Pierwsze własne auto

15 Paź 2010, 11:52

tudziu napisał(a):Moje zdanie jest takie - kup diesla, nie będziesz się musiał wrzucać w żaden LPG, a benzyna wychodzi drożej.
Kolejny argument na diesla - to silnik, o który treba zadbać, tj. zagrzać go, dopiero ruszyć jak sobie pochodzi itp.
Silniki diesla są bardzo oszczędne w porównaniu z benzyną.

Że co? Jesli planuje robic gdzies 5 tysiecy rocznie, wiec głownie krotkie dojazdy do szkoly (jak zreszta sam napisal), to diesla nie oplaca sie kupowac. A po drugie przy robieniu tak małych przebiegów różnica w cenie paliwa będzie raczej niezbyt bolesna. A jesli boli - trzeba sie zastanowić nad sensem kupowania auta. LPG to sposób - ale kupowanie auta z gazem wymaga dodatkowej ostroznosci (jakosc instalacji) a zakladanie jest przy tych przebiegach raczej nie oplacalne (chyba ze chcesz kupic auto i jezdzic nim do zezłomowania).

Ja w Twoim przypadku widzę tylko małe auto z nieduża benzyną.
bajla
Początkujący

Miejscowość: Wrocław

16 Lis 2010, 06:54

Dzięki wszystkim za odpowiedzi. Podjołem decyzję i kupiłem Mazdę 323F z 1998r z gazem jeżdżę już nią tydzień i jestem zadowolony
Temat do zamknięcia
Piotrek_1232
Nowicjusz

Miejscowość: Skierniewice
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpopularniejsze auta terenowe z USA - co warto importować?
    Samochody terenowe z USA cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a ich import do Europy, w tym Polski, stale rośnie. Miłośnicy motoryzacji doceniają ich niezawodność, wytrzymałość oraz niepowtarzalny styl. ...
    Elektryczna Toyota C-HR i model IZOA
    Toyota zaprezentowała na targach Auto Shanghai 2019 dwa nowe modele elektryczne. Nowa Toyota C-HR oraz spokrewniony z nią model IZOA to pierwsze samochody elektryczne na baterie Toyoty, które zadebiutują w Chinach. ...