Wybór autka...

02 Sty 2014, 13:06

Witam jako świeży,pytanie mam,posiadam "pełnoletnią"" Toyotę Corollę E-9 już 17 lat razem ,ciężko się rozstać...autko BEZAWARYJNE...! Pora jednak iść z duchem czasu ,więc, a ,że "kocham" japończyki /była honda,mitsubishi colt,nissan almera,toyota, to wpadła mi w oko w Danii /latem byłem na Bornholmie rowerowo/,Suzuki Liana z końca produkcji t.j. 2007r 1,6 benz. 107 KM, Nm 144 45tyś.km. ,w salonie tam kupiona w 2009r przez duńczyka.....Duńczyk dbał o nie, to widać było,tylko niewiele wiem o tym modelu,..!!? SX4 mi się nie podoba ..! Jeśli ktoś wie coś na temat, to proszę o info..Mówią o niej 'emerytowóz",może być,swoje lata mam...Pozdrawiam
Slaw
Nowicjusz

Prawo jazdy: 16 04 1973
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Suzuki Liana
Silnik: 1,6 107KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

04 Sty 2014, 12:12

Pozostań przy Toyocie lub Hondzie. Liana nie będzie tak dobra jak pozostałe. Skandaliczna jakość poprzedniego Baleno odcisnęła też piętno na Lianie.Moim zdaniem powinieneś szukać nowszej Corolli ale musisz mieć świadomość ,że to nie będzie już taka jakość jak modelu który obecnie użytkujesz. Dotyczy to praktycznie wszystkich marek zgodnie z zasadą,że im nowszy model tym ...mniej "długotrwały". :)
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG

04 Sty 2014, 12:58

Jeśli masz okazje kupić zadbaną liane to raczej nie będzie to zły wybór. Wójo ma taki samochód i dopóki nie wrzucił LPG jeździło świetnie, obecnie troche bierze olej, ale generalnie śmigał nim wiele razy trasy Polska - Grecja, woził nawet po 450-500kg w niej i auto cały czas śmiga niezawodnie.
Longhorn
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 518
Miejscowość: pdk
Auto: Toyota Corolla E12 FL
Silnik: 1.4 VVT-i 97KM
Rok produkcji: 2006

04 Sty 2014, 13:16

Jaki masz budżet? Bo dobrym rozwiązaniem będzie Honda Civic "ufo" z silnikiem 1.8
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

05 Sty 2014, 14:45

Dzięki za podpowiedź...Hmm....toyoty to nie dotyczy ale...."ze starym autem,jest jak z młodą żoną ,pełne ręce roboty" :yes: ....! U mnie zaczyna się mocno sypać blacharka/drzwi/ ,stąd pytanie i prośba o podpowiedź..Człowiek z wiekiem, też nabiera innych manier i potrzeby inne ma,nie chcę być 'ścigantem' a spokojnie dojechać z pkt.A do pkt.B..! Kusi mnie bardzo ta Suzuki Liana,to oryginalny ''japończyk''z podwójnie ocynk. blachą ,sąsiad ma Toyotę Auris/produkt z UK i "ruda" się za nią zabiera /2008r/..!Do autka się przywiązuję na długo.. Raz jeszcze dzięki za info...Pozdrawiam
Slaw
Nowicjusz

05 Sty 2014, 14:53

Witaj..! Też o niej słyszałem pochlebne opinie,a jeśli wujo śmiga z zadowoleniem to znaczy,że dobry to sprzęt..Poważnie myślę o zakupie Liany,jest wysoka,co ma znaczenie dla tych co po 50-tce,silnik spoko,aż za dobry na moje potrzeby 11,7km do 100-ki,trochę pali śr. wychodzi użytkownikom 7l/100km, gazu nie założę,mało jeżdżę teraz,na wyświetlaczu jest pokazany aktualny stan spalania ,to robi nogę lżejszą i ta podwójnie ocynk. blacha ważne,/zraziłem się do rdzy,ciężka z nią walka/..Dzięki za podpowiedź,temat do przemyśleń....
Slaw
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Wirtualny salon Audi w Warszawie
    Londyn, Paryż, Berlin, Pekin, Istambuł, Moskwa, a teraz Warszawa. Wczoraj, 8 października, przy stołecznym Placu Trzech Krzyży, ruszył pierwszy w naszym kraju ekskluzywny salon Audi City. Audi City wyznacza kierunek, jak ...

05 Sty 2014, 15:07

Witaj..! Prawda to co piszesz,zawsze gdzie staje na przegląd,czy pod światłami,kierowcy proszą bym corollę sprzedał,-"takich aut się już nie produkuje"-mówią..Tak,tak,zegar jednak stale tyka i czas swoje robi,trzeba w końcu coś postanowić.....A pro po,Hondy civic'i,też rdza żre,mam wielu znajomych,silniki są O'k ,ale blacharka....bywa różnie.....Dziś wiele tzw."japończyków" jest produk.w Europie i ich jakość odbiega od produkowanych w Japonii. Suzuki Liana ,to jednak oryginalny japoński wyrób,cenowo porównywalny, a nawet atrakcyjniejszy....Mazdy i Suzuki jeszcze w swoich rękach nie miałem..Temat dalej do przemyśleń..Dzięki za podpowiedź..
Slaw
Nowicjusz

05 Sty 2014, 18:39

Witaj..! Hmm,z tym UFO to jest tak,dobre dla młodych szybkich..! Ja już dość mandatów i punktów straciłem za prędkość .! Teraz stateczny człowiek jestem i w UFO,jakoś się nie widzę..Budżet....preferuje używane ,sprawdzone w ASO, 15-do 25 tyś.mogę wyłożyć...Wolę tańsze sprawdzone 5-max 7 lat..Hondę miałem,preferuję 'emerytowóz' ,wysoki i niezawodny,obowiązkowo 5 drzwi...dzięki za sugestie..Pozdrawiam
Slaw
Nowicjusz