Samochod do max. 10.000zł

03 Wrz 2017, 14:50

Czesc :D
Poszukuje jakiegoś zgrabnego autka najlepiej jak najtańszego gabaryty nie maja znaczenia :D górna granica to 10tys zł
Autko ma być dość dynamiczne a przynajmniej nie mułowate i dość świeże wizualnie. Będzie to moje pierwsze własne auto, dotychczasowo poruszalem się autem rodziców wiec cos już o jeździe wiem
Moja uwagę jak na ta chwile przykula
Astra G coupe 1.8 +lpg
Golf IV 1.8 125km +lpg
Jak sądzicie co lepiej kupić, co będzie tańsze w zakupie i ile muszę dać za najtańszy fajny egzemplarz?

A tak poza tym czy do astry zapakuje z tylu cos oprócz zakupów?
Pozdrawiam
krystian1auto
Obserwowany

Prawo jazdy: 05 05 2016
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: nie mam

03 Wrz 2017, 17:09

Golfa bym odrzucił ze względu na jego duży popyt na wsiach, a na wsiach wiadomo jak się o samochody dba. Astra będzie ok może być także
Honda Civic VI lift
Corolla e11
Seat Toledo 1.8
Skoda Octavia
Peugeot 206
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

03 Wrz 2017, 19:40

Kao jakie ty masz bystre argumenty
fate
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: krs/wwa
Prawo jazdy: 0- 0-2007
Przebieg/rok: 13tys. km
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna

03 Wrz 2017, 21:29

fate napisał(a):Kao jakie ty masz bystre argumenty
życiowe :naughty:
Ostatnio edytowany przez Kao, 03 Wrz 2017, 21:56, edytowano w sumie 1 raz
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

03 Wrz 2017, 21:48

Golf iv nie bo wieś a Octavia czy peugot 206? to burżuazja w miastach jeździ? :)
o Golfa iv to akurat bym się nie martwił bo przy silnikach 1,4-1,6 czy nawet 1,8 nie ma problemu to nie Passat z drogim wielowahaczem.
Pionek
Stały forumowicz

Auto: Honda Accord / VW Scirocco
Silnik: 1,4 TSI 122@150
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Manualna

03 Wrz 2017, 22:10

Pionek ja nie napisałem że NIE bo wiocha tylko że są mocniej wyeksploatowane niż reszta innych z racji tego że grupa vaga jest objężona przez ludzi mieszkających na wsiach którzy nie oszujujmy się w dużej większości nie dbają o auta. Młodzież woli światełka nowe wstawić pod nogi albo kupić większe alusy z łysymi oponami zamiast wymienić stukające zawieszenie lub naprawić zgnitą klapę bagażnika lub dziurę w progu, starszyzna wcale nie jest lepsza jeżdżą do tej pory aż już nerw że coś jest nie tak pozwala jeździć tak dalej. Takie są realia znam to z życia bo dużo się obracałem z ludźmi mieszkającymi na wsi. VW jest autem które według nich nie ma wyglądać ma się poprostu poruszać. Oczywiście są tacy co dbają ale to malutka garstka.
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Ekstremalny wyścigowy samochód elektryczny
    Marka Volkswagen zaprezentowała supersportowy model I.D. R Pikes Peak zasilany wyłącznie energią elektryczną. Łączna moc jego dwóch silników elektrycznych wynosi 500 kW (680 KM), moment obrotowy 650 Nm, auto ...

03 Wrz 2017, 22:51

bzdury.. pochodzenie i marka auta nie ma znaczenia - liczy sie stan faktyczny auta i jego cena
fate
Zaawansowany
Awatar użytkownika

04 Wrz 2017, 07:41

fate napisał(a):liczy sie stan faktyczny auta
a o czym ja wlasnie powiedzialem? I to Ty mi mowisz ze ja jestem naiwny?
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

04 Wrz 2017, 12:46

No bez jaj :lol: auto w mieście stojące na chodniku pod blokiem bedzie super zadbane a na wsi w garażu zajechane hahahah argument pierwsza klasa
luka52
Początkujący

Auto: VW Polo 9n3
Silnik: 1.2
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2008

04 Wrz 2017, 13:11

luka52 napisał(a):No bez jaj auto w mieście stojące na chodniku pod blokiem bedzie super zadbane a na wsi w garażu zajechane hahahah argument pierwsza klasa

Tu chodzi o użytkowanie samochodu, dbanie o nie, a nie o to gdzie stoi :D
taquito
Początkujący

Zdjęcia: 13
Miejscowość: Bytom
Prawo jazdy: 07 02 2012
Przebieg/rok: 9tys. km
Auto: Alfa Romeo Giulietta
Silnik: 1.4 TB 170KM
Rok produkcji: 2010

04 Wrz 2017, 13:50

taquito napisał(a):Tu chodzi o użytkowanie samochodu, dbanie o nie, a nie o to gdzie stoi

Stereotypy, aczkolwiek jadąc na wieś czy do metropolii mozna zwrócić na pewne elementy większą uwagę, ważne jest od jakiego człowieka kupujemy
Ostatnio edytowany przez fate, 04 Wrz 2017, 16:33, edytowano w sumie 1 raz
fate
Zaawansowany
Awatar użytkownika

04 Wrz 2017, 15:37

No ale czemu uważasz że na wsi samochód jest źle użytkowany bo nei rozumiem?
Tak samo z dbaniem? Wieś to jakiś ciemnogród zacofanie?
Jak ktoś dba o samochód to niezależnie gdzie mieszka
luka52
Początkujący

04 Wrz 2017, 16:37

Jak musisz dojechac polną drogą do sprzedajacego a nie wyglada natakiego co by dbal o wymiany filtrów to wiadomo
A jak ktos w centrum musi parkowac na chodniku to masz alboauto malowane albo poobijane z kazdej strony :happy:
fate
Zaawansowany
Awatar użytkownika

04 Wrz 2017, 19:10

Ale równie dobrze można trafić na osobe nie zmieniająca filtrów w mieście jak i na wsi...
Sprzedając ostatnio samochód zauważyłem że osoby przyjeżdżające z miast mają wybujałe wymagania dotyczące samochodu :D
A tak btw tak patrzę po swojej wsi i nie mogę doszukać sie kogoś kto ma dojazd do domu bez asfaltu a to podobno najbiedniejsza częśc kraju :D
luka52
Początkujący

04 Wrz 2017, 19:50

Możemy dyskutować czy to jest prawda ale ja swojego czasu mocno udzielałem się na Podlasiu w części puszczy białowieskiej no i niestety nie wiem jak musiałbym być napalony na auto żeby z tamtych okolic je kupić. Pominę fakt beznadziejnych dróg nawet tych asfaltowych ale bardziej chodzi mi o wiedzę mechaników. Miałem okazje kilku poznać to istny dramat gdzie olej syntetyczny jest nowinką techniczną.
Moja ostatnia polemika o golfie2 1,6 w automacie prawie zakończyła się bitwą bo miała go kupić moja koleżanka a mechanik udowadniał jej że spalanie 13l lpg w tym gównie to norma bo to nie jest sławne tdi. Co ciekawe akurat koleżance trafiła się starlet z 96r. na którą ją namówiłem to była w szoku że jedzie jak bolid F1 w porównaniu do golfa2 i pali 7l lpg. Oczywiście mechanik stwierdził że części będzie szukać na księżycu... Od tamtej pory minęło 3lata i już cała rodzina jeździ starymi tojkami :ok: i serwisują je na marsie :D

Albo elektryk z małej wioski przyprowadziliśmy auto z walniętym potencjometrem od przepustnicy... miły Pan piszę nasze dane i pisze pracownikowi " brak mocy" więc my na to nie brak mocy tylko brak reakcji na gaz przy uruchomionym aucie... a on "brak mocy!!!" więc my na to że to nie jest brak mocy tylko usterka związana z gazem ... a on dalej uparcie brak mocy... miał pecha chłopaczyna bo moc była a wysypał się potencjometr...

Tych opowieści jest znacznie więcej ale szkoda czasu... ogólnie lipa.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe