REKLAMA
Poszukując odpowiedniego auta dla siebie, trafiłem na Wasze forum i znalazłem wiele przydatnych i pomocnych informacji. Mimo wszystko, temat jest dla mnie ważny, bo na samochodach zbytnio się nie znam, a nie chcę utopić swoich oszczędności w szmelc, z którego nie będę zadowolony .
Więc tak, główne kryteria w temacie, czyli poszukuję miejskiego auta, do około 8 tysięcy złotych (im taniej się uda takie dorwać, tym oczywiście lepiej, ale jestem skłonny zapłacić więcej, jeśli ma to uzasadnienie). Nie będę nim pokonywał jakichś olbrzymich dystansów - tyle co dojazdy na uczelnię/do pracy. Myślę, że miesięcznie góra 500 kilometrów.
Zależy mi przede wszystkim nie tyle na ekonomii, czy jakichś super osiągach, co na niezawodności. Czyli żebym standardowo o niego dbając, zawsze mógł na autko liczyć - w zimowe mrozy i w letni skwar . I żeby w razie awarii koszty części/robocizny mnie nie zniszczyły .
Nie chciałbym też jakiegoś wybitnego muła, ale demon prędkości mi niepotrzebny. Tyle, co by wyprzedzić dynamicznie jakiegoś wlekącego się przede mną trupa w razie konieczności. Wydaje mi się, że najlepszym wyborem, będzie jakiś mały benzyniak (jeśli się mylę, to poprawcie).
Przeglądając posty, znalazłem kilka typów, które część z Was zachwalała i które wpisują się mniej więcej w to, czego poszukuję. Ważne też jest właśnie, żeby to był jakiś nie za duży hatchback/liftback, może być i 3-drzwiowy. Moje typy, to:
- Fiat Punto II, (silnik 1.2)
Fiat Bravo, (silnik 1.2 16V)
Honda Civic VI generacji (silnik nie wiem jaki , chyba 1.4)
Będę wdzięczny za wszelką pomoc, Wasze typy i ewentualne rozszerzenie tej listy. I jeszcze prosiłbym o rady na temat źródeł ofert sprzedaży - na co zwracać uwagę, czy bać się importowanych aut z zachodu i.t.p.