Pierwsze auto z automatem do 7000zł

25 Maj 2017, 15:39

Powiem tak. Samochody tej klasy po 5/6 latach i pierwszych 250/300 tysiącach wymagają już sporego wkładu finansowego, a co mówić po 20 latach i niewiadomym przebiegu. Tanio nie będzie. Wiedz że ciągle będziesz musiał niemałe sumy dokładać do tego samochodu. Przemyśl temat.
Leganza wyjdzie najtaniej, ale też tanio nie będzie. Tarcze kotwiczne 500zł sztuka, gnijące tylne kielichy, gnijące tylne sanki czy chociażby słabe panewki.
Cybul99
Początkujący

Prawo jazdy: 05 01 2018
Auto: Seat Ibiza
Silnik: ASZ
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

25 Maj 2017, 16:09

Aktualnie jednak leganza to najlepszy wybór z tego co czytam. Doinwestować i będzie służyć przez długo. Po 20 latach to praktycznie wszystko ma problem z korozją. Dużo pali do tego automat, ale można wyrwać tanio. Ładnie wygląda imo, zwłaszcza w środku, tanie części. Mniej popularna marka, raczej nie demon prędkości. Więc większa szansa że nie był katowany pod biedronką jak e36 przez sebixa. Tylko jak zwykle ciężko znaleźć najważniejszą informacje - jak spisuje się automat. I jak wygląda jego koszt eksploatacji. Ewentualnej naprawy.

I co będzie do wymiany w tym przedziale cenowym, choć to wróżenie z fusów, to można założyć że np wahacze nie będą idealne. Podobno części pasują z nubiry i opla. Choć ja bym wolał raz a porządnie coś zrobić a nie dziadować.

Jak bardzo problem z korozją jest poważny w Leganzie? Wiem że zależy od stanu auta z ogłoszenia. Ale chociażby merc c180 to będzie raczej masakra z tym rudym (nie)przyjacielem. Więc tu raczej będzie o niebo lepiej. Rozumiem że ocynkowana blacha to mit? Czy tylko progi rdzewieją i to co wymieniłeś.
Martwy
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 01 2017
Auto: Nie mam
Skrzynia biegów: Automatyczna

28 Maj 2017, 08:30

Bump!

Ma ktoś jeszcze jakieś propozycje ewentualnie jeszcze więcej informacji na temat leganzy i meśka c180 w202?

Leganz będzie raptem kilka na cały kraj więc wolę nie polegać na jednym aucie. Aktualnie jest 1 godna uwagi na całą polske przynajmniej na OLX.
Mesiek mi się marzy nie ukrywam ale to co napisaliście o rdzy mnie trochę przeraziło ale to bym już musiał zobaczyć IRL.
Martwy
Nowicjusz

28 Maj 2017, 10:52

Szukaj po prostu zadbanego auta w okolicy. Jeśli zobaczysz ładne C180/Leganzę na zdjęciach na drugim końcu polski, po czym pojedziesz tam i okaże się, że to szrot to stracisz kilkaset złotych i dużo włosów na głowie. Uzbrój się w cierpliwość i przeglądaj codziennie OLX i moto.allegro.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2002

28 Maj 2017, 10:54

Niestety ale masz taki budżet i wymagania, że prędko auta nie znajdziesz.
Wchodź codziennie szukaj, jak coś się trafi przyzwoitego od razu dzwoń i jedź. Inaczej nie kupisz nic zadbanego, bo w Polsce zadbane auta schodzą nawet już tego samego dnia.
Pomijam niską podaż takich aut, na które patrzysz.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

28 Maj 2017, 11:28

Jeszcze jedno auto przyszło mi do głowy, nie wiem czy ktoś tutaj o nim pisał -Mitsubishi Galant. Wprawdzie też ma problemy z blacharką, ale nie aż takie jak w202. Mechanicznie ok, nie jest zbyt awaryjny, praktycznie każdy silnik godny polecenia (z wyjątkiem 2.4 GDI)
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Rok produkcji: 2004
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Honda NSX 2015 - druga generacja
    W 2015 roku do gry powróciła Honda NSX, którą można było oglądać na Tokyo Motor Show w wersji produkcyjnej. Druga generacja NSX otrzymała lekkie nadwozie i nowy, montowany wzdłużnie, 3,5-litrowy silnik V6 twin ...
    Skoda Kamiq - miejski SUV
    Nowy miejski SUV ŠKODY, dedykowany dla chińskiego rynku model KAMIQ, został oficjalnie zaprezentowany 23 kwietnia. KAMIQ stanowi uzupełnienie gamy SUV-ów ŠKODY, w której znajdują się już modele ...

28 Maj 2017, 11:45

Ja od kilku znajomych słyszałem, że popłynęli z tym autem.
Ja bym radził autorowi szukać w202 jak już się uparł, znajdzie ładnego.
Albo A4 B5. Nie gnije, części nie są już tak drogie. Zawsze to odsprzeda, a wynalazki sprzeda potem na złom. Albo już to A6 C4.
szpilka86
Nowicjusz

Prawo jazdy: 11 10 2004
Auto: a4 b5
Silnik: 1.9 ajm
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2000

28 Maj 2017, 12:11

szpilka86 napisał(a):części nie są już tak drogie

no zwłaszcza wymiana zawieszenia z częściami :mrgreen:

szpilka86 napisał(a):wynalazki sprzeda potem na złom

oj zdziwiłbyś się :wink:

Pod uwagę możesz wziąść jeszcze BMW E34/E36 (w tym budżecie znajdziesz ciekawy egzemplarz) czy Rovera 75 tylko tutaj 7k to takie minimum.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2012

28 Maj 2017, 12:22

W galancie przednie 600, tylne 900, rzeczywiście darmocha.
Ja przekroczyłem 300 000 km w swoim, wszystko mam fabryczne...
Co do złomu, u mnie w okolicy jest kilka autozłomów.
A4 B5 nie ma ani jednego, chyba, że mocno rozbity, japońskich i francuskich pierdziawek pełno, z niemieckich tylko Ople.
Więc nie wciskaj mi kitu.
szpilka86
Nowicjusz

Prawo jazdy: 11 10 2004
Auto: a4 b5
Silnik: 1.9 ajm
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2000

28 Maj 2017, 12:25

szpilka86 napisał(a):W galancie przednie 600, tylne 900, rzeczywiście darmocha.

mówiłem o A4 nie o Galancie :roll:
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2012

28 Maj 2017, 12:54

Ta C180-ka wygląda znośnie:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Ossy
Forumowicz VIP

Prawo jazdy: 07 01 2010
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2002

28 Maj 2017, 13:40

Ossy napisał(a):Ta C180-ka wygląda znośnie:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Ossy napisał(a):Szukaj po prostu zadbanego auta w okolicy. Jeśli zobaczysz ładne C180/Leganzę na zdjęciach na drugim końcu polski, po czym pojedziesz tam i okaże się, że to szrot to stracisz kilkaset złotych i dużo włosów na głowie. Uzbrój się w cierpliwość i przeglądaj codziennie OLX i moto.allegro.

Właśnie tego się boję. W październiku/listopadzie wiadomo, może być więcej do wyboru tych aut, może też być ich jeszcze mniej. To może coś będzie do 50km stąd. Jak coś na zdjęciach będzie dobrze wyglądać, to zadzwonie, poproszę o dokładniejsze informacje jak VIN (wiadomo, od niemca itd płakał jak sprzedawał ale warto zadzwonić może to nawet nie będzie skończony d...l który będzie uporczywie twierdził że przebieg 20 letniego auta to 150k)

galakty napisał(a):Niestety ale masz taki budżet i wymagania, że prędko auta nie znajdziesz.
Wchodź codziennie szukaj, jak coś się trafi przyzwoitego od razu dzwoń i jedź. Inaczej nie kupisz nic zadbanego, bo w Polsce zadbane auta schodzą nawet już tego samego dnia.
Pomijam niską podaż takich aut, na które patrzysz.

E tam wysokie wymagania i mały budżet, to byście sobie usłyszeli moich rodziców, że za 2-4k mam coś szukać.. :ok:

Co do drugiego tak, dlatego biorę pod uwagę kilka aut.

mike napisał(a):Jeszcze jedno auto przyszło mi do głowy, nie wiem czy ktoś tutaj o nim pisał -Mitsubishi Galant. Wprawdzie też ma problemy z blacharką, ale nie aż takie jak w202. Mechanicznie ok, nie jest zbyt awaryjny, praktycznie każdy silnik godny polecenia (z wyjątkiem 2.4 GDI)

Często się pojawia na olx/otomoto. Poczytam o nim. Fajnie się zbiera tyle wiem.

szpilka86 napisał(a):Ja od kilku znajomych słyszałem, że popłynęli z tym autem.
Ja bym radził autorowi szukać w202 jak już się uparł, znajdzie ładnego.
Albo A4 B5. Nie gnije, części nie są już tak drogie. Zawsze to odsprzeda, a wynalazki sprzeda potem na złom. Albo już to A6 C4.

Audi a4 b5 spoko i nie gnije, w środku super i na zewnątrz, ale jak z automatem i ewentualną naprawą. Bo tego typu auta ,,nowocześnie" wyglądające zazwyczaj są cholernie drogie. Z tabelki na forum wynika że nie ma tragedii, ale jak to się ma do życia to nie wiem.
Barol napisał(a):
szpilka86 napisał(a):części nie są już tak drogie

no zwłaszcza wymiana zawieszenia z częściami :mrgreen:

szpilka86 napisał(a):wynalazki sprzeda potem na złom

oj zdziwiłbyś się :wink:

Pod uwagę możesz wziąść jeszcze BMW E34/E36 (w tym budżecie znajdziesz ciekawy egzemplarz) czy Rovera 75 tylko tutaj 7k to takie minimum.

Starajcie się też pisać więcej o takich rzeczach jak ,,wymiana zawieszenia z częściami" bym nie musiał ,,ciągnąć za język" ;) Koszta koszta koszta, choćby pi razy drzwi.

Rover 75 jak wyżej, wygląda na bardzo drogie w eksploatacji. A autko urywa dupę razem z klejnotami pod każdym aspektem wizualnym. Od zawsze je chciałem. Odkąd zagrałem w the gateway na ps2 Ale tu to nawet nie mam nadziei że je kupie,
na 100% mega drogie w utrzymaniu.

Bmw będą raczej zajechane na śmierć, ale tez biorę pod uwagę jak będzie coś droższego jak 5k i nie droższego jak 7k. Chętnie zobaczę. Zwłaszcza eleganckie e34.

szpilka86 napisał(a):W galancie przednie 600, tylne 900, rzeczywiście darmocha.
Ja przekroczyłem 300 000 km w swoim, wszystko mam fabryczne...
Co do złomu, u mnie w okolicy jest kilka autozłomów.
A4 B5 nie ma ani jednego, chyba, że mocno rozbity, japońskich i francuskich pierdziawek pełno, z niemieckich tylko Ople.
Więc nie wciskaj mi kitu.

Nie ukrywam że mnie to zaciekawiło. Za ile kupiłeś te audi? Jak naprawy? Jak się spisuje skrzynia?
Martwy
Nowicjusz

28 Maj 2017, 13:47

Nieee no, bez jaj, mówimy o kilkunastoletnim aucie klasy średniej a nie panamerze. Koszty nie będą odbiegać od innych modeli, które padają w temacie
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

28 Maj 2017, 13:53

Martwy napisał(a):Rover 75 jak wyżej, wygląda na bardzo drogie w eksploatacji. A autko urywa dupę razem z klejnotami pod każdym aspektem wizualnym. Od zawsze je chciałem. Odkąd zagrałem w the gateway na ps2 Ale tu to nawet nie mam nadziei że je kupie,
nieprawda. Zaryzykuję stwierdzenie, że będzie najtaniej z powyższych propozycji. Możesz uderzyć na Priv do użytkownika kirin88, który bardzo dobrze zna modele tej marki
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Rok produkcji: 2004

28 Maj 2017, 13:59

No to mnie teraz zdziwiliście. Bo to chyba najlepsze auto z w/w i jednocześnie najdroższe więc nie wiem co z tego będzie. Ale biorę pod uwagę. Jak najbardziej napiszę, dzięki.
Martwy
Nowicjusz