Pierwsze własne auto

02 Paź 2010, 11:18

Witam
Przymierzam się do kupna swojego pierwszego auta, tak do 9 tys zł. Prawo jazdy posiadam od półroku. Obecnie poruszam się autami rodziców: Fiatem Punto 1.1, Toyotą Corollą Verso D4D, Citroenem berlingo 2,0 HDI. Chcę kupić auto wygodne i tanie w utrzymaniu a co za tym idzie ekonomiczne i mało awaryjne.
Co wybrać Benzynę czy Diesla (ewentualnie czy opłacalny jest jeszcze gaz)?
Mój roczny przebieg planuję na ok 6 tys km. Głównie dojazd szkoły i wypady na weekendy czy w wakacje. Z tego co policzyłem to tańszy w eksploatacji będzie chyba diesel. Różnica roczna na paliwie wyszła mi ok 500zł (jeśli dobrze policzyłem). Ale benzyna będzie w tej samej cenie młodsza i ubezpieczenie będzie tańsze (i tak będzie ubezpieczony na rodziców).
proszę o rady na jakie auta zwrócić uwagę i jakie jednostki napędowe. Nie ma to byś jakiś wielki samochód rodzinny tylko komfortowe auto dla ucznia.
Z góry dzięki za odpowiedzi.
Pozdrawiam Piotr
Piotrek_1232
Nowicjusz

Miejscowość: Skierniewice

02 Paź 2010, 11:44

Moje zdanie jest takie - kup diesla, nie będziesz się musiał wrzucać w żaden LPG, a benzyna wychodzi drożej.
Kolejny argument na diesla - to silnik, o który treba zadbać, tj. zagrzać go, dopiero ruszyć jak sobie pochodzi itp.
Silniki diesla są bardzo oszczędne w porównaniu z benzyną.
Do 9.000zł poleciłbym kupić jakiś samochód z silnikiem 1.9TDi
Polecam:
Audi A6 C4 (niezniszczalne zawieszenie, oszczędny, przestronny i wygodny, bdb silnik)
Audi 80 (jw)
Volvo V40 (nie wierz mitom o bardzo drogich częściach - raczej normalny w eksploatacji, mało awaryjny, można kupić w tych pieniądzach z klimą)
Golf 3 1.9 TDi - ludzie sobie chwalą.
VW Passat B4 - prosty silnik, można powiedzieć, że kultowy :) wszystko można zrobić samemu (tak, jak w VOLVIE ;) )
Jeśli sobie przypomnę coś jeszcze to dopiszę. Miłęgo :)
tudziu
Nowicjusz

Miejscowość: Lublin

02 Paź 2010, 12:53

tudziu napisał(a):Moje zdanie jest takie - kup diesla, nie będziesz się musiał wrzucać w żaden LPG, a benzyna wychodzi drożej.
Kolejny argument na diesla - to silnik, o który treba zadbać, tj. zagrzać go, dopiero ruszyć jak sobie pochodzi itp.

To chyba argument na NIE dla diesela.
Benzyna + lpg i taniej nie będzie.
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

02 Paź 2010, 12:54

Myślałem raczej o czymś mniejszym np.Seat Ibiza co sądzicie o tym samochodzie

A i jeszcze jedno pytanie: Czy opłaca się jechać po auto (do 9 tys) z osobą organizującą wyjazdy na giełdy do Belgii i Holandii? Czy lepiej w tej cenie szukać auta krajowego?
Piotrek_1232
Nowicjusz

02 Paź 2010, 12:56

Wg. mnie się nie opłaca. Seat Ibiza? Czy ktoś tu coś wspominał o wygodnym samochodzie? :lol:
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

02 Paź 2010, 13:06

Wiem że tej klasy auto (ibiza) nie będzie dorównywało A6 ale biorę również pod uwagę wymiary tego auta, gdyż plac na którym mieszkam jest wąski a będzie to już 4 auto także nie ma gdzie palca wsadzić :razz:
Piotrek_1232
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Na obcej drodze w okresie Wakacyjnym
    Okres wakacji to czas wielkich wyjazdów. Często przygotowania do nich trwają cały rok, a czasami decyzja o kierunku wyprawy podejmowana jest spontanicznie i w ostatniej chwili. Przed każdą podróżą musimy jednak ...

02 Paź 2010, 13:41

Przy takim przebiegu rocznym szukaj tylko i wyłącznie benzyny z lpg. Jeśli szukasz czegoś komfortowego do 9000zł polece Ci Citroena Xsare :)
siebek25
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kielce

02 Paź 2010, 14:33

A ja kupiłbym w benzynie,chociażby z racji tego że inwestujesz w 12 letniego diesla co jest średnio opłacalne. Do 9 tyś pomyśl np o peugeocie 206 lub Golfie III. To ekonomiczne i tanie w utrzymaniu samochody.
Mechanic
Początkujący

Miejscowość: Warszawa

02 Paź 2010, 19:21

Człowieku. Ty stawiasz Peugeota 206 i Golfa III obok siebie? :roll:
Za granicę z taką kwotą to najwyżej po auto w wieku 15 lat można pojechać, a po coś nowszego to trzeba z 2x tyle przynajmniej.
Znając życie to handlarze i za taką kwotę by znaleźli "niebitego" Passata z przebiegiem 197 tyś. :razz:
dervu
Zaawansowany

Miejscowość: Lublin
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Peugeot 106 XSi 16v
Silnik: 1.6 16v TU5J4
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1992

02 Paź 2010, 20:34

Ja bym wybrał Brave 1.2 i git.Z tym przebiegami to nawet gazu sie nie opłaca zakładać.Aha i tutaj nawet bym sie pokusił jechać za granice po taką Brave jak masz możliwosc.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

03 Paź 2010, 11:45

Astra II w dieslu.Citroen Xsara 1.9D.nie jest szatanem dróg ale za to bardzo ekonomiczny.w trasie da sie zejsc poniżej 5 litrów.
matttias1234
Zaawansowany

Miejscowość: Dolnyśląsk

03 Paź 2010, 16:31

Astra II w dieslu nie za te pieniądze.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

14 Paź 2010, 07:48

A co powiecie o polo classic 1,6+G
Piotrek_1232
Nowicjusz

14 Paź 2010, 08:43

Autko posiada wmiare dobre przyspieszenie,miejsa w środku troche jest,spalanie w normie,dobre osiągi,ogólnie nie ma co narzekać.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Barol
Awatar użytkownika

14 Paź 2010, 17:49

Polo jest nie pierwszej urody..... kup honde civic 6 napewno sie nie zawiedziesz niewielka dynamiczna niewiele pali silnik 1.4is lub lepiej 1.5 vtec-e jeżeli udało by sie znalezc w dobrym stanie za 9 tyś
nitro
Zaawansowany

Miejscowość: znikąd