Pierwszy 5-6k wielkopolska

19 Lip 2017, 14:02

Witam,
temat już chyba klasyczny na tym forum, czyli poszukujemy pierwszego autka do 5- 6 tysięcy. Mieszkam w okolicach Poznania wiec przy tej kwocie chyba nie warto przekraczać wielkopolski, ale najpierw moze kilka słów o mnie żeby lepiej naświetlić temat :)

Prawo jazdy posiadam od 2 lat i od 2 lat praktycznie codziennie poruszam się samochodem wiec świeżakiem, który odebrał prawo jazdy już nie jestem :P obecnie najczęściej poruszam sie Octavią 2, Volvo S 40 i swego czasu Mondeo mk3 także problemów z poruszaniem/parkowaniem itp większymi autami segmentu C, D nie mam wręcz najchętniej sam bym kupił auto tego typu lecz wiadomo wieksze spalanie (gaz odpada) i koszty użytkowania skutecznie wybijają mi to z głowy. Dlatego szukamy najlepiej małych hatchbacków, sedanów,coupe nadających sie na pierwsze autko, wszelkie kombi odpadają (do wożenie powietrza mi nie potrzebne :D). Auto użytkowane będzie najczęściej w małym mieście (15k mieszkańców) rzadziej w krótkich trasach i jeździe po Poznaniu, ale wiadomo ze na jakieś wakacje też chciał bym nim pojechać. Przebiegi raczej nie nadające się na diesla wiec pod uwagę bierzemy benzyne, no chyba się jakieś proste jak budowa cepa diesle bez dwumasy i innego rodzaju generatorów kosztów.

Osobiści faworyci:
Fajnie by było wyłapać Punto II Fl albo Focusa mk 1, Opel Astra G zadbane technicznie, które posłużyły by jeszcze trochę czasu

Odpada
Nie biorę pod uwagę seicento,cc i toyoty yaris (chyba jednak ciut za mała puszeczka) golfy, polówki i wszelkie passaty

Budżet
Wyjściowo zakładam 5-6k no chyba że trafi się cos w stanie do którego naprawdę warto dorzucić ten tysiąc czy dwa, wtedy pomyślimy nad uruchomieniem "kajmanów", po zakupie oczywiście zakładam osobisty pakiecik startowy typu olej, hamulce itp- wole wiedzieć na czym jezdze :)

Przebiegi
Pewnie granice 10k, max 15k rocznie

Oczekiwania

Cudów tu nie oczekujemy wiadomo jak to na pierwsze auto nie chciał bym zbankrutować na benzynie i częściach - ekonomia i bezawaryjność

uff no to chyba tyle ze wstępu teraz wypadało by dać jakieś propozycje
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] wyglada naprawde fajnie, jednak wizja kupna auta i od razu odstawienia do blacharza skutecznie odstrasza :(
[link do oferty na Olx wygasł] troche mało środka no i jednak kusi zapolować na polifta
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] asterka wyglada nieżle,stoi blisko szkoda tylko ze w sedanie. Może warto próbować potargować te 500?
Bubson
Nowicjusz

Auto: brak

19 Lip 2017, 14:39

Bubson napisał(a):Nie biorę pod uwagę seicento,cc i toyoty yaris (chyba jednak ciut za mała puszeczka) golfy, polówki i wszelkie passaty

W twoim budżecie nie stać cię na sentymenty, animozje i osobiste przekonania. Kupujesz to co jeździ i jest w przyzwoitym stanie możliwie popularnej marki a marka, model, tapicerka czy wyposażenie nie mają najmniejszego znaczenia. Stereotypy są złym doradcą a w twoim budżecie najgorszym
diddy79
Zaawansowany

Prawo jazdy: 14 04 1999
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Renault Talisman
Silnik: 1,6 dCi 160 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2018

19 Lip 2017, 15:04

Rozumiem :(

jakieś opinie na temat astry z 1 punktu i silnika 1.4 w niej ? zastanawiam sie czy ja obejrzeć
Bubson
Nowicjusz

19 Lip 2017, 15:11

Silnik ujdzie, bez szału.
Co nie zmienia faktu, że ponad 6 tyś za Astrę z korbkami z przodu to rozbój w biały dzień. Kierownica na 160 tyś nie wygląda, ponad dwie paki ma spokojnie.

Jak zjedziesz do 5-5,5k to warto, więcej bym nie dał.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

19 Lip 2017, 15:49

Obejrzyj bo ładnie się prezentuje a cenę zawsze można negocjować.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2012

20 Lip 2017, 10:21

Niestety ktoś mnie uprzedził

Prosił bym o opinie o dzisiejszych znaleziskach
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] 1.6 w clio ? to chyba prawie jak hothatch :D ciekawe jak wyglada spalanie
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Bubson
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego trzeba posiadać ubezpieczenie motocykla?
    Ubezpieczenie motocykla jest obowiązkowe podobnie jak w przypadku samochodu. Warto sprawdzić, ile kosztuje ubezpieczenie motocykla na rynku, bo oferty TU różnią się od siebie. W wyborze najkorzystniejszej polisy pomaga ...
    Nowy model Hyundai Santa Fe
    Całkowicie Nowy Hyundai Santa Fe reprezentujący segment D-SUV trafił właśnie do polskich salonów. Nowa generacja tego eleganckiego samochodu oznacza dla Klienta odważny design, maksymalny komfort, wysoką jakość wykonania ...

20 Lip 2017, 10:27

1. Oszczędny silniczek, w Megane jest super, a co dopiero w Clio, na prawdę przyjemnie to jeździ. Wygląda solidnie, ja bym obejrzał. Cena do negocjacji, bo nieco dużo chce.
2. Prawe przednie nadkole chyba robione było (nic dziwnego), poza tym wygląda normalnie.
galakty
Forumowicz VIP

20 Lip 2017, 10:31

Bubson napisał(a):ciekawe jak wyglada spalanie

To zależy jak jeździsz - przy łagodnym traktowaniu pedału gazu zmieścisz się w 8 litrach w mieście i w 6-6,5 l. w trasie.
hondziarz
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 8
Auto: honda

20 Lip 2017, 10:48

umówiłem sie na oglądanie Clio, na cos szczególnego zwrócić uwagę ?
Bubson
Nowicjusz

20 Lip 2017, 10:53

Maska nie jest przypadkiem innego koloru niż błotnik w tym Clio? Wiem, że w tym budżecie nie ma co oczekiwać bezwypadkowości, ale mimo wszystko zwróć uwagę jak to zostało poskładane - bo jak za 16-letnie Clio cena jest dosyć wysoka.
hondziarz
Aktywny
Awatar użytkownika

20 Lip 2017, 11:00

Raczej ten kolor tak się mieni w słońcu, Renówki tak mają, moja srebrna przy odpowiednim świetle robi się kremowa, przez co wydaje się, że połowa auta była malowana.

Cena wysoka, tak jak mówiłem do negocjacji. Zwróć uwagę na tylne zawieszenie jedynie, bo przód jest tani w robocie (no i silnik oczywiście, ale to w każdym aucie).
galakty
Forumowicz VIP

20 Lip 2017, 11:28

galakty napisał(a):Raczej ten kolor tak się mieni w słońcu

W sumie możesz mieć rację, na innych zdjęciach już to tak nie wygląda. Odnośnie ceny - czasem lepiej przepłacić, ale mieć fajne, doinwestowane autko, a tu widać, że właściciel sporo powymieniał (o ile to co pisze jest prawdą).
hondziarz
Aktywny
Awatar użytkownika

20 Lip 2017, 15:45

Świetne to Clio jeszcze z tym silnikiem :shock: mi się wydaje że przedni błotnik od strony kierowcy był ruszany (pierwsze zdjęcie - trochę nierówna szczelina między drzwiami a błotnikiem) no i tak jak poprzednicy wspomnieli negocjuj cenę bo trochę spora.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2012

21 Lip 2017, 08:43

Clio okazało się ładne niestety tylko na zdjęciach, sama jazda jak najbardziej na plus ten dynamiczny silnik w lekkim Clio naprawdę fajnie :D. I o ile mechanicznie nic nie stukało pukało, środek po wyczyszczeniu też były okej to niestety blacharsko bardzo średnio. Lakier pęka na całej masce, z tylu poważne przetarcie parkingowe do gołej stali, jedno z nadkoli pęknięte i próg niby bez rdzy jednak na oko do zrobienia w najbliższym czasie, w kilku miejscach punkty, w których lakier odpadł i widać goła stal + lampy koniecznie do polerki bo naprawdę mocno "mleczne", także wizja zostawienie odrazu po zakupie zapewne ponad tysiąca u blacharza skutecznie mnie odstraszyła przy cenie wyjściowej. Chybą ze udało by się zejść do poziomu 4,5 -5 tysięcy bo wydaje mi się ze jest to max za auto w tym stanie
Ostatnio edytowany przez Bubson, 21 Lip 2017, 09:12, edytowano w sumie 1 raz
Bubson
Nowicjusz

21 Lip 2017, 08:45

Max 4,5k w tym stanie.
galakty
Forumowicz VIP