Pierwszy samochód - 1.9 , diesel - pomoc w kupnie.

05 Sty 2013, 17:38

Witam!

Jako że niedawno odebrałem prawko, potrzebuje sprawić sobie jakiś samochód, który będzie mi służył przez kilka lat.
Z racji tego że nie jestem jeszcze ustawiony, nie mam też kasy żeby co chwile dokładać, więc szukam czegoś mało awaryjnego :).

No i tak: autko jakiego szukam powinno mieścić się w granicach do 11 tys.
Najlepiej gdyby było w dieselu z silnikiem 1.9. Szukam czegoś bezpiecznego jak renault laguna, wyposażonego jak citroen, eleganckiego jak rover 95 i mało awaryjnego jak astra czy ford mondeo.
Wiem, że niemożliwe jest połączenie tego wszystkiego, przynajmniej w przedziale cenowym jaki podałem. Jak dotąd znalazłem kilka propozycji:

FORD MONDEO - łatwe do zdobycia części, słyszałem że awaryjne także nie jest, cena także nie wygórowana - wersja GHIA = większe wyposażenie:
[link do Tablica wygasł]

Opel Astra G - autko bardzo mi sie podoba, jedynym mankamentem jest liczba drzwi..

[link do Tablica wygasł]

Rover 95 - wyposażenie + wygląd. Czytałem że awaryjne ale nie wiem co sądzić, doradzcie. też niczego sobie:

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Citroen C5 - francuski samochód - z tego co przeczytałem, unikać tych francuskich modeli - a autko też niczego sobie, plus to że awaryjne, ale też nie wiem co o tym sądzić...

Prosze o jakieś rady.

Pozdrawiam.
domek2010
Nowicjusz

Miejscowość: Polska

05 Sty 2013, 17:45

mondeo III to slaby samochod takze odradzam, ta astra nie wystepuje tylko w wersji 3d takze w czym problem, znajdz jakas 5d , wersja 1.6 16V jest godna uwagi , jesli gaz to 1.6 8V, moze jakis SAAB [link do Otomoto wygasł]
czempion
Aktywny
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 17 09 2012
Auto: ford mondeo

05 Sty 2013, 19:31

poszukalem troche i znalazłem coś takiego:

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - jest tu jakiś haczyk? , bo cena nie wydaje mi sie nadto duża. Przebieg też w miare. Tylko tyle że to jakiś komis, więc nie wiem czy warto... ile kosztowałoby opłacenie tego samochodu?

I jeszcze takie pytanie, jest jakaś większa różnica między Saab 9-3 a 9-5??
domek2010
Nowicjusz

05 Sty 2013, 19:35

samochod okej ale tak jak masz napisane w ogloszeniu jest nieoplacony
czempion
Aktywny
Awatar użytkownika

05 Sty 2013, 21:24

no tak, to przekracza jednak mój budżet.

A co do tych saabów - jak z częściami, drogie, ogólnie dostępne?

I jeszcze jedno, kusi mnie ten Rover 75 - czy te części do niego nadal są drogie i trudno dostępne? Miał ktoś jakąś styczność z tym samochodem? Awaryjne, da rade pojezdzić kilka lat bez zbędnych nerwów ?

Jeszcze jedną rzeczą jest dostępność i cena części tych samochodów. No i tutaj niestety wygrywa chyba ford mondeo...

Już sam nie wiem, tyle tych ofert że ciężko jest pójść na jakiś kompromis. Jak macie jeszcze jakieś pomysły, sugestie to piszcie. I prosze o odpowiedz na wyżej zadane pytania.
domek2010
Nowicjusz

05 Sty 2013, 23:04

Brałbym C5.
Nawet w Motorze chwalili go za niezawodność i trwałość i w sumie polecali w tej cenie.
Komfort niezrównany, części do silnika według zestawień najtańsze zarówno do 2.0 HDI jak i 2.0 dodatkowo trwałe zawieszenie.
Bardzo dużo ich jeździło na taksówkach we Francji czy Hiszpanii a to też plus bo taksówkarz ceni niezawodność.
[link do AutoGaleria wygasł]
Tu masz zestawienie kosztów utrzymania, po Lagunie to najtańszy w użytku samochód.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Chevrolet Equinox z silnikiem Diesla
    Najoszczędniejsza wersja tego średniej wielkości SUV-a General Motors ma 1,6-litrowego turbodiesla o mocy około 136 KM. W testach Consumer Reports auto osiągnęło średni wynik 31 mpg. Model ten nie jest dostępny w Polsce. ...
    Jak wybrać opony zimowe?
    Często się śmiejemy, że zima potrafi i w styczniu zaskoczyć drogowców, ale po pierwszych opadach śniegu często okazuje się, że najbardziej to są zaskoczeni kierowcy, którzy jeszcze nie zmienili opon na zimowe. ...

06 Sty 2013, 10:18

ale dużo czytałem że C5 to awaryjny samochód, więc co mi z tego że części tanie, jak co chwile będzie trzeba je wymieniać.

mógłby ktoś jeszcze napisać coś o tym Roverze 75?
domek2010
Nowicjusz

06 Sty 2013, 10:46

Kolego czempion, miałeś kiedyś Ford Mondeo, ze mowisz ze to ejst slaby samochód?

Mam kolege, ktory ma to auto na taxi i w dwa lata zrobil nim 100 tys km i nic sie mu nie psuje to ejst dobrze auto tylko w naszych polskicha stereeotypach utarlo sie ze Ford to gowno wort itd... Ja sie z tym nie zgadzam. Za mala kase mozna wyrwac fajnego forda z dobrym wyposazeniem. Podejrzewam, ze nawte nie miales tego forda ani niem nie jezdziles a sie wypowiadaasz...
Lanos17
Początkujący

Prawo jazdy: 03 03 2008
Przebieg/rok: 45tys. km
Auto: Mitshubishi Carisma
Silnik: 1.6 16v 90 km
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1999

06 Sty 2013, 11:22

Gdzie autorze tematu takie bzdury nt. awaryjności C5 wyczytałeś?
raporty awaryjności:
http://dekra.mojeauto.pl/raport/2010/Ci ... ,1132.html
http://dekra.mojeauto.pl/raport/2010/Fo ... ,1135.html
http://dekra.mojeauto.pl/raport/2010/Op ... ,1111.html
Porównajmy Citroena z Fordem i Oplem które są rzekomo znacznie bardziej niezawodne, w najwyższej kategorii przebiegu:
bez usterek jest 60,5% C5, 61% Mondeo i zaledwie 48,2 Astr
z nieznacznymi usterkami jest 28% C5, 26,3% Mondeo i aż 32,6% Astr
z poważnymi usterkami jest 11,5% C5, 12,7% Mondeo i aż 19,2% Astr.
Czyli masz praktycznie identyczne szanse na awarię jak w Mondeo ale C5 ma tańsze części, od Astry jest za to znacznie mniej awaryjny.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

06 Sty 2013, 13:34

hmm.. no nie wiem, czekam jeszcze na jakies inne sugestie .

pozdrawiam
domek2010
Nowicjusz

06 Sty 2013, 13:42

Może kolego Volkswagen golf 4 generacji w dieslu? 1.9TDI 90 lub 110 koni?
Lanos17
Początkujący

06 Sty 2013, 13:49

C5 z silnikiem 2.0HDI konstrukcji PSA z osmiozaworową głowicą (8v) występuję bodajże w wersjach 90 i 110 koni mechanicznych. Jest to trwała jak na diesla konstrukcja, a cześci nie są aż tak drogie. Problemem może być rozbudowana elektronika odpowiadająca za bogate wyposażenie.

Marka Rover zniknęła z rynku pare dobrych lat temu i teraz faktycznie trudniej jest dostać części do nich. Najgorzej jest blacharko, bo trzeba dobrze poszukać, by znaleźć coś wartego uwagi. Technicznie, probowalbym jednak Rovera 75 z silnikiem benzynowym, który chyba byłby lepszym wyborem

Ford nie ma talentu do silników diesla i każdy, wypuszczony przez nich silnik po jakimś czasie ujawnia to, co go boli. Dodatkowo, model przedliftingowy (do 2003 roku, okrągłe światła przeciwmgłowe z przodu, brak białych trójkątnych kierunkowskazów w tylnych lampach) rdzewieje, na to skarży się każdy. Jednak części do tych silników nie są drogie, bo Mondeo, szczególnie z dieslem pod maska, to popularny samochód.

Astra model G to auto świetne, szczególnie z benzynowym silnikiem 1.4 16v, który do spokojnej jazdy jest jak znalazł. Można tez próbować znaleźć wersje 1.6 16v oraz 1.8 16v, jednak według mnie pierwszy samochód ma przygotować młodego kierowce do jazdy, nie do ulicznych wyścigów.

Na twoim miejscu próbowałbym znaleźć zadbanego Rovera w wersji benzynowej, Citroena C5 z 90konnym silnikiem 2.0hdi z w miare ubogim wyposażeniem oraz Astrę G z silnikiem 1.4 bądź 1.7dti pochodzącym z polski, jeśli tolerujesz diesla.
Xyoz
Początkujący

Prawo jazdy: 22 12 2011
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Seat Toledo
Silnik: 1.6 101km
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

06 Sty 2013, 14:16

Lanos17 napisał(a):Kolego czempion, miałeś kiedyś Ford Mondeo, ze mowisz ze to ejst slaby samochód?

popytaj w warsztatach o mondeo mk3

Xyoz napisał(a):Astra model G to auto świetne, szczególnie z benzynowym silnikiem 1.4 16v, który do spokojnej jazdy jest jak znalazł. Można tez próbować znaleźć wersje 1.6 16v oraz 1.8 16v, jednak według mnie pierwszy samochód ma przygotować młodego kierowce do jazdy, nie do ulicznych wyścigów.

zgadzam sie w 100%, jeszcze jak znajdziesz wersje 1.6 8V na gaz to pokonanie kilometra bedzie groszowa sprawa, plastiki w srodku sa twarde i trzeszcza ale to udany samochod
czempion
Aktywny
Awatar użytkownika

06 Sty 2013, 15:01

Pytałem się w warsztacie i właśnie ten mechanik ma takiego Forda w tddi i sobie chwali bardzo i nigdy nie miał innej marki niż Ford... Moze masz uprzedzenia do tej marki...

Czemu nikt nie powie o Oplu, ze te silniki chlaja olej? Ecoteci...
Lanos17
Początkujący

06 Sty 2013, 15:32

Xyoz to z tych c5 to np. któryś z tych?:

A wyhaczyłbym w tej cenie do 11 tys w miare dobre bmw e 46 , albo coś z audi?
domek2010
Nowicjusz