08 Mar 2009, 14:56
Witam, to mój pierwszy post - zaznaczę że przeszukiwałem forum ale nie znalazłem wątku traktującego w ten sposób sprawę.
Interesuje mnie zakup auta - pierwszego - i tu duży problem bo trudno mi się zdecydować. Od razu zaznaczę - nie interesuje mnie marka wygląd itd, nie interesuje mnie auto na szpan, "z kopem"..
Wiem czego oczekuję - ma to być ekonomiczne narzędzie komunikacji, pojazd na conajmniej 5 lat. Do wydania kwota rzędu 7 - 10 tyś. zł. Rocznie do ok 9 - 10 tyś. km, najczęściej dojazd do pracy - dziennie po ok 35 km podmiejską trasą (lokalne drogi). Możliwie młode i rocznikowo i technicznie, z marginalnym problemem korozji. W grę wchodzi nawet troche wieksza awaryjność - istotny jest jednak ostateczny wynik ekonomiczny - koszt eksploatacji. Zakładam że koniecznie wyposażony w instalacje LPG w celu ograniczenia kosztów paliwa, możliwie tanie, powszechnie dostępne części oraz prosta/tania/łatwo dostępna robocizna. Nie musi być duże - chodzi praktycznie wyłącznie o dojazd do miejsca pracy 1 osoby. Szukam możliwie młodego auta - najlepiej od 1 właścieciela, około 6-8 letniego. Wstępnie myślałem o 6 letnim Seicento, Matiz, starszym rocznikowo ok 2 lata Punto II, ewentualnie Corsa C z początku jej produkcji. Rozważałbym nawet wydanie i 11-12 tysięcy na jakąs 6 letnią Pandę jeśli takowa miałaby jakieś niepodważalne zalety wskazujace na jej wybór (jestem wstanie uzbierać i wydać więcej pieniędzy jeśli taki wybór miałby być nokautujący inne typy do zakupu).
Chodzi o pojazd który powiedzmy w okresie 5 lat podsumowując wszelkie wydatki z nim związane przy powyższych założeniach będzię optymalnym wyborem tj wiąże się z najmniejszymi łącznymi wydatkami uwzględniającymi wszelkie aspekty posiadania i korzystania (także ubezpieczenia) z samochodu.
Gdzie takie auto możlwie najtaniej ubezpieczyć - interesuje mnie pełen pakiet OC/AC/NNW dla osoby bez zniżek - nad ofertami jakich ubezpieczycieli się skoncentrować, jakie doświadczenia z Generalli?
Czy istnieją jakieś wyniki testów osiągalne w prasie, internecie a dotyczące tematyki ekonomiki eksploatacji samochodów - coś podobnego do testów ADAC, ale uwzględniający polskei warunki, stosownie instalacji LPG itp?
Najbardziej optuje za najtańszym jeśli chodzi o zakup rozwiązaniem: Seicento - Dlaczego wg was właśnie ten a nie inny samochód? I od razu chyba trudniejsze pytanie:
Dlaczego nie polecalibyście Seicento biorąc pod uwagę powyższe informacje?