Pierwsze tanie autko

29 Paź 2016, 14:01

Ok to wezmy jeszcze jeden przykład z forum jest założony temat samochód dla kobiety za 6-8 tys a ty barol proponujesz jej dając linka auto za niecałe 4 tyś ? które podobno są padakami takimi że nie warto w tej cenie brać. Zwłaszcza jak tamta osoba ma więcej kasy przeznaczonej na auto.
swierzak
Nowicjusz

Auto: nie mam

29 Paź 2016, 14:20

Widzisz, ma 8 tys. czyli jak kupi autko za 4tys. zł to zostanie jej na naprawy oraz opłaty i samochód jej nie zrujnuje.
Ogólnie autko musi być godne uwagi w dobrym stanie i czy będziesz mieć 5, 10, czy 15 tys. możesz trafić trupa - po prostu trzeba zdawać sobie sprawę, że to używka, a im tańsza tym większe prawdopodobieństwo, że wydasz na naprawy równowartość auta, bo ktoś nie dokładał traktując je jako zamiennik autobusu.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

29 Paź 2016, 14:26

A kto Ci powiedział że za cały budżet musisz kupić auto? Kupisz i co później? Za co wymienisz rozrzad czy opony?
Ja na auto miałem trochę ponad 3000zł i kupiłem to Uno,wykupilem nowe OC,zrobiłem to co już pisałem,kupiłem jeszcze parę dupereli do auta i jeszcze mi kasa została..
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

29 Paź 2016, 14:39

To wiadomo że jeżeli ktoś ma możliwość kupienia taniej czegoś dobrego to bierze a i kasa potem siś przyda na jakież części czy akcesoria. Ale było też pisane że jednak droższe lepsze no i jak kto podaje cenę to chce za tyle kupic auto a nie pisze że ma tyle i chce się w tym zmieścić z naprawami opłatami itp. więc stad moje zdziwienie było że ktoś chce auto za 7 tys a proponuje mu się za 4 gdzie za 7 pewnie by jakiś inny nowszy może kupił albo taki który nie występuje w przedziale do 5 tys.
swierzak
Nowicjusz

29 Paź 2016, 14:48

Jakbyś dłużej posiedział na forum to byś zauważył że niektorzy np mają budżet 7-8k na auto i sami piszą że czym taniej tym lepiej.
Dobra kończe off top bo nie chcę mi się dalej mordować..
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

29 Paź 2016, 14:53

Sprzedam Civica w sedanie 98 rocznik 1.4 benzyna prędko silnika nie zajeździsz
fate
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: krs/wwa
Prawo jazdy: 0- 0-2007
Przebieg/rok: 13tys. km
Paliwo: Benzyna + LPG

29 Paź 2016, 15:07

To wiadomo sam bym chciał tak nawet jak miałbym więcej kasy jeżeli można wydać mniej tylko czy jest to uzasadnione że lepiej wyjdzie kupując tańszy. W moim przypadku ja chce tyle za samochód kupić nie w tym z naprawami czy opłatami.
swierzak
Nowicjusz

29 Paź 2016, 19:32

Pisząc auto młodsze miałem na myśli takie 10-letnie max, bo jak słusznie zauważyłeś, nie ma większej różnicy pomiędzy samochodem 17 a 14 letnim, ale pomiędzy samochodem 17 a 10 letnim już będzie różnica, bo spora część elementów nie będzie musiała być wymieniana na już ze względu na wiek (co nie oznacza, że nie można trafić trupa, jednak takie prawdopodobieństwo jest znacznie mniejsze niż w 17-latku). I w tym przypadku jest mowa o 3-krotności ceny, tj. 10 letni kompakt to wydatek około 15 tysięcy, a 16-17 letni 5 tysięcy, toteż w nawiązaniu do tego, co napisałem wcześniej, jeśli ktoś ma samochód 15-letni i wie, że wkrótce będzie musiał do niego dołożyć 3-4 tysiące, żeby było wszystko ok, a ma odłożone chociaż trochę gotówki, to woli pojeździć jeszcze rok nic nie dokładając, sprzedać w kiepskim stanie zazwyczaj nieświadomemu klientowi za 5 tysięcy i samemu kupić coś za 15 tysięcy, w którym nie będzie trzeba dokładać kilku tysięcy, żeby jeździło przyzwoicie. W efekcie ma samochód świeższy, lepiej wyposażony, mniej zużyty i to za niewiele większe pieniądze niż w przypadku, gdyby miał pakować kasę w 15-letni pojazd.

Temat faktycznie już chyba do zamknięcia, bo pojawiło się już tyle wartościowych postów, że nie ma sensu dalej wyjaśniać, że ,,tanie autko za 5 tysięcy'' jest zazwyczaj tanie tylko z nazwy. :)
Petento
Początkujący

Auto: .

29 Paź 2016, 19:36

To ja może posłużę się metaforą, bo widzę, że autor nie ogarnia :D
Wyobraź sobie, że kupujesz mieszkanie. Masz na to załóżmy 200k.
Byłbyś idiotą wydając na mieszkanie całą kwotę. Po drugie, nie ma znaczenia, czy kupujesz lokum w starej kamienicy, czy w nowym budownictwie, bo tu i tu musisz coś zainwestować. Nie sądzę aby trafił się jakiś wariat, który oddałby Ci funkiel nówka odmalowane mieszkanie z wyposażeniem RTV, AGD. No ale kupując mieszkanie jesteś tego (mam nadzieję) świadom. Kiedy już się wprowadzisz, to nie możesz przewidzieć wydatków mimo że właśni zrobiłeś remont. A to rura pi...lnie, a to dziecko bawiące się na podwórku wybije Ci szybę piłką, albo zatnie się zamek w drzwiach wejściowych... Pewna jest tylko śmierć i podatki.

P.S miałem auto za niecały 1k i przez pół roku zainwestowałem 119zł bo reszta mi nie przeszkadzała i nie zaburzała jego mobilności :mrgreen:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2004

01 Lis 2016, 10:45

Czyli coś tam jednak można znależć taniego przyzwoitego ;)
[link do oferty na Olx wygasł]
pewnie to lipa ale ja się nie znam wiec rzucam
swierzak
Nowicjusz

01 Lis 2016, 10:49

Możesz zobaczyć, bo wygląda sensownie
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

01 Lis 2016, 10:54

No całkiem całkiem :ok:
Barol
Awatar użytkownika

01 Lis 2016, 15:41

kurde serio wartop zobaczyc ? to mowcie na co zwracac uwage w takim aucie ? bo jak czytam w kazdym na co innego
swierzak
Nowicjusz

01 Lis 2016, 16:28

W jakim stanie jest tylna belka (jeżeli stojąc z tyłu auta widzisz, że koła są pochylone górą na zewnątrz to czeka ją remont za ok. 750zł)
I standardowo jak wygląda podwozie.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

01 Lis 2016, 17:02

Ale ktoś ambitnie przykleił naklejkę rejestracyjną na przedniej szybie :mrgreen:
TFSI
Stały forumowicz

Auto: Alfa Romeo 156
Silnik: 1.9JTD 115km
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2003