Pierwszy Samochod ~ 10 000zł

05 Gru 2011, 17:09

Co do polo to masz:
1,4 tdi 75km
1.9 sdi 68
W kombi i w sedanie był jeszcze:
1.9 tdi 90/110km
W moich żyłach etylina,zamiast serca turbina :D
vwmaniak
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Za górami za lasami ;)

05 Gru 2011, 17:17

słyszałem tak btw że focusów nieidzie za bardzo zagazować, prawda?
labtec123
Początkujący

Auto: brak

06 Gru 2011, 17:52

Kolego a dowiedziałeś się ile kosztują naprawy w dieslach tych co cię interesują bo jak na razie to widzę że dorabiasz sobie teorie na siłe
kosior898
Początkujący

Miejscowość: Leżajsk

06 Gru 2011, 18:50

Ta, stosunkowo do innych samochodow to grosze, Ople to raczej jedne z najtanszych samochodow w eksploatacji, czesci oryginalne tanie i mnostwo zamiennikow, z Fordami podobnie (nie az tak bardzo ale tez luz).
Ponadto moj stary to zlota raczka, takze serwis mam full za friko, serwisuje samochody w calej rodzinie (glownie wlasnie diesle) i smigaja b. dobrze, pomimo ze niejeden z nich bedzie starszy nawet od mojego ; )
Do golfa czesci juz mniej rozowo, ale wciaz mam serwis za free (moj stary wlasnie jezdzi VW w dieslu), takze ... Nie bedzie tak zle z naprawami.
Blazkowicz
Początkujący

06 Gru 2011, 22:13

Ja wiem czy nie tak drogo, mój kuzynek w naprawę silnika w vectrze c 2.0 dti wyłożył 6 koła, a to jest 60% twojego budżetu, mamy chyba inne pojęcie taniości jak dla ciebie to nie drogo
kosior898
Początkujący

06 Gru 2011, 23:38

Blazkowicz napisał(a):Ponadto moj stary to zlota raczka, takze serwis mam full za friko, serwisuje samochody w calej rodzinie

to zapytaj ojca jakie jest najlepsze auto skoro z niego fachura a nie tutaj laików :mrgreen:
stasiu1971
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Katowice

06 Gru 2011, 23:44

Haha, to juz lepiej mogl kupic caly nowy silnik za 1500 zl !
Tak czy siak, zarzuciles chyba najdrozsza rzecz do naprawy w calym samochodzie.
Z takim podejsciem KAZDY samochod jest drogi w naprawie w takim razie.
To tak jakby powiedziec "nie kupie samochodu bo JEST SZANSA ze sie rozbije i strace pieniadze" (o ile tylko).
Nie zakladam z gory ze kupie samochod i silnik mi wysiadzie.

Miedzy innymi tez po to chce diesla, zeby tego uniknac, nie jest jakas wielka tajemnica ze silniki diesla sa z reguly zywotniejsze i osobiscie nawet JESLI by tak bylo ze wysiadl by silnik, wole wymienic raz caly silnik za 6000zl niz 5 razy po 2000zł (benzynke).

Byc moze Ci sie pomylilo z Vectra 1.7 CDTI Ecotec - w niej z tego co czytalem jest jakas pierdolkowata czesc, ktora nowa oryginalna kosztuje 6000zl (nie pamietam juz dokladnie jaka, jak przeczytalem ta kwote i silnik od razu skreslilem ta wersje z listy).
Blazkowicz
Początkujący

06 Gru 2011, 23:50

Dobra mysl Stasiu, ale juz Cie poprzedzilem i dawno spytalem ; )
Niestety nie jest mi w stanie poradzic nic sensownego - mowi, ze on by kupil jakis zlom na gaz za 4000zl i dojezdzil go do konca, lub diesla ale chociaz za 15 tys zl.
Z taka kwota jak 10 000zl nie ma pomyslu co moglbym zrobic, on ma sentyment do niemieckich dieslow, zwlaszcza VW, takze osobiscie by mi radzil probowac upolowac Golfa IV, choc zdaje sobie sprawe, ze na sensownego Golfa IV w dieslu potrzeba z 13 000+ zl, zeby bez strachu kupowac, takze nie ma pomyslu niestety (i nie winie go za to, on jest bardziej przyslowiowa zlota raczka PRLowska, mlode techniki itp, naprawi wszystko tzw "metoda namacajewa", choc w sumie nie ma zielonego pojecia jak cos jest zbudowane) ; )
Blazkowicz
Początkujący

07 Gru 2011, 00:24

Jeżeli jemu wystąpiła ta usterka przy przebiegu ok. 250tys. km.( kupił nowe w salonie), to w każdym potencjalnym samochodzie używanym 10 letnim z tym silnikiem jest takie ryzyko, ale mniejsza z tym widzę że nie załapałeś co chciałem ci przekazać, spróbuję cię naprowadzić, zapytaj się starego albo kogoś ile kosztu w silniku 2.0dti w astrze 2 następujące rzeczy
- nowe sprzęgło+ koło zamachowe dwumasowe
- nowa turbina
- kompleksowa regeneracja pompy wtryskowej
ot taki przykład
kosior898
Początkujący

07 Gru 2011, 00:37

Ok, nie omieszkam zapytac.
W kazdym razie mijamy sie z celem, skoro nie ten to co bys innego zaproponowal - to jest glowne pytanie tematu.
Jak pisalem o podanych modelach MYSLE, nie mowilem ze postanowilem, takze jak wczesniej "jestem otwarty na propozycje".
Blazkowicz
Początkujący

07 Gru 2011, 01:22

kosior - skoro wiesz ile te czesci kosztuja to moze powinienes sie podzielic ta wiedza bo sam zastanawiam sie nad autem z tym silnikiem i fajnie byloby miec kolejne ciekawe opinie dajace do myslenia ;) czekam z niecierpliwoscia na te ceny 2.0 dti ;) Z tego co wiem turbine za 1,5 k zl zregeneruja ale nie wiem co kryje sie pod slowem kompleksowo... Faktem jest ze na moje przeloty chyba nie potrzebuje diesla i wolalbym jednak cos z lpg (mialem dwa auta na gaz ) bo powodow do narzekan nie mam;;;
komandor
Początkujący

Miejscowość: Bydgoszcz
Prawo jazdy: 28 12 2005

07 Gru 2011, 10:31

Na ON Tusek podnosi akcyzę więc taniej będzie jeździć benzyną jak ON.
Polecam gaz. Mam Astrę I 1.4 w gazie przejechane mam prawie 200tys. i na gazie i na benzynie ma tego samego kopa. Przez obecne ceny gazu przejadę się niedługo na stacje i zmniejszę dawkę gazu. To i tak będzie drogo, ale taniej nie będzie.

aaa i nie bierz samochodu z mniejszym silnikiem jak 1.6 bo na wyprzedzaniu przewożeniu ludzi/ładunku taki mały silnik spali Ci i tak tyle co większy silnik.
Popatrz na Audi A3 nawet warto dołożyć, a samochód jest bardzo ekonomiczny.
in2dex
Nowicjusz

Miejscowość: Mazowiedzkie

07 Gru 2011, 12:19

Hm w A3 nie wiem jak z gazem, ale z benzyna to on ekonomiczny na pewno NIE jest, palenie ~10l przy silniku 1.8, to jest prawie 2x wiecej od limitu ktory podalem na pcozatku.
Kumpel jezdzi stara A3 1.8 wiec wiem ze jest paliwozerne ; )
Gdybym chcial benzyne ew. gaz to ten temat w sumie nawet nie bylby zalozony bo kupilbym Astre G Bertone bez pytania, jestem fanatykiem tych samochodow (no ale smoki na paliwo, niestety).

Mysle ze wstrzymam sie z dwa-trzy mies z kupnem, roczniki wskocza, zobaczymy jak sie ustabilizuja ceny paliw itp. itd. Ceny samochodow pewnie tez spadna troche na leb.
Blazkowicz
Początkujący