PIERWSZE AUTO ZA 10-15 TYS

19 Lut 2012, 22:11

Cześć chciałem prosić was o poradę w sprawie wybory pierwszego auta.
Ma to być samochód o silniku benzynowym(najlepiej z gazem) do 110 KM, bo również zależy mi na oszczędzaniu na paliwie. Najlepiej jak to by był hatchback. Ma to być samochód dla 2 osób. Będę nim robił dziennie 20 km. Przeważnie po mieście.
Wszyscy proponują mi albo Audi A3 albo Hondę Civic VI.
A co byście polecili ??
daniel2012
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 01 2001

19 Lut 2012, 22:56

A ja bym Ci proponował rozejrzeć sie za czymś bardziej oryginalnym:

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Audi A3 bardzo trudno znaleźc w dobrym stanie, liczniki są narażone na czeste "cofanie". Nie oszukujmy się, Hondy Civic i Audi A3 bardzo często wybierają młodzi kierowcy, często szpanerzy(czeste wypadki- więc masz większe prawdopodobieństwo, że samochód jest wypadkowy)
Ignorance is bliss...
pinio124
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Gdańsk
Auto: Opel Astra III
Silnik: 1.7 CDTi 100 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004

20 Lut 2012, 08:12

zgodze sie z kolega wyzej. A3 i tego typu trudno zaufac, z reszta zawieszenie kiepskie i silniki awaryjne. Tez bym Ci polecil cos bardziej oryginalnego, np to:
[link do oferty na Allegro wygasł]
Prosta, bezawaryjna konstrukcja, stylowy i ze sportowym zacieciem + skora ;). A3 jest przecietna i troche nudna
...
numberOne
Początkujący
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Olsztyn
Prawo jazdy: 10 03 2011
Przebieg/rok: 32tys. km
Auto: mam
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Manualna

21 Lut 2012, 21:17

A co sądzicie o seacie ibiza albo o leonie ?
daniel2012
Nowicjusz

21 Lut 2012, 22:14

numberOne napisał(a):A3 i tego typu trudno zaufac, z reszta zawieszenie kiepskie i silniki awaryjne.

Tu się kolego pomyliłeś !! ten model jest bardzo udany. Płyta podwoziowa była stosowana w golf IV, LEON, OCTAVIA i oczywiście A3, bardzo udana konstrukcja, silniki równiez.
robbydzia
Aktywny
Awatar użytkownika

Auto: citroen, chevrolet

21 Lut 2012, 22:34

Ktoś wstawił hyundai 2.7... DO 110KM!!! Sam jestem bliski kupna A3 i polecam bo siedzę w temacie A trójek od kilku miesięcy. Powiem tak, jak dla mnie świetne samochody masz 1.6 101KM i 1.8 125KM (chociaż te są ciężko dostępne, mało ich jest, ja taki upolowałem. 1.6 jest sporo i dużo tańsze). Tam na górze mają racje, dużo jest z eksportu badziewia i trzeba uważnie obserwować, najlepiej z fachowcem oglądać autka. Chociaż w 15k z rocznika około 98-99 znajdziesz ładną. Golf IV i Leon i A3 to jest ten sam samochód wychodzący w innych markach. Golfy są tańsze, to jest plus, chociaż mnie się nie podobają. Leon też ładne autko, chociaż one zaczęły wychodzić podajże w 1999r. więc nie ma dużego wyboru w takich kwotach.

Mój brat jeździ Civic z 2000r. też ją sporo użytkowałem, autko naprawdę fajne, mało awaryjne, polecam, Tylko nie z silnikiem 1.4 90KM. Według mnie, ma za mało mocy. Lepiej kupować bez gazu i samemu zagazować. Koszt do Audi to około 2800zł (np. firmy STAG, najlepszej praktycznie, nie warto oszczędzać na instalacji LPG, ponieważ później zwrócisz resztę na naprawach)
Vattras
Początkujący

Prawo jazdy: 19 03 2009

21 Lut 2012, 22:45

numberOne napisał(a): A3 i tego typu trudno zaufac, z reszta zawieszenie kiepskie i silniki awaryjne.

Pogratulowac wiedzy,już dawno takich głupot niesłyszałem .Zreszta już porównanie hyundaia do audi jest dla mnie lekko smieszne
W moich żyłach etylina,zamiast serca turbina :D
vwmaniak
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Za górami za lasami ;)

21 Lut 2012, 23:06

Czyli Audi a3 warto kupic ?
tylko również nie wiem czy kupić w kraju czy sprowadzić zza granicy, bo mam taka możliwość?
Jak uważacie ?
Byłem w niedziele na giełdzie i widziałem kilka audic lecz 2/3 to tak na prawdę szroty poskładane z 2 aut ;/
Widziałem również bardzo zadbane, silnik sprawny, czysty, ładnie pracował lecz kosztowało 16 tys za wersję przed liftem, a to w sumie za dużo. Rocznik 98. Może jednak warto ?
daniel2012
Nowicjusz

21 Lut 2012, 23:13

Hmm jeżeli naprawde ładny stan,to warto czasem kupic starszy droższy i spac spokojnie ;)
Sprowadzanie z za granicy jest dosc dobre ponieważ auto nie jezdziło po koszmarnych drogach i będzie miało fajny wypas
W moich żyłach etylina,zamiast serca turbina :D
vwmaniak
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Za górami za lasami ;)

22 Lut 2012, 12:14

Jedyne problemy aut z rodzinny A3 to: psujące się skrzynie biegów w silnikach (nity koła) 1,6B, problemy z instalacją SRS i częsta usterka przekaźnika zaworu w pompie ABS.

Odnośnie mocy, silnik 1,6 jest zbyt słaby, podobnie jak 1,4 w hondzie (wyłącznie 5d pozostałe wersje dają radę) jednak wybierając pomiędzy silnikiem hondy a grupy VW, wybrałbym zdecydowanie hondę.
robbydzia
Aktywny
Awatar użytkownika

Auto: citroen, chevrolet

22 Lut 2012, 14:09

No ale jak pisali koledzy wyżej ciężko znaleźć silnik 1.8 w dobrym stanie. W sumie zależy mi również na oszczędności, a 1.6 spali mniej niż 1.8
daniel2012
Nowicjusz

23 Lut 2012, 00:22

To zależy:) Przy jeździe na trasie (w sumie na mieście też) jeśli będzie potrzebował więcej mocy będziesz żyłował mniejszy silnik na wyższe obroty. Ja oglądam się głównie za 1.8 jednak jak trafi mi się ładna z 1.6 też wezmę. Co do hond, fajne samochody, polecam, fajne wersje 1.5 VTec jakoś tak
Vattras
Początkujący

Prawo jazdy: 19 03 2009