REKLAMA
Hej wszystkim .
Jako, że udało mi się zdać prawo jazdy jakiś czas temu, przyszła kolej na jeden z przyjemniejszych dylematów jakie mogły mnie spotkać - wybór pierwszego wozidełka.
Początkowo ustaliłem budżet na 8-9 tys. jednak po dłuższym namyśle i zrewidowaniu rynku wtórnego, razem z moimi potrzebami doszedłem do wniosku, że chyba jednak lepiej będzie kupić coś trochę tańszego i dozbierać sobie do kwoty 12-15 tys, a wtedy będę mógł przebierać, marudzić, a przy okazji do tego czasu naprawdę nauczę się jeździć .
Także wolałbym jednak żeby budżet to było 5 tys., a ew. 6 tys. to był maksymalny opór .
Ile i gdzie będę jeździł? Codzienne dojazdy do pracy i spowrotem w obrębie miasta = 20-30 km dziennie, trasa nie sądzę żeby była realna dopóki nie nadejdzie wiosna, a do tego czasu może odłożyć się już fundusz na coś przyjemniejszego do jazdy .
Czego szukam? Wobec dystansów, które opisałem diesel mija się z celem, tak więc LPG/benzyna. Pojemności 1.8 > , ze względu na to, że mogę wziąć współwłasność ubezpieczenie to nie jest taki ból, ale wolałbym gaz dla tych 'wyższych' pojemności.
Kompakt, najchętniej hatchback (ew. liftback), nie za duży, ale nie jakaś konserwa, do której sam będę miał problem się zmieścić.
Jeżeli chodzi o wyposażenie - klima super mile widziana, wspomaganie i to chyba tyle.
Co mi się podoba (kolejność nieprzypadkowa ) :
Civic VI - zdecydowanie najbardziej w liftbacku,
A3 - realne może trochę bardziej w poprzednim przedziale cenowym,
Leon - jw. chociaż chyba nawet mniej,
Ibiza 2FL (2 chyba również nie pogardzę),
Corolla E11 - najchętniej po lifcie i w hatchbacku,
Astra G,
Polo 3
(inne propozycje bardzo chętnie widziane)
Rejon poszukiwań: Łódź + 100 km (im bliżej tym fajniej)
Co udało mi się znaleźć:
[link do oferty na Olx wygasł] - 2.0 ale jakoś jestem w stanie to przeboleć
[link do oferty na Olx wygasł]
[link do oferty na Olx wygasł] - to jest chyba 1.6 16v?
z góry dzięki za pomoc