Pierwsze auto za ok. 5000zł.

05 Lip 2014, 15:05

Witam.
Szukam pierwszego samochodu. Budżet jakim dysponuje to ok. 5000zł, ale dobrze, gdyby jeszcze mi zostało parę groszy np. na wymianę rozrządu.

Przeglądam forum od dłuższego czasu i znalazłem póki co 4 typy:
- Nissan 100nx,
- Toyota Paseo,
- Hyundai Coupe (w tej cenie pewnie tylko I gen. znajdę, ale nie wiem, który silnik byłby najlepszy),
- Toyota Celica (V lub VI gen. , ale w porównaniu do Hyundaia te auta ciężko znaleźć w przyzwoitym stanie).

Moglibyście coś napisać na temat ww. aut? Jakby się znalazł jakiś użytkownik, który by określił spalanie, dostępność części itd. to byłbym wdzięczny.

Oczywiście jest otwarty na inne propozycje.
DrHenry
Nowicjusz

Auto: szukam

05 Lip 2014, 15:26

Paseo to dobre auto, zbudowane na Starlet. Ekonomiczne i dynamiczne. Ja dorzucę od siebie BMW e36, Opla Calibre, Mazde 323f oraz Forda Probe. :ok:
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

05 Lip 2014, 15:47

BMW E36, Opel Calibra oraz Mazda 323F odpadają, bo te auta mi się kompletnie nie podobają. BMW i Mazd jest jak psów, a Calibry to widuję czasem tak zwieśniaczone, że to głowa mała. O Probe poczytam.

Paseo na chwilę obecną mnie chyba najbardziej przekonuje. Właśnie z uwagi na niskie spalanie, małą awaryjność i niezłe osiągi. Z drugiej strony w Hyundaiu można dostać fajne wyposażenie z kilmą i skórą w cenie standardowego Paseo. A jakieś opinie dotyczące tego Hyundaia, Celicy i Nissana?
DrHenry
Nowicjusz

05 Lip 2014, 16:26

Owszem są zwieśniaczone Calibry ale seryjne jeszcze spokojnie kupisz.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

05 Lip 2014, 16:37

Obecnie jeżdżę 323F, autko bardzo fajne, dobrze się prowadzi, zbiera się naprawdę zacnie :ok:

Przynajmniej w Krakowie nie ma tego dużo, auto na rynku zupełnie nie docenione, można kupić dobry egzemplarz w cenie używanego roweru :lol:
KUPIĘ KAŻDE AUTO.
PomocDrogowa
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 14
Miejscowość: Kraków
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: BMW 728i
Silnik: M30B28 184KM
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1984

05 Lip 2014, 19:17

DrHenry napisał(a): O Probe poczytam.

Ford Probe bazuje technicznie na podzespołach Mazdy.
krikus
fs...VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 125
Auto: Opel Vectra C 1.8
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Spokojna emerytura sportowych legend Toyoty
    Zdjęcia tego auta obiegły ostatnio strony poświęcone sportom motorowym. Toyota Supra czwartej generacji, która jeszcze w 1999 roku brała udział w wyścigach japońskiej serii, teraz niszczeje pod jednym z warsztatów. ...

05 Lip 2014, 19:39

Barol napisał(a):Owszem są zwieśniaczone Calibry ale seryjne jeszcze spokojnie kupisz.

Możliwe, ale po prostu wizualnie mi nie odpowiadają - nawet w oryginale.
PomocDrogowa napisał(a):Obecnie jeżdżę 323F, autko bardzo fajne, dobrze się prowadzi, zbiera się naprawdę zacnie :ok:

Przynajmniej w Krakowie nie ma tego dużo, auto na rynku zupełnie nie docenione, można kupić dobry egzemplarz w cenie używanego roweru :lol:

Ja to autko widuję bardzo często, nawet na parkingu pod moją pracą regularnie stoją 2 sztuki.
krikus napisał(a):Ford Probe bazuje technicznie na podzespołach Mazdy.

Zgadza się, czytałem o tym.

Co sądzicie na temat mocy pierwszego auta dla świeżo upieczonego kierowcy. Prawo jazdy mam kilka miesięcy i się zastanawiam czy auto z silnikiem 2.0 140KM to nie za dużo - mowa akurat o Hyundaiu Coupe.
DrHenry
Nowicjusz

05 Lip 2014, 22:38

140 koni nie jest jakąś oszałamiającą mocą, poza tym krzywdę można sobie zrobić także w CC 700.

Jest to przedni napęd więc łatwiejszy dla świeżego kierowcy :ok:
KUPIĘ KAŻDE AUTO.
PomocDrogowa
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 14
Miejscowość: Kraków
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: BMW 728i
Silnik: M30B28 184KM
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1984

05 Lip 2014, 23:04

DrHenry napisał(a):Co sądzicie na temat mocy pierwszego auta dla świeżo upieczonego kierowcy. Prawo jazdy mam kilka miesięcy i się zastanawiam czy auto z silnikiem 2.0 140KM to nie za dużo
Jeśli masz trochę rozumu i trzymasz na wodzy hormony to nic nie powinno się stać
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2004

06 Lip 2014, 15:57

Uważam siebie za rozsądnego człowieka, szarżować nie zamierzam, więc może rzeczywiście mocniejsze auto będzie w porządku.

Teraz tylko pozostaje kwestia jakiej generacji i silnika szukać w przypadku Hyundaia Coupe? Celiny oglądałem na tablicy i otomoto, ale jakoś mniej egzemplarzy, które wyglądają na zadbane.

Napisze mi ktoś jeszcze co nieco o Nissanie 100nx?
DrHenry
Nowicjusz

07 Lip 2014, 19:45

Wypowie się ktoś jeszcze?
DrHenry
Nowicjusz

07 Lip 2014, 19:54

Oglądałeś Fiata Coupe..?
artur73
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG

07 Lip 2014, 20:35

FC to awaryjne auto..
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Rok produkcji: 2012

07 Lip 2014, 23:18

Ja jestem w posiadaniu takowego Hyundaia i mogę polecić z czystym sumieniem:)
monikaczech
Obserwowany

Auto: Nie mam

07 Lip 2014, 23:45

Fiat Coupe mi się nie podoba, natomiast fajne są Alfa Romeo 156. Niestety z tego co słyszałem i przeczytałem są również awaryjne.

monikaczech napisał(a):Ja jestem w posiadaniu takowego Hyundaia i mogę polecić z czystym sumieniem:)

Mogłabyś napisać coś więcej? Która generacja, jaki silnik, jakie spalanie w mieście?
DrHenry
Nowicjusz