Pierwsze auto.

28 Lip 2014, 18:36

Najpierw się zorientuję czy dam radę uzbierać tyle hajsu bo razem z ubezpieczeniem to wyjdzie 10k czyli prawie dwa razy tyle :/
bulipawel
Początkujący

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 15 07 2013
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Volvo 944
Silnik: 230FB, 131KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1996

28 Lip 2014, 18:49

Mój zastępca " w pracy" :) Ma w chacie 2 auto właśnie Mondeo MKII z gazem. Silnik 1,8 -115KM i ma sekwencję 4 letnią. Z gazem nie miał żadnych kłopotów. Pali 11l w cyklu mieszanym (kombiak),rocznik 99. Z tym,że robił już blachę,bo rdza wylazła na progach i tylnych nadkolach...
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback

28 Lip 2014, 19:34

Powiem szczerze że czarno widzę Cougara. Wziąłbym go chętnie ale to musiałbym poczekać do grudnia albo nawet do początku roku a nie sądzę aby właściciel chciał to auto tak długo trzymać. Chyba jednak obiorę swoje obserwacje na Laguny i MK2 bo są po prostu tańsze.
bulipawel
Początkujący

28 Lip 2014, 19:48

Co do tego Mondeo, którym mówiłeś żeby sie zainteresować Koniu:
[link do oferty na Olx wygasł]
Dostałem odpowiedź:
"gaz ma 5 lat i oczywiście zalożona sekwencja za 2400 zl.rdzy nie ma ewentualne jakieś obicia lakieru.Auto sprowadzone ze szwajcarji jestem 2 wlascicielem tego forda mam książke serwisową.co do 4 pytania to nigdy ich nie bylo.zapraszam do oglondania pozdrawiam"

4 pytanie było o emblematy na tylnej klapie. Czyli albo ktoś je zawinął, albo Pani (wnioskuję po nicku) kupiła auto po wymianie tylnej klapy.

Do tego doszła nawet fajna Renówka, ale coś mi w tej tylnej klapie nie pasi i maska jakoś odstaje mocno (może po prostu nie domknięta?).

Edit.
a możecie powiedzieć mi coś o tym:
?
bulipawel
Początkujący

28 Lip 2014, 20:00

Oglądaj to Mondeo. Jeśli ze Szwajcarii to warto bo tam dbają o auta, do tego tylko dokupić fajne alufelgi i będzie bardzo dobry samochód. Mi też oderwali emblemat na tylnej klapie :x
Nowy kosztuje 20zł więc śmieszny hajs
Laguna ma krzywą tylną klape
Xedos mi się nie widzi po tych zdjęciach choć auto samo w sobie jest dobre.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

28 Lip 2014, 21:07

Warto by to mondeo przejechać miernikiem ,bo coś z tym tyłem mogło być. Laguna z przodu z maska nie ma problemu ale za to z tyłu jak najbardziej odstaje. Poza tym 170 tys...z CB i lpg..? :no:
artur73
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus LM - czy to będzie flagowa limuzyna czy crossover?
    Lexus zarejestrował w amerykańskim urzędzie patentowym znaki towarowe LM 350 i LM 300h. Liczby w tych oznaczeniach pozwalają łatwo odgadnąć, że dotyczą one pojazdu w wersji z napędem konwencjonalnym i hybrydowym, natomiast ...
    Icona Vulcano – 2,8 sek., 950 KM
    Szalona propozycja włoskiej manufaktury z 2013 roku, stworzona z myślą o chińskim rynku to na razie wciąż bardziej motoryzacyjna ciekawostka, niż samochód drogowy. Nic dziwnego, producent przewidział budowę zaledwie ...

29 Lip 2014, 09:19

Dobra zdecydowałem się, że będę wybierał spośród tych 4 aut:
[link do oferty na Olx wygasł] - od razu powiem, że nie wierzę w ten przebieg.
W tym tygodniu, a najpóźniej na weekendzie będę chciał do każdego pojechać i się przyjrzeć i napiszę co w każdym z nim "wydłubałem".
bulipawel
Początkujący

29 Lip 2014, 12:44

Ostatnia Laguna robi wrażenie chociaż przebieg pewnie z kapelusza... Ktoś musiał dbać na zachodzie o to auto. Widać to po aucie jak tez po osprzęcie (kto wkłada akumulator BOSCH-a ,ten raczej interesuje się stanem technicznym auta na codzień). Pewnie auto miało ładne alusy ale polski handlarz już je podmienił na pomalowane stalówki... Pamiętaj,że przedliftówki mają trwalsze materiały w kabinie.
artur73
Awatar użytkownika

29 Lip 2014, 13:39

artur73 napisał(a):Pamiętaj,że przedliftówki mają trwalsze materiały w kabinie.

Mam pytanie, czy taki stan rzeczy wyklucza polifta, czy też nie koniecznie należy się tym aż tak przejmować ?
Moonset
Początkujący
Awatar użytkownika

Auto: Piechotowóz.
Silnik: Dwa buty.
Typ: Inny
Skrzynia biegów: Automatyczna

29 Lip 2014, 16:56

Jeszcze co do tej ostatniej Laguny, też uważam że fajnie wygląda i zapewne jest zadbana, ale opis wskazywałby na handlarza, dodatkowo nie ma rejestracji więc pewnie świeżo sprowadzona. Może się mylę ale nie sprowadza się aut aby je sprzedawać po 3,5 tyś. Chyba że dostał je w Niemczech za darmo...
bulipawel
Początkujący

29 Lip 2014, 18:32

A mi się wydaje że ta ostatnia Laguna jest po prostu dobrze wypicowana :ok:
Koniu
Forumowicz VIP

29 Lip 2014, 20:37

Czyli jechać i oglądać czy nie?
bulipawel
Początkujący

29 Lip 2014, 23:12

Zacznij od tych innych ofert, a na końcu ta Laguna no chyba że masz najbliżej do niej to jedź obejrzec w pierwszej kolejności
Koniu
Forumowicz VIP

30 Lip 2014, 11:26

Koniu napisał(a):A mi się wydaje że ta ostatnia Laguna jest po prostu dobrze wypicowana

Jak każde auto od handlarza,który chce sprzedać... :D

Moonset napisał(a):Mam pytanie, czy taki stan rzeczy wyklucza polifta, czy też nie koniecznie należy się tym aż tak przejmować ?

No nie wyklucza ale ma wpływ na to pod jakim kątem należy ogladać auto do kupna.Moim zdaniem przedliftowe są zrobione z trwalszych materiałów i maja nieco wolniej korodujące progi czy tylne nadkola od środka. Ale jako że są starsze,to też ten feler zaczyna się pojawiać. itp :)
Jeszcze co do plastiku... Tak samo było pamiętam z Cinquecento. Najpierw w rocznikach 92 i 93 był fajny trwały czarny plastik na desce,a później księgowi wprowadzili tańszy syfiasty szary..! Poza tym Laguny poliftowe mają nowsze silniki 16 zaworowe. Czy lepsze od starszych 8 zaworowych..? Nie jest to takie jednoznaczne... Wszystko zależy od stanu faktycznego silnika. Na pewno taki jak w tej mojej "babci" 2,0 -8V -114KM jest niewysilony i przejeżdża dlatego sporo kilometrów. Przy tym według katalogu miał 10,7 sek do setki. Dla porównania kilkuletnia Vectra C -140 KM-jest o sekundę wolniejsza!
Jeśli miałbym wybrać silnik dla Laguny I po lifcie ,to ...szukałbym 1,6-16V -107KM .Jest dynamiczny i najekonomiczniejszy.
artur73
Awatar użytkownika

30 Lip 2014, 21:34

artur73 napisał(a):Jeśli miałbym wybrać silnik dla Laguny I po lifcie ,to ...szukałbym 1,6-16V -107KM .Jest dynamiczny i najekonomiczniejszy.

Dziękuję za cenną opinię. Zazwyczaj polifty jak to bywa z wieloma modelami, kojarzą się z poprawionymi niedociągnięciami, lub lepszym zabezpieczeniem antykorozyjnym, tak jak np. w Megance/Sceniku, ale być może w Lagunie nie do końca sprawdza się ta prawidłowość. Jednak z tego co piszesz, wyciągam wniosek, że polift, czy przedlift nie ma co rozpaczać, ważniejsze żeby był dobrze utrzymany.
Co do Laguny, to raczej też najbardziej widział by mi się silnik o którym wspomniałeś, w zasadzie zbiera same pozytywne opinie.

Widziałem też, że miałeś fajnego Scenika polifta, który chyba miał małe bum, aż szkoda :/
Ja akurat poszukuję samochodu, ale jeszcze waham się nieco, jednak na obecną chwilę najbardziej marzył by mi się właśnie Scenik, spełnia on większość moich oczekiwań, boję się jedynie rudej przed którą przestrzega wiele osób, ale z drugiej strony przyglądam się tym autkom na ulicy i nie widzę żeby jakoś tak się nagminnie sypały, np. tak jak Hondy, czy Accenty...

Pozdrawiam ;)
Moonset
Początkujący
Awatar użytkownika

Auto: Piechotowóz.
Silnik: Dwa buty.
Typ: Inny
Skrzynia biegów: Automatyczna