Samochód do 15-16tys.

10 Lis 2010, 13:33

Witam, otóż mój tato wkońcu chciałby sobie kupić samochód. Problem w tym, że nikt z nas nie ma za dużego pojęcia o samochodach więc o pomoc proszę tutaj.
Na auto chcemy przeznaczyć 3-4 tys euro, tak do 16 tys złoty max.
Najlepiej sedan, auto będzie użytkowane pare razy w tygodniu w krótkie trasy od 30 do 100km jak i również w międzyczasie gdzies podskoczyć na miasto czy coś. Oczywiście wyjazdy wakcyjne również wchodzą w grę, dlatego nie wiem teraz czy lepiej benzyniaka, czy może diesla ? W tym własnie problem. Samochód ekonomiczny najlepiej ( Więc albo diesel, albo gaz+sekwencja) . Myslę do 2.0-2.5. Bardzo ważne jest żeby nie kupić bubla jakiegoś, gdyż zależy nam na tym aby samochód po zakupie nie przesiedział pare dni u mechanika, nie tym się kierujemy. Dobrze by było, gdyby miało poniżej 13 lat.

Oto niektóre opcje jakie wybraliśmy, tak na rzutem oka :
Audi a4 rocznik 1998-2000
Vw Passat b5
Skoda Octavia ?
Ford Mondeo mk3

To te typy na które zawiesiliśmy oko : ) Bardzo proszę o pomoc, myslę ze wszystko napisalem. Dzieki pzdr/
eliah
Nowicjusz

Miejscowość: Niemodlin

10 Lis 2010, 13:37

Samochód i tak musi iść do mechanika po zakupie na wymianę olejów, filtrów, rozrządy itp... Za tą kwotę poszukałbym E39 z sekwencją.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

10 Lis 2010, 13:48

tak wiem z tym się liczę : ) chodziło mi raczej o nieplanowane usterki hehe : ) Co do BMW nie wiem czy tacie się spodoba, zobaczymy jak wróci i przedstawie mu samochód : )
Dobrze równiez by było, gydby eksploatacja nie była wygórowana, a lepiej wyśrodkowana : )
eliah
Nowicjusz

10 Lis 2010, 14:37

A ja bym polecił Mazdę 626 (2001) 2.0.
siebek25
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kielce

10 Lis 2010, 15:01

Nie powiem, ciekawa opcja, sam chciałbym w przyszłosci mieć Mazdę 6 :) Prosze równiez o krótkie opinie dot. aut, które mi podajecie, z góry dziekuje
eliah
Nowicjusz

10 Lis 2010, 16:05

Jeżeli wspomniana przeze mnie Mazda podoba Ci się wizualnie, powinieneś się poważnie nad nią zastanowić ;) Gabarytowo taka jak Passat, wnętrze nieźle wykonane no i bardzo dobry silnik benzynowy. Nie ma piorunująco dużo mocy, ale jest elastyczny i ekonomiczny (raporty spalania na autocentrum mówią same za siebie). Słabe punkty? W niektórych egzemplarzach może się pojawiać rdza na tylnich nadkolach.

Myślę, że dużo łatwiej będzie znaleźć zadbaną Mazdę niż coś z VAG'a (VW/Audi/Skoda).
siebek25
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kielce

11 Lis 2010, 08:29

Mondeo MK3 wybijta sobie z głowy na samym wstępie, nie ma co sobie rąk babrać. Skoro chcecie, aby auto jeździło to nawet na nim oka nie zawieszajcie.
VW Passat B5 przed liftem bardzo dobra myśl ;) vw-passat-pl
Skoda Octavia z tego co słyszałem jest na licencji Passata, czy coś takiego. W rodzinie była taka Octavia I, wszyscy byli zadowoleni ;)
Audi - nie wiem, nie znam się, nie wypowiadam się.
Amcia
Nowicjusz

Miejscowość: Rzeszów

11 Lis 2010, 09:30

Amcia napisał(a):Mondeo MK3 wybijta sobie z głowy na samym wstępie, nie ma co sobie rąk babrać. Skoro chcecie, aby auto jeździło to nawet na nim oka nie zawieszajcie.
VW Passat B5 przed liftem bardzo dobra myśl ;) vw-passat-pl
Skoda Octavia z tego co słyszałem jest na licencji Passata, czy coś takiego. W rodzinie była taka Octavia I, wszyscy byli zadowoleni ;)
Audi - nie wiem, nie znam się, nie wypowiadam się.

Dlaczego uważasz, że Ford Mondeo mk3 nie jest warty zakupu? Samochód zasługuje na zainteresowanie- jest duży, porządnie wykonany, do tego dobre silniki.

Jeśli kolega eliah byłby byłby zainteresowany Mondeo mk3 to po prostu trzeba uważac na kilka rzeczy przy zakupie, jak zresztą przy każdym samcohodzie, czyli:
-uwaga na wtryskiwacze w modelach z początku produkcji(Delphi)
-trzeba sprawdzać stan dwumasowego koła zamachowego. Jeśli z okolic sprzęgła dobiegają dziwne odgłosy, prawdopodobnie ejst zużyte.

A poza tym samochód jest naprawdę warty uwagi

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Ignorance is bliss...
pinio124
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Gdańsk
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Opel Astra III
Silnik: 1.7 CDTi 100 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004

11 Lis 2010, 09:36

Mówię o MK3 po 2001 roku. Już bym chyba wolał Lagunę II ; ]]
Amcia
Nowicjusz

Miejscowość: Rzeszów

11 Lis 2010, 09:39

Tym bardziej jestem zdumiony tym, co piszesz. Radzę poczytać w sieci o Mondeo, zapewne zmienisz zdanie.Tak jak napisałem-awaryjność kilku rzeczy, głównie w pierwszym roku produkcji. Potem juz tylko lać paliwo i jeździć. Co do Laguny- no comment.
Ignorance is bliss...
pinio124
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Gdańsk
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Opel Astra III
Silnik: 1.7 CDTi 100 KM
Rok produkcji: 2004

11 Lis 2010, 09:52

Akurat mając do wyboru paska i mondzioła bez zastanowienia wybrałbym mondzioła... A Octavia ma tyle wspólnego z Passatem, że oba są z koncernu VW...
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2013

11 Lis 2010, 10:49

Amcia napisał(a):Audi - nie wiem, nie znam się, nie wypowiadam się.

Nie obrażając Cię ale z tego co czytam po Twoich postach chyba naprawdę niewiele wiesz (o Mondeo MKIII zwłaszcza).

Polecasz Lagunę z początku produkcji ciekawe tylko ile wiesz na temat licznych awarii które ją bolą. Polecam doczytać (o Octavii i Passacie również), w sieci nie brakuje informacji, a nie wprowadzać zamęt w temacie.
Jak powszechnie wiadomo Octavia jest na bazie Golfa a nie Passata.

Do listy z pierwszego postu dodałbym jeszcze Accorda i Lancie Lybrę, może jeszcze Mazda 626.
"... wypadki drogowe powstają dlatego, że dzisiejsi ludzie jeżdżą po wczorajszych drogach jutrzejszymi samochodami z pojutrzejszą prędkością..."
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podkarpacie
Auto: VW T4/Audi 80 B4/Passat B3
Silnik: 2.5 TDI AXG
Typ: Van
Rok produkcji: 1997

11 Lis 2010, 11:10

Co do Mondeo Mk3... auto super jak za te pieniadze pod względem wnętrza, wielkości, prowadzenia, zawieszenia... no ale do rzeczy - w 4 letnim bezwypadkowym o przebiegu 50tys wymienialiśmy 4 elementy karoseryjne, bo były zgnite. Przy 100tys przebiegu urwała się klapka z dolotu i wpadła z metalową ośką do cylindra. Było też kilka innych dokuczliwych wydatków. Drogie koszty serwisu. Jak ktoś chce sobie bulić kasę to lepiej inwestować w auto klasy premium, nawet starsze. Podsumowując - Ford NIE.
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

11 Lis 2010, 12:01

Dzieki, bardzo mi pomogliście, lecz jeszcze nikt nie napisal nic ciekawego na temat Audi a4 : ) Czy znaczy to, ze samochod nie jest godny uwagi ?
Btw. Lancia nie wchodzi w gre, honda accord ciekawa propozycja, wkoncu japoniec.
Mondeo dalej jest w centrum uwagi jak i octavia o ktorych zlego slowa nei slyszalem ; )
jiGsaw a co do tej bmw 5, czy utrzymanie tego samochodu nie jest zbyt wysoka ? Bo nei wiem .
Proszę o dalsze wypowiadanie się w temacie.

Aha a co myślicie o Audi a6 ? Czy opłaca się ten samochód, dysponując taką kwotą ?
Ostatnio edytowany przez eliah, 11 Lis 2010, 12:24, edytowano w sumie 1 raz
eliah
Nowicjusz

11 Lis 2010, 12:09

Eliah - utrzymanie E39 jest już dość kosztowne, masz wielowahacz alu z przodu i z tyłu. Aczkolwiek podobna historia jest w Audi i Mondeo. Można również pomyśleć o E36 z końca produkcji w wersji Touring, E36 jest obecnie najtańszym w utrzymaniu BMW na rynku. BMW ma tę zaletę, że jest to solidne auto, gdzie jak trafisz na zadbany egzemplarz to nie będzie wymagało częstych interwencji, jest bardzo bogaty dostęp do części używanych i zamienników wysokiej klasy. Silniki dobrze znoszą LPG, a samo auto oferuje sporo. E39 nie powinno wyjść drożej w utrzymaniu od Mk3, a E36 na pewno będzie wyraźnie tańsze. Co do Audi - jest to Passat w lepszym opakowaniu, jak dla mnie szału nie robi.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika