Pierwszeństwo przejazdu STREFA RUCHU i DROGA WEWNĘTRZNA

11 Mar 2020, 15:38

Witam. Chciałem zapytać jak się ma pierwszeństwo przejazdu w strefie ruchu / drodze wewnętrznej... Wiadomo, że obowiązuje "reguła prawej ręki" ale czy ma to też zastosowanie w sytuacji jak na załączonym obrazku (parkingi przysklepowe, po wjeździe do strefy / na drogę wewnętrzną jezdnia "rozwidla" się na 2 pasy, miedzy którymi są miejsca parkingowe i na końcu parkingu z powrotem się "schodzi" i w tym momencie który ma pierwszeństwo??? Dodam że nie ma żadnych wytyczonych pasów do poruszania się oraz znaków pion/poziom...
ukaszek2nd
Nowicjusz

12 Mar 2020, 10:11

Tutaj należało by sobie przypomnieć co to jest skrzyżowanie równorzędne.
Skrzyżowanie równorzędne – skrzyżowanie, na którym nie wyróżniono kierunku z pierwszeństwem przejazdu. W Polsce, zgodnie z art. 25 kodeksu drogowego, wszystkie skrzyżowania są równorzędne, o ile odpowiednie znaki lub sygnały drogowe nie ustalają pierwszeństwa dla któregoś z kierunków.
Na takich skrzyżowaniach obowiązuje reguła prawej ręki.
Tutaj należy również wiedzieć, kiedy ta reguła nie obowiązuje, a więc zasady udzielania pierwszeństwa przejazdu.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

12 Mar 2020, 10:29

Nie ukrywam że to trochę wymijająca odpowiedź :-) skrzyżowanie równorzędne jak i reguła prawej ręki są mi doskonale znane jednak nie wiem jak się one mają do przedstawionej sytuacji...
ukaszek2nd
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nasz wiek, doświadczenie i bezpieczeństwo na drodze
    Możliwość swobodnego poruszania jest fundamentem wolności i niezależności. Od najmłodszych lat szukamy rozwiązań, które zwiększają naszą mobilność. Na początku uczymy się poruszania i korzystania z dostępnych środków ...