobry rower zaczyna się od 12 :D

Myślę że te wymienione części to raczej to co wymieniał odkąd auto jest w jego rękach
Migracja
Nowicjusz

01 Maj 2013, 15:18

BMW E36 za 2500zł jest drogie? :lol: za tyle nawet przyzwoitej E30 nie kupi a co dopiero E36..
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2012