rottingham napisał(a):ednak sytuacja byłaby prosta dla mnie, gdyby to była po prostu trzypasmówka. Wiadomo, że wtedy ja (będąc po prawicy) mam pierwszeństwo. Jednak w tej sytuacji on jechał na trasie DTŚ a ja na trasie 79. Mimo, że to jest jedna jezdnia, to są tutaj dwie różne trasy.
Wyjaśnijmy na początku jedno - miejsce, o którym piszesz, to jedna droga, a właściwie dwie drogi w jednej ( DK79 i DW902 ). Ale mimo to, jest to jedna droga i nie ma podziału na pierwszeństwa. Zasada zmiany pasa ruchu obowiązuje ta sama co w każdym jednym przypadku przy drogach z kilkoma pasami ruchu - ten z prawej ma pierwszeństwo jak pisał kolega wyżej.
rottingham napisał(a):Chciałem jechać w stronę Gliwic więc musiałem wybrać zjazd na prawo
Ale tam nie ma zjazdu na prawo - jest albo prosto ( na Chorzów ) albo w lewo na DTŚ. I mało tego - obiema drogami jedzie się w kierunku Gliwic. Natomiast w prawo na najbliższych dwóch skrzyżowaniach jedzie się na Bytków.
Ale wracając do sytuacji pokazanej na twoim zdjęciu - rozumiem, że ty jedziesz skrajnym prawym pasem, czyli pierwszym do jazdy na wprost, a wspomniany kierowca jedzie trzecim pasem od prawej, czyli pierwszym do skrętu w lewo. I obaj wjechaliście na drugi pas od prawej, czyli drugi pas do jazdy na wprost? Jeżeli tak, to zgodnie z przepisami, pierwszeństwo miałeś ty, ponieważ obaj chceliście wjechać na ten sam pas, a ty byłeś po prawej stronie tego drugiego, czyli to, o czym pisał mój przedmówca.
PS - edytowałem twój post, ponieważ sugerujesz w nim, że wszyscy na wymienonych przez ciebie tablicach nie umieją się poruszać pojazdami po drogach, co może wielu z nich obrazić. W tzm mnie....A na forum zachowujemy się kulturalnie, mimo takiej czy innej sytuacji.
Oczywiście przyznaję ci rację, że ów kierowca zachował się po chamsku i chciał pokazać swoje chore ego. Ale nie każdy kierowca z tymi tablicami tak się zachowuje
![Wink :wink:]()
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...