Pierwsze auto

05 Sty 2014, 00:21

Witam.
Niedługo mam zamiar kupić swój pierwszy samochód. Wymagania mam chyba takie jak większość początkujących (i nie tylko) kierowców - auto ma się dobrze prowadzić, mało palić i być w miarę dynamiczne... Mój budżet to 8/9 tys.
Czy za tą cenę można kupić w dobrym stanie:
-Honda Accord VI;
-Honda Civic VI;
-Audi A3;
-Seat Ibiza II FL;
-Opel Vectra B;
-Opel Astra II;
Jeśli tak, to które z nich polecacie?
Ehh
Obserwowany

Auto: Nie mam

05 Sty 2014, 00:24

1. Przeczytaj poprzednie tematy
2. Kup auto w najlepszym stanie, nie patrząc przy tym na markę
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

05 Sty 2014, 00:43

Przeczytałem, jednak nie znalazłem satysfakcjonującej mnie odpowiedzi.
Marka jednak chyba ma znaczenie, choćby ze względu na wygląd (oczywiście bez przesady... żeby ktoś nie pomyślał że tylko na jego podstawie chcę wybierać auto:D).
Linków do konkretnych ofert wklejał nie będę, gdyż samochód planuję zakupićdopiero za jakieś 2,3 miesiące. Chcę się jedynie dowiedzieć, czy moje poszukiwania idą dobrym kierunku, tzn. czy nie celuję zbyt wysoko z takim budżetem :)
Ehh
Obserwowany

Auto: Nie mam

05 Sty 2014, 00:52

ok :) więc Civica i A3 odpuść bo nie są zbyt fajne i w tym budżecie ( myślę o A3 ) nic ciekwego nie znajdziesz. Acord fajne auto ale nie wiem ile masz prawko i to auto nie pali zbyt mało, vectra rdzewieje. Brałbym Seata, często możesz trafić na fajnie wyposażone auto ( często climatronic ) i nie zrujnuje Cie finansowo
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2004

05 Sty 2014, 02:46

Ja polecę właśnie civica (z wiadomych powodów). Za te 8 tysięcy kupisz niezły egzemplarz. W civicach trzeba patrzeć na stan blacharski, zwłaszcza na tylną część auta. Jakiego silnika nie weźmiesz (mowa o benzynie) to będzie dobry wybór, tam były o dziwo same udane jednostki. Najlepszy na 1wszy wóz byłby 1.5 vtec-e (taki niby vtec). Te 115KM całkiem sobie tam radzi a spala tyle co 90KM 1.4 (w trybie econo). Z silników bez vtec 1.4 , 1.6 montowany w coupe, którego po moim widzimisię zamieniłem na coś bardziej rasowego.

Reasumując, budżet już całkiem konkretny aby kupić w miarę zadbane i dobrze wyposażone używane autko a zwłaszcza 'podstawowego' cifa 6 generacji, którego ceny z roku na rok są coraz bardziej niskie (z racji wieku). Ah no i civic bardzo fajnie się prowadzi jak na przód napęd.
Citron
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 14
Prawo jazdy: 02 03 2010
Auto: Lexus IS250 II
Silnik: 2.5 V6
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2006

05 Sty 2014, 12:03

Na a3 za mały budżet. Ja również jestem za Civiciem :wink:
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Renault Maxity Euro V - mała ciężarówka
    Renault Maxity – mała ciężarówka (samochód dostawczy) zabudowana na bazie ramy z wagonową kabiną, wprowadzona na rynek w 2007 r., poddana została wielu modyfikacjom wraz z wejściem w życie nowych norm ...

05 Sty 2014, 12:18

Accord VI z tym budżetem to tak na styk,ja jestem za Seatem i Civiciem.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2012