Pierwsze auto

26 Lis 2015, 17:11

Witam pół roku temu zdałem prawko
teraz szukam pierwszego auta . Mam na uwadze kilka modeli
Honda Civic 6
Deewoo Lanos
Škoda Felicja
Rover 25
Peugeot 206
Niestety budżet to tylko 3000 + od rodziców na wymianę płynów rozrządu i innych dupereli
Także na samo auto mam 3000 chyba że na ferie wyjadę za granicę to te 2000 jeszcze dorobie
Zależy mi głównie na tej hondzie lecz obawiam się że taką Honda za 3000 będzie skarbonką podobnie z pozostałymi autami . Chciałbym wiedzieć czy warto za tą kwotę szukać wymienione auta czy czekać jak może dorobie dodatkowe 2000 . które wybrać tak aby było bez awaryjne . Które wybrać , słabe i dobre strony danych modeli .Auta szukam na benzyne.Najbardziej z tych chciałbym właśnie Hondę Civic 6
kroliko23
Nowicjusz

Auto: Nie mam

26 Lis 2015, 18:43

W tej cenie nie skupiaj się na modelu tylko coś co ma OC i przegląd, nie jest pordzewiałe, skręca i hamuje. W dodatku ważnymi rzeczami są dobre opony, bo będą stanowić prawie 1/3 ceny zakupu jak będą zużyte.

Popatrz też na Hyundaie Accenty. Silniki Mitsubishi fajnie dają sobie radę, a samo auto nie jest przesadnie awaryjne. Bardzo tanie w utrzymaniu - oryginalne kompletne sprzęgło kupiłem za 230zł. Niestety tylne nadkola często są skorodowane. Spalanie średnie jakie miałem to 6,7l w 1,3. To był bardzo przyjemny samochodzik i do tej pory służy nowej właścicielce :ok:
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

26 Lis 2015, 19:11

Civic VI do 3k będzie miał napewno problemy z rdzą.
Rover 25 tak na styk i igłą też nie będzie.
206 to już wogóle nie ten budżet i z tym autem różnie bywa.

Skąd jesteś to coś poszukamy.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

26 Lis 2015, 20:04

jestem z lubelskiego
w sumie to 206 i rovera mogę sobie darować ;)
w takim razie biorę pod uwage
głównie civica 6
ewentualnie skodę felicia i deewoo lanos;)
nie ukrywam że najbardziej zależy mi na hondzie warto w tej cenie?
skoda i lanos są troche tańsze . Zależy mi na tym aby nie kupić skarbonki . A ten hyunai nie podoba mi się . Z kupnem mi się nie śpieszy chociaż na zimę ew. wiosnę chciałbym już pojeździć własnym autem :mrgreen:
kroliko23
Nowicjusz

26 Lis 2015, 20:33

Z ciekawości przejrzałem Civici w Twoim regonie i praktycznie każda ma blacharkę do zrobienia..

Tutaj nie najgorszy Lanos tylko przednie lampy bym wymienił..
[link do oferty na Olx wygasł] i dopytaj o silnik bo coś tu jest nie tak,1.5 miało 86km albo 100km.

Felicja też się znajdzie:
[link do oferty na Olx wygasł]
[link do oferty na Olx wygasł] - tylna klapa wymieniana pewnie ze względu na rdzę.
[link do oferty na Olx wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

26 Lis 2015, 20:44

Dziękuje za chwilę poświęcone temu tematowi. bardzo z zakupem to się nie śpiesze . W grę wchodzi praktycznie cała polska ;) no tak do 400 km . Na pewno popatrze jeszcze na te lanosy i Škody. Nurtuje mnie jeszcze jedno pytanie czy te auta : Felicia Lanos i Civic w tej kwocie będą sprawne na tyle mechanicznie abym nie zatrzymał się na środku drogi z powodu awarii silnika ;) tego się obawiam w tej kwocie , wizualnie to tam super nie musi być . Auto zapewne będę kupywałem z ojcem on się na tym trochę zna to mam nadzieję że nie trafię na padło ;)
kroliko23
Nowicjusz

26 Lis 2015, 21:01

Nie ma sensu jechać po auto za 2-3k dalej jak max 100km,szkoda czasu i nerwów no chyba że to jakiś mega pewny zakup.
Felicja za te pieniądze powinna być jak najbardziej pełnosprawna,Lanos również,o Civicu już pisałem.
Barol
Awatar użytkownika

26 Lis 2015, 21:58

W sumie racja nie ma sensu tyle jechać .
kroliko23
Nowicjusz

28 Lis 2015, 15:31

Eksploatacja którego auta bédzie tańsza Škody felici 1.6 czy Hondy Civic 6 1.4 . Jak to jest w przypadku tanich zamienników . lepiej szukać tańsze podruby czy drozsze oryginalne ?
kroliko23
Nowicjusz

28 Lis 2015, 16:10

Wg. mnie to Skoda będzie najtańsza pod względem części i ogólnej dostępności części nowych jak i używanych (np szrot). A jeżeli chodzi o spalanie to raczej Civic.
Zamiennik to nie jest podróba,zamiennik to część o podobnej trwałości względem oryginału np innej firmy a podróba to kiepskiej jakości z pod nazwy oryginału np.
A Civic będzie trwalszy i będziesz rzadziej odwiedzał mechanika a ceny części ciut droższe choć też do dostania z drugiej ręki.
Kieł
Stały forumowicz

28 Lis 2015, 16:43

Nie wiem co wybrać Škoda jest tańsza i tańsze części. Honda mocniejsza ładniejsza i mniej awaryjna nie wiem co wybrać :?
kroliko23
Nowicjusz

28 Lis 2015, 16:49

Przejedź się jednym i drugim, przemyśl i wybierz.
Jak nie liczysz każdej złotówki to weź Civica a jak chcesz przyoszczędzić to chyba Skoda,ale przy Hondzie też przyoszczędzisz żeby nie było, tylko chodzi o ceny części.
Kieł
Stały forumowicz

28 Lis 2015, 17:06

Coś się uparł tego Civica,kupisz i na początek wsadzisz 1-2k w blacharkę.. :roll:
Barol
Awatar użytkownika

28 Lis 2015, 19:11

Nie uparlem się po prostu chce wybrać dobrze bo to będzie moje pierwsze auto i chciałbym mieć z nim związane miłe chwile a nie fakt ile razy się zepsół i ile kasy poszło na naprawę. Jeśli okaże się że jadę za granicę na zarobek to będę szukał civica . Jeśli nie to Škoda .
kroliko23
Nowicjusz