REKLAMA
Witam.
Szukam pierwszego samochodu, który będzie mi dobrze służył przez co najmniej 2-3 lata. Budżet przewidziany to 6-7tyś za same autko, z opłatami by się zamknąć w granicach 8tyś.
Wyposażenie to ważna dla mnie będzie sprawna klimatyzacja, el. szyby i wspomaganie kierownicy. Chce po prostu mieć zapewnione te podstawowe warunki, a nie męczyć się na każdym kroku.
Użytkowany nie będzie jakoś szczególnie, nie będę robił nim codziennie jakiś gigantycznych tras, ale musi być gotowy na weekendowe wypady, by pokonać np. 100-150km. Ogólnie to dojeżdżanie do pracy, która mieści się około 15-20km od mojego miejsca zamieszkania, aczkolwiek w gorsze dni przesiadać się będę na tramwaj/autobus, kto mieszka w Krakowie, to chyba rozumie.
Rejon to Kraków, najlepiej by było znaleźć coś od razu w mieście, ale domyślam się, że nie będzie to takie proste. Dlatego ze zrozumiałych względów trzeba szukać pewnie w całym województwie..
A więc tak: namęczyłem się trochę by wybrać jakieś konkretne marki, modele. Nie jestem jakiś wielkim znawcą, maniakiem, ale trochę poczytałem, posłuchałem opinii.
1. Na pierwszy ogień idzie moje takie małe marzenie, czy Honda Civic z silnikiem 1.5 vtec (90KM+). Z tym jest taki problem, że silnik+blacha+wyposażenie nie idzie w parze prawie w ogóle, a na pewno nie w takich pieniądzach. I co możecie mi powiedzieć o najpopularniejszym 1.4 z 90KM? Hatchback czy coupe, sedan - obojętne.
2. Mazda 323f, silniki to mam kilka propozycji 2.0 DiTD 101KM, 1.5 16V 88KM, 1.6 16v 98KM. Jako że o zadbaną Honde może być mi ciężko, to najbardziej bym mierzył właśnie w tą mazdę.
3. Nissan Almera II 1.5 90-98KM. Tutaj się naczytałem o jakiś dużych problemach z braniem oleju i dalszymi problemami z tym związanymi.
Dalej to brałem po uwagę jeszcze Renault Megane I.
Generalnie zależy mi na kompakcie, czymś co lepiej sobie poradzi w trasie niż auta najmniejszego segmentu. Biorę pod uwagę praktycznie wszystko, prócz kombi. Wiele czasu mi zajęło zdecydowanie o konkretnych modelach.. wszystko mi się podoba i nic mi się nie podoba.
Zależy mi by blacha była zdrowa i te podstawowe wyposażenie się znajdowało.
I jeszcze jedna sprawa: 80% ofert to komisy, firmy itd. Jak mam na to patrzeć? Nie chciałbym sprawdzić 10 ofert, każdy w stacji diagnostycznej czy czymś pochodnym i stracić z 1 tyś, który przecież tutaj jest kluczowy.. proszę zrozumieć moje obawy, ale doświadczenia w tym po prostu nie mam, a na pieniądzach raczej nie sypiam.
Generalnie proszę mnie jakoś ukierunkować, wyrazić opinie, pokazać jakieś oferty warte uwagi.
(jak coś mi przyjdzie jeszcze do głowy, to dopiszę)